NaslovnaNovostiVojni manevri 4.200 NATO vojnika na ruskoj granici

Vojni manevri 4.200 NATO vojnika na ruskoj granici

4.200 vojnika NATO-a izvodi vojne manevre na granici sa Rusijom. Nalaze se na poligonu Kamp Adazi u Letoniji. Vežba se zove Srebrna strela 2022 i vodi je mehanizovana brigada španske vojske. U vežbi učestvuje 17 država članica NATO-a.

Vojni manevri 4.200 NATO vojnika na ruskoj granici
Nato operacije

Srebrna strela 2022. (Silver Arrow 2022) počela je pre tri dana 19. septembra i trajaće do kraja meseca. Borbene grupe učestvuju u vežbi, su deo NATO mera odvraćanja Rusije. Koriste se razne kopnene artiljerijske i tenkovske jedinice. Izvori navode borbene tenkove Leopard, oklopna vozila Pizarro, protivavionske baterije Nasams i artiljerijske topove M109.

Vežba ima dva glavna cilja. Prvi je očuvanje i povećanje borbene sposobnosti snaga interoperabilnosti. Drugi je vežba odbrane od ruskog napada na Letoniju.

Neki od učesnika vežbe su: Albanija, Kanada, Češka, Danska, Francuska, Nemačka, Mađarska, Italija, Letonija, Crna Gora, Severna Makedonija, Poljska, Slovačka, Slovenija, Španija, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države.

U kontekstu tekućih vežbi NATO-a u blizini granice sa Rusijom, ruski predsednik Vladimir Putin najavio je delimičnu mobilizaciju. Taj termin delimična uključuje mobilizaciju rezervnog sastava i pripadnika civilne službe ruske vojske. Biće mobilisani i građani sa posebnim veštinama i vojnim iskustvom.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave