NaslovnaNovostiIzraelski Elbit Systems snabdeva Crnu Goru minobacačkim sistemima

Izraelski Elbit Systems snabdeva Crnu Goru minobacačkim sistemima

Izraelska kompanija Elbit Systems saopštila je u ponedeljak da joj je dodeljen ugovor u vrednosti od približno 21,7 miliona dolara u okviru izvoznog ugovora potpisanog između ministarstava odbrane Izraela i Crne Gore za nabavku oružja koje proizvodi Elbit Systems, uključujući sisteme minobacačke municije i opreme za obuku.

Kako je navela kompanija, generalni direktor Ministarstva odbrane Izraela, rez. general-major Ejal Zamir, odobrio je međuvladin sporazum između ministarstava, treći između zemalja u poslednjih nekoliko godina.

vozila oshkosh foto predrag boskovictwitter
vozila oshkosh foto predrag boskovictwitter

Direktor SIBAT-a u Ministarstvu odbrane Izraela, rez. Brig. General Jair Kulaš i direktor logistike u Ministarstvu odbrane Crne Gore pukovnik Vladan Martić potpisali su sporazum na svečanosti održanoj u štabu izraelskog Ministarstva odbrane u Tel Avivu.

Kao deo ugovora, Elbit Systems će isporučiti sisteme minobacačke municije kalibra 120 mm koji se mogu montirati na oklopna vozila sa 4×4 pogonom, kao i obuku vojnika i oficira Oružanih snaga Crne Gore na Elbit-IMI akademiji u Izraelu.

„Ovo je treći sporazum sa našim partnerima u Crnoj Gori od jačanja naših odnosa u oblasti odbrane 2019. godine i predstavlja veliki izraz poverenja u izraelsku odbrambenu industriju“, rekao je general Jair Kulaš, šef Direktorata za međunarodnu saradnju u oblasti odbrane u Ministarstvu odbrane Izraela, u saopštenju. „Crna Gora je partner i saveznik Izraela i suočava se sa složenim bezbednosnim izazovima kao i druge evropske zemlje.

Prethodni ugovor iz 2019. uključivao je nabavku daljinski upravljanih stanica za oružje za ono što su u to vreme bila nova laka taktička vozila (JLTV) Oshkosh Defense 4×4.

Oshkosh Defense
Oshkosh Defense promo fotografija

U maju 2022, Oshkosh Defense je saopštio da je zajedno sa Elbit Land Systems uspešno demonstrirao bojnu vatru iz minobacača Spear 120 mm niskog trzaja na varijanti lakih terenskih vozila tokom multinacionalnih demonstracija održanih u Izraelu.

Crnogorske Vijesti su prošle godine pisale kako su imale uvid u dokumenta koja potvrđuju da se za nabavku vojnih vozila “Oshkosh” iz 2019. godine pojavljuje razlika od više od dva miliona eura između toga koliko je proizvođaču iz SAD plaćen ovaj posao i onoga kolika je njegova zvanično saopštena vrednost.

Takođe prošle godine, na našoj listi pet najslabijih armija u Evropi, zasnovanoj na rangiranju sajta Global Firepower, Crna Gora je zauzimala drugo mesto.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave