NaslovnaNovostiNovi hibrid za američku vojsku Oshkosh Defence eJLTV

Novi hibrid za američku vojsku Oshkosh Defence eJLTV

Oshkosh Defense je u utorak predstavio hibridno-električnu verziju sa tihim pogonom lakog taktičkog vozila, a koje je već isporučio američkoj vojsci i ostalim kupcima.

„Razvili smo JLTV da ponudimo našim vojnim kupcima pristupačan način za elektrifikaciju flote lakih taktičkih vozila bez ugrožavanja performansi ili zaštite“, rekao je Džon Brajant, predsednik Oshkosha, tokom virtuelnog brifinga. Vozilo je razvijeno korišćenjem komercijalno dostupnih komponenti i tehnologije, dodao je on.

Oshkosh je odlučio da se fokusira na hibridno vozilo, a ne na potpuno električnu verziju, jer se tako eliminiše potreba za stanicama za punjenje, a kako je to skoro nemoguće za korišćenje vozila na bojnom polju.

Litijum-jonska baterija se puni dok je dizel motor u upotrebi, izjavio je Brajant. „Ima kapacitet od 30 KWh. Baterije, koje su izuzetno izdržljive, dizajnirane su da se koriste najmanje 10 godina“, dodao je on. eJLTV je takođe povećao i izlaznu snagu do 115 KW, rekao je Brajant, eliminišući potrebu za vučnim generatorima.

Prelazak iz nečujnog režima u konvencionalni režim se dešava „na dugme i u pokretu“, rekao je Brajant. Dizajn takođe omogućava Oshkosh-u da pretvori postojeće JLTV u hibridne električne verzije. Prema sadašnjem ugovoru za isporuku JLTV-a vojsci, kompanija je već napravila 15.000 vozila i obavezala se da će proizvesti preko 66.000 do 2024. Sve to košta otprilike 30 milijardi dolara.

GM Defence

Poslednjih godina, američka vojska i druge vojne službe mučile su muku pri izboru lakih borbenih vozila a u cilju pronalaska dostojnog naslednika čuvenog Hamvija (HMMWV).

GM Defense je prošle godine ugostio vojne zvaničnike u Mičigenu, omogućivši im da testiraju električnu verziju vozila namenjenog pešadiji, i razgovarajući o tome kako da najbolje iskoriste potencijal potpuno električnne flote.

Vojska SAD planira da raspiše tender početkom ove godine i dodeli još jedan ugovor izabranom proizvođaču u septembru 2022. Navistar, GM Defense i AM General za sada planiraju da se nadmeću.

  • Ključne reči
  • USA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave