NaslovnaNovostiZa najbolje umjetničko izdanje nagrađena knjiga Univerziteta Crne Gore

Za najbolje umjetničko izdanje nagrađena knjiga Univerziteta Crne Gore

Univerzitet Crne Gore dobitnik je Nagrade za najbolje umjetničko izdanje na 15. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga, za knjigu “Crnogorsko naoružanje, Ilustrovana monografija o razvoju pješadijskog naoružanja u Crnoj Gori (1870-1916)”.

Knjiga je nastala kao rezultat naučnog rada Istorijskog instituta Univerziteta na projektu: “Crnogorska vojska i njeno naoružanje u XIX i početkom XX vijeka”. Projekat је zamišljen kao višetomna edicija, shodno različitim temama vezanim za istoriju opremanja i naoružavanja crnogorske vojske, kao i promjene u načinu njene organizacije.

Nagrađena knjiga: Crnogorsko naoružanje (1870-1916)/ Montenegrian Weapons (1870-1916), prvo je, do sada, realizovano izdanje, u okviru ove edicije. U knjizi je obrađen razvoj pješadijskog, posebno strijeljačkog, naoružanja Crne Gore od 1870. o 1916. godine, na osnovu strane i domaće arhivske građe.

Uz bogato ilustrovani materijal, čitaocima je ponuđena knjiga o crnogorskom naoružanju, iz vizure i postupkom koji do sada u crnogorskoj istorijskoj naučnoj literaturi nije praktikovana.

„Imajući u vidu da bi ona mogla biti jedan od podsticaja, ili predložak za realizaciju dugo prisutne ideje o osnivanju muzeja oružja ili vojnog muzeja u Crnoj Gori, sadržajem knjige nastojali smo da potkrijepimo razloge za to. Navedimo da je i zbog toga, primjera radi, velika pažnja posvećena i vojno-tehničkom aspektu u smislu konstrukcija, tipova i vrsti naoružanja sa izvornim porijeklom rješenja, koji je do sada zanemarivan, a često je stvarao zabune pa i pogrešno navođenje modela i sistema crnogorskog oružja. Osim što je metodološki pristup poseban, knjiga zaslužuje posebnu pažnju i zbog činjenice da je nastala na bazi do sada nekorišćenog arhivskog materijala. Riječ je o arhivskim dokumentima koji, iako su crnogorske provinijencije, još uvijek se ne nalaze u arhivskim ustanovama u Crnoj Gori, već u arhivima država nastalim na prostoru nekadašnje Austrougarske monarhije“, stoji u predgovoru ove knjige.

Autori ovog izdanja su Branko Bogdanović, stručni saradnik i dr Radoslav Raspopović, naučni savjetnik i direktor Istorijskog instituta, dok recenzijiu potpisuju  akademik Mihailo Vojvodić i naučni savjetnik dr Milić Milićević.

Koristeći arhivske materijale i značajan broj  fotografija koje potiču iz crnogorskih, a takođe i čeških, poljskih  i drugih muzeja,  tj.  zemalja koje su do 1918. godine bile u sastavu Austrougarske, realizacija projekta je nastavljena i u ovoj godini.

Na osnovu materijala iste provinijencije, posebno proširenih sa arhivalijama iz bečkih arhiva, Istorijski institut UCG je u potpunosti završio rad i na drugoj knjizi iz ovog projekta, pod naslovom: „Crnogorska Artiljerija u XIX vijeku. Ilustrovana monografija o razvoju artiljeriskog naoružanja u Crnoj gori u XIX vijeku“. Ovih dana ova knjiga treba da uđe u proceduru odobravanja za štampu od strane nadležnih organa Univerziteta Crne Gore.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave