Za najbolje umjetničko izdanje nagrađena knjiga Univerziteta Crne Gore

Univerzitet Crne Gore dobitnik je Nagrade za najbolje umjetničko izdanje na 15. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga, za knjigu „Crnogorsko naoružanje, Ilustrovana monografija o razvoju pješadijskog naoružanja u Crnoj Gori (1870-1916)“.

Knjiga je nastala kao rezultat naučnog rada Istorijskog instituta Univerziteta na projektu: “Crnogorska vojska i njeno naoružanje u XIX i početkom XX vijeka”. Projekat је zamišljen kao višetomna edicija, shodno različitim temama vezanim za istoriju opremanja i naoružavanja crnogorske vojske, kao i promjene u načinu njene organizacije.

Nagrađena knjiga: Crnogorsko naoružanje (1870-1916)/ Montenegrian Weapons (1870-1916), prvo je, do sada, realizovano izdanje, u okviru ove edicije. U knjizi je obrađen razvoj pješadijskog, posebno strijeljačkog, naoružanja Crne Gore od 1870. o 1916. godine, na osnovu strane i domaće arhivske građe.

Uz bogato ilustrovani materijal, čitaocima je ponuđena knjiga o crnogorskom naoružanju, iz vizure i postupkom koji do sada u crnogorskoj istorijskoj naučnoj literaturi nije praktikovana.

„Imajući u vidu da bi ona mogla biti jedan od podsticaja, ili predložak za realizaciju dugo prisutne ideje o osnivanju muzeja oružja ili vojnog muzeja u Crnoj Gori, sadržajem knjige nastojali smo da potkrijepimo razloge za to. Navedimo da je i zbog toga, primjera radi, velika pažnja posvećena i vojno-tehničkom aspektu u smislu konstrukcija, tipova i vrsti naoružanja sa izvornim porijeklom rješenja, koji je do sada zanemarivan, a često je stvarao zabune pa i pogrešno navođenje modela i sistema crnogorskog oružja. Osim što je metodološki pristup poseban, knjiga zaslužuje posebnu pažnju i zbog činjenice da je nastala na bazi do sada nekorišćenog arhivskog materijala. Riječ je o arhivskim dokumentima koji, iako su crnogorske provinijencije, još uvijek se ne nalaze u arhivskim ustanovama u Crnoj Gori, već u arhivima država nastalim na prostoru nekadašnje Austrougarske monarhije“, stoji u predgovoru ove knjige.

Autori ovog izdanja su Branko Bogdanović, stručni saradnik i dr Radoslav Raspopović, naučni savjetnik i direktor Istorijskog instituta, dok recenzijiu potpisuju  akademik Mihailo Vojvodić i naučni savjetnik dr Milić Milićević.

Koristeći arhivske materijale i značajan broj  fotografija koje potiču iz crnogorskih, a takođe i čeških, poljskih  i drugih muzeja,  tj.  zemalja koje su do 1918. godine bile u sastavu Austrougarske, realizacija projekta je nastavljena i u ovoj godini.

Na osnovu materijala iste provinijencije, posebno proširenih sa arhivalijama iz bečkih arhiva, Istorijski institut UCG je u potpunosti završio rad i na drugoj knjizi iz ovog projekta, pod naslovom: „Crnogorska Artiljerija u XIX vijeku. Ilustrovana monografija o razvoju artiljeriskog naoružanja u Crnoj gori u XIX vijeku“. Ovih dana ova knjiga treba da uđe u proceduru odobravanja za štampu od strane nadležnih organa Univerziteta Crne Gore.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.