Kijev tvrdi da je odbacio ruske trupe van područja Harkova

Sedamdeset šesti dan rata u Ukrajini. I dalje se vode žestoke borbe oko čeličane „Azovstalj“ u Marijupolju i u drugim mestima na istoku i jugu zemlje. Najmanje 100 civila ostalo je u čeličani koja je pod ruskom vatrom, tvrdi pomoćnik gradonačelnika Marijupolja Petro Andrjuščenko. Ruske trupe ispalile su iz vazduha sedam projektila na Odesu. Šef ruskog pregovaračkog tima Vladimir Medinski kaže da mirovni pregovori nisu stali i da se vode onlajn.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

21:29

Ukrajinski „Naftogas“: Protok gasa ka Evropi za trećinu manji, ukoliko Rusija ne pristane na novo čvorište

Protok gasa u Evropu preko Ukrajine mogao bi da padne za trećinu ukoliko Rusija ne pređe na korišćenje rute koju je predložio Kijev nakon što je najvio da će obustaviti protok prirodnog gasa kroz tranzitnu tačku „Sohranjivka“, izjavio je šef ukrajinske državne energetske kompanije „Naftogas“, Jurij Vitrenko. Vitrenko dodaje da to neće uticati na domaće, ukrajinsko tržište. (Reuters)

20:42

Kijev najavljuje zatvaranje pristupne tačke za ruski gas i predlaže drugu lokaciju, Gasprom odgovara odrično

Na najavu ukrajinskog gasnog operatora da će od sutra ujutru zatvoriti transport ruskog gasa kroz dosadašnju ulaznu tačku i predlog nove lokacije, ruski energetski gigant Gasprom saopštio je da to „tehnološki nemoguće“.

GTSOU je ranije saopštio da će u utorak, zbog više sile, zatvoriti transport ruskog gasa kroz ulaznu tačku Sohranivka, uz zaustavljanje tokova 11. maja, i predložio prenos kapaciteta na drugu lokaciju, Sudžu.

(Reuters)

19:17

Zapad: Zbog ruskog sajber napada na početku rata bez interneta bile i neke članice EU

Rusija stoji iza masivnog sajber napada na satelitsku internet mrežu zbog koga su desetine hiljada modema na početku rusko-ukrajinskog rata ostali bez pristupa svetskoj mreži, saopštile su SAD, Britanija, Kanada i Evropska unija.

Sajber napad na „Viasat“ mrežu trebalo je da poremeti ukrajinsku vojnu komandu i kontrolu tokom invazije, a te akcije su imale uticaj na druge evropske zemlje“, tvrdi američki državni sekretar Entoni Blinken.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras nazvala je hakovanje satelitskog interneta „namernim i zlonamernim“, a Savet EU je rekao da je izazvao „nesigurne prekide komunikacije“ u Ukrajini i nekoliko zemalja članica EU.

Sabotaža satelitskog modema izazvala je „ogromne gubitke u komunikacijama na samom početku rata“, rekao je u martu ukrajinski zvaničnik za sajber bezbednost Viktor Žora.

(Reuters

17:44

Češka umesto Rusije u Savetu UN za ljudska prava

Generalna skupština Ujedinjenih nacija izabrala je Češku u Savet za ljudska prava sa sedištem u Ženevi umesto Rusije, koja je suspendovana prošlog meseca zbog invazije na Ukrajinu, a zatim je napustila to 47-člano telo, prenosi Rojters.

Rusija je pre suspenzije bila u drugoj godini trogodišnjeg mandata. Češka će završiti taj mandat u Savetu, tokom kojeg neće moći da donosi pravno obavezujuće odluke. S druge strane, odluke Praga imaju političku težinu i mogu odobriti istrage, navodi britanska agencija.

(Reuters)

17:15

Kijev tvrdi da je odbacio ruske trupe van područja Harkova

Ukrajinski vojni zvaničnici saopštil su da su njene snage povratile sela od ruskih trupa severno i severoistočno od Harkova, započinjući kontraofanzivu koja bi mogla da signalizira promenu incijative u ratu i da ugrozi glavno napredovanje Rusije.

Tetjana Apačenko, sekretar za medije 92. odvojene mehanizovane brigade, glavne ukrajinske snage u toj oblasti, naglasila je je da su ukrajinske trupe poslednjih dana ponovo zauzele više naselja severno od Harkova.

Jurij Saks, savetnik ukrajinskog ministra odbrane tvrdi da je ukrajinska vojska potisnula ruske snage van područja Harkova, drugog po veličini ukrajinskog grada, koji je bio pod neprekidnim bombardovanjem od početka rata.

„Ukrajinska vojska je uspela da potisne Ruse na liniju van domašaja njihove artiljerije“, dodaje Saks.

(Reuters

16:45

Kijev: Tela 44 civila u ruševinama zgrade u Izjumu

Tela 44 civila pronađena su u ruševinama zgrade u gradu Izjumu koju je Rusija uništila u martu, tvrdi šef regionalne državne administracije u Harkovu Oleg Sinegubov.

„Ovo je još jedan stravičan ratni zločin ruskih okupatora nad civilnim stanovništvom“, rekao je Sinegubov.

Izjum je grad na istoku Ukrajine, u Harkovskoj oblasti.

(Bi-Bi-Si)

16:05

Litvanski parlament proglasio Rusiju za terorističku državu

Litvanski parlament je proglasio Rusiju za terorističku državu.

Parlament je jednoglasno usvojio rezoluciju sa 128 glasova, piše litvanski portal Delfi.

U rezoluciji je navedeno da su ruske oružane snage i plaćenici počinili masovne ratne zločine u Ukrajini, posebno u gradovima Borođanki, Buči, Irpinju, Gostomelju i u Marijupolju.

(Tanjug)

15:23

SZO će možda zatvoriti regionalnu kancelariju u Rusiji; Moskva: To je politička odluka

Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije za Evropu donela je rezoluciju koja bi mogla da rezultira zatvaranjem regionalne kancelarije SZO u Rusiji i otkazivanjem sastanaka u toj zemlji.

Rezolucija je doneta „kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu“.

Rusija kaže da je rezolucija koja bi mogla dovesti do zatvaranja kancelarije SZO „čisto politička“.

(Rojters)

14:05

„Više od osam miliona interno raseljenih u Ukrajini“

Više od osam miliona ljudi interno je raseljeno u Ukrajini od 24. februara, kada je počeo rat, saopštila je Međunarodna organizacija za migracije.

Prema podacima iz istraživanja koje je sprovela organizacija za migracije sa sedištem u Ženevi, gotovo polovina interno raseljenih, tačnije 44 odsto, razmišlja o daljem preseljenju zbog razmera humanitarne krize u zemlji.

(Rojters)

12:34

UN: U Ukrajini ubijeno na hiljade civila više nego što je zvanično objavljeno

Šefica Posmatračke misije kancelarije za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Ukrajini Matilda Bogner kaže da je u toj zemlji od početka rata ubijeno na hiljade civila više od zvanične 3.381 žrtve.

„Radili smo na procenama, ali sve što mogu da kažem za sada je da je tačan broj žrtava za više hiljada veći nego što smo vam rekli. Potpuna nepoznanica je Marijupolj, gde nam je bilo teško da u potpunosti pristupimo i dobijemo validne informacije“, rekla je na brifingu za novinare u Ženevi Matilda Bogner.

(Rojters)

11:13

Konašenkov: Snage Rusije i LNR stigle do administrativne granice LNR

Snage samoproglašene Luganske narodne republike (LNR), uz podršku Oružanih snaga Rusije, završile su čišćenje naselja Popasna i stigle do administrativne granice LNR, saopštio je predstavnik ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Konašenkov je rekao da je likvidirano 120 ukrajinskih, kako je naveo, „nacionalista“ i 13 oklopnih vozila, piše Izvestija.

Naveo je da je u borbi u vazduhu sinoć iznad naselja Nova Dmitrovka u Harkovskoj oblasti oboren ukrajinski jurišni avion Su-25.

(Izvestija)

10:44

Kuleba: Ako nam EU ne da status kandidata, znači da pokušava da nas prevari

09:53

Sveži podaci britanskih obaveštajnih službi o situaciji u Ukrajini

Rusko potcenjivanje otpora Ukrajine i njeno planiranje u „najboljem slučaju“ doveli su do očiglednih operativnih grešaka, sprečavajući ruskog predsednika Putina da proglasi značajan vojni uspeh u Ukrajini na paradi povodom Dana pobede 9. maja.

▪Veoma je verovatno da je plan ruske invazije bio zasnovan na pogrešnoj pretpostavci da će naići na ograničen otpor i moći brzo da opkoli i zaobiđe naseljena područja.

▪Ova pretpostavka je podstakla RF snage da pokušaju da izvedu početnu fazu operacije na način koji je osmišljen da postigne brzu pobedu uz minimalne troškove.

▪Ova pogrešna procena dovela je do ogromnih gubitaka i kasnijeg slabljenja operativne koncentracije Rusije.

09:51

Andrjuščenko: Najmanje 100 civila ostalo u čeličani „Azovstalj“

Azovstal

Najmanje 100 civila ostalo je u čeličani „Azovstalj“ koja je pod ruskom vatrom u gradu Marijupolju na jugu Ukrajine, kaže pomoćnik gradonačelnika tog grada Petro Andrjuščenko.

„Pored vojske, u skloništima Azovstalja ostalo je najmanje 100 civila, međutim, to ne smanjuje jačinu napada okupatora“, objavio je na Telegramu Andrjuščenko.

(Rojters)

09:10

Kijev: Rusija izgubila 26.000 vojnika

Kijev: Rusija izgubila 26.000 vojnika

Rusija je od početka sukoba sa Ukrajinom izgubila 26.000 vojnika i 1.170 tenkova, tvrdi Generalštav Oružanih snaga Ukrajine.

Navode da je Rusija izgubila i 2.808 borbenih oklopnih vozila i 519 artiljerijskih sistema, 87 PVO sistema, 199 aviona, 158 helikoptera, 94 krstareće rakete i 12 brodova.

08:29

Zelenski: Potpisivanje „Lend-Lease“ zakona istorijski korak

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je predsedniku SAD Džozefu Bajdenu na potpisivanju zakona koji će omogućiti brže slanje naoružanja, vojne opreme, lekova i proizvoda u Ukrajinu i taj korak nazvao „istorijskim“.

„Zahvalan sam američkom predsedniku Bajdenu i narodu na podršci u borbi za našu slobodu i budućnost. Potpisivanje zakona je istorijski korak. Uveren sam da ćemo ponovo zajedno pobediti i sačuvati demokratiju u Ukrajini i Evropi. Baš kao i pre 77 godina“, napisao je Zelenski na Tviteru.

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je juče zakon koji oživljava program poznat kao „Lend-lease“ iz 1941. godine, a koji će omogućiti brže slanje naoružanja, vojne opreme, lekova i proizvoda u Ukrajinu.

08:05

Raketni napad na Odesu, pogođen tržni centar

Ruske trupe ispalile su sedam projektila na Odesu koristeći avijaciju, prenosi Unian.

Jedna osoba je preminula, a petoro povređenih je hospitalizovano, saopšteno je iz Operativne komande „Jug“.

Ukrajinski Unian prenosi da su ruske rakete pogodile tržni centar i skladište robe široke potrošnje. Posle napda došlo je do požara.

(Unian)

Dok u gradu počinje obnova porušenih objekata, oko železare Azovstalj i dalje se vode borbe. Procenjuje se da je u bunkerima metalurškog postrojenja skriveno više desetina ukrajinskih boraca.

Petro Andrjuščenko, gradonačelnik Marijupolja tvrdi da su ruske snage krenule u juriš na čeličanu, usredsredivši se na uništavanje mosta za evakuaciju.

Konvoj autobusa koji je prevozio ljude sa jugoistoka Ukrajine, među kojima je oko 40 civila koji su se krili u čeličani „Azovstalj“, stigao je u Zaporožje, grad pod kontrolom vlasti u Kijevu, saopštile su Ujedinjene nacije.

U ruskom bombardovanju škole u selu u Luganskoj oblasti ubijeno je šezdesetoro ljudi, tvrdi ukrajinski predsednik. U zgradi je bilo 90-oro ljudi koji su tu našli sklonište. Nastavljaju se i ruski raketni napadi u drugim gradovima na istoku i jugu zemlje, uključujući i Odesu.

Raketni napad na Odesu dogodio se u trenutku kada je u poseti tom gradu na Crnom moru boravio predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel. Zbog toga je, nakratko, bio prinuđen da ode u sklonište. 

Ukrajinski predsednik traži od Mišela da učini sve kako bi se otvorile ukrajinske luke blokirane ruskim akcijama i omogućio izvoz pšenice i kukuruza. Neophodno je, kaže, sprečiti krizu hrane u svetu, jer gotovo 25 miliona tona žitarica čeka izvoz iz Ukrajine.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je prilikom obeležavanja Dana pobede da se Rusija preventivno oduprla agresiji i da je to bila jedina prava odluka, jer NATO nije želeo da je čuje. 

U Kijevu je praznik skromno obeležen. „Ukrajina nikome neće dozvoliti da prisvoji pobedu nad nacističkom Nemačkom“, poručio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Šef ruskog pregovaračkog tima sa Ukrajinom Vladimir Medinski rekao je da mirovni pregovori nisu stali i da se vode na daljinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.