NaslovnaNovostiOružanim snagama Ukrajine u pomoć pristižu crnogorski instruktori, kako bi im obučili...

Oružanim snagama Ukrajine u pomoć pristižu crnogorski instruktori, kako bi im obučili vojnike

Ministarstvo odbrane Crne Gore je za Radio Slobodna Evropa izjavilo da Crna Gora namerava da se pridruži misiji Evropske unije (EU) za pružanje vojne pomoći Ukrajini (EUMAM UA, European Union Military Assistance Mission Ukraine).

Odluka podrazumeva da će do tri pripadnika crnogorske vojske biti angažovano na obuci ukrajinskih vojnika.

“Trenutno smo u fazi sprovođenja nacionalnih procedura, koje treba da rezultiraju donošenjem skupštinske Odluke o učešću pripadnika VCG u ovoj misiji”, naveli su iz Ministarstva odbrane.

Naime, odluku o upotrebi jedinica Vojske u međunarodnim snagama donosi Skupština Crne Gore na predlog Saveta za odbranu i bezbednost.

Nakon što Savet utvrdi predlog odluke, kojom će se precizno definisati učešće crnogorskih vojnika u ovoj misiji, ona će biti upućena Skupštini na dalju proceduru. Pripadnici crnogorske vojske obučavali bi ukrajinske vojnike na teritoriji Njemačke.

Da će se Crna Gora pridružiti EUMAM, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Marko Marković potvrdio je 10. aprila na sastanku sa ambasadorom Ukrajine, Olegom Gerasimenkom.

Pomoćnik generalnog sekretara NATO za obaveštajne i bezbednosne poslove Scott Bray je 11. aprila u razgovoru sa premijerom Milojkom Spajićem u Podgoricipotvrdio da je Crna Gora pouzdan partner NATO.

EUMAM je osnovao Evropski Savet 15. novembra 2022. godine, a u cilju pružanja pomoći Ukrajini kroz jačanje vojne sposobnosti. Misija ima mandat da pruži individualno, kolektivno i specijalističko osposobljavanje pripadnika ukrajinskih oružanih snaga na lokacijama članica EU.

Do sada su 24 članice EU ponudile obuku i osoblje Ukrajini u okviru EUMAM. Opremu obezbjeđuju države članice, a finansira Evropski fond za mir.

Inače, misija EUMAM UA u Nemačkoj odobrena je 31. maja 2023. i pravno je ekvivalentna drugim priznatim misijama. Holandski general-potpukovnik Michiel van der Laan, kao direktor Odeljenja za vojno planiranje i vođenje EU (Military Planning and Conduct Capability, MPCC) u Briselu, zadužen je za misiju vojne pomoći EUMAM na vojno-strateškom nivou.

Mere obuke koordiniraju Komanda za kombinovanu obuku u naoružanju (Combined Arms Training Command, CAT-C) u Poljskoj i Komanda za specijalnu obuku Strausberg (Special Training Command, ST-C) u Nemačkoj, na čijem čelu je general-potpukovnik Andreas Marlow.

Od početka misije u zimu 2022. godine, u Nemačkoj je već obučeno 5000 ukrajinskih vojnika. Ovde se sprovodi obuka u 17 različitih programa. Šestonedeljna obuka (6 dana po 12 časova nedeljno) na tenkovima Leopard 1A5, vozilima Marder 1A3, 155 mm Panzerhaubitze 2000 i PVO sistemima Patriot izvodi se na poligomu Klietz.

No, glavni fokus EUMAM UA je na borbenoj obuci pešadije. Ovde se pripremaju snajperisti i vojnici za specifične uslove borbe u šumama i urbanim sredinama a održava se i kurs za jurišnu inženjeriju (Assault Sapper Section Course, assault pioneers). Ukrajinci se obučavaju u rukovanju i gađanju iz AP sistema Kalašnikov, koji im je još uvek najdostupniji i na samom frontu u zemlji.

EUMAM UA je specifičan po integraciji multinacionalnih instruktora. U misiji su trenutno aktivne 24 od 27 zemalja članica EU, od kojih 11 sa Bundesverom obučava ukrajinske vojnike u Nemačkoj. Znači,  između jednog i tri crnogorska instruktora doprineće obuci Ukrajinaca, najverovatnije na poligonu Klietz.

No, treba reći da su u Nemačkoj nosioci obuke Amerikanci u bazi i poligonu Grafenwoehr koju tamo trenutno sprovode vojnici borbenog tima 155. oklopne brigade Nacionalne garde Misisipija (zamenili su  borbeni tim 39. pešadijske brigade Nacionalne garde Arkanzasa).

17 KOMENTARA

  1. Srpska Sparta pomaže naciste i fašiste; ko bi rekao na šta su spali đetići – preci im se okreću u grobu…

    107
    1
  2. Kad čuju Risi da su se silni crnogorci umješali u rat ima da od straha pobjegnu u Sibir od te tročlane crnogorske sile… ha ha ha

    12
    1
    • America se raduje pomoci CRne Gore, a nada se Jo’s IZ Croatia oko 14 Dragovoljaca, dok Dodik ometa SVABU da posalji prezivele iz Handzar divisije! Od ovih sewing najvije prepaid!

      8
      1
  3. Е кад газда затражи онда мораш да приложиш бар три длаке из гаћа ако ништа друго. (И да нас не дочека то кадгод, маму му!)

    21
    1
  4. E,sad su Rusi na..bali,propadose…Cak 3 Crnogorca dolaze u pomoć Ukrajini.Ovo mijenja cijelu geostratesku situaciju svijeta i odnos vojnih snaga u svijetu…

    20
    1
  5. Milogorci šalju celu treću armiju da obučava Ukrajince. Tako se to radi junacine a ne ko nesposobni Francuzi što samo prete sa nečim.

    105
    1
  6. Ne razumem kako vojska koja nikada nije ratovala ,obučava vojsku koja ratuje u najkrvavijem sukobu ,poslednje 3 godine.
    Kakva je ovo glupost? Ukrajinska vojska može da obucava bilo koju vojsku na svetu. Uključujući i USA army

    38
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave