NaslovnaLovLovac na lisice – Kenan Tatar

Lovac na lisice – Kenan Tatar

Od jednog od vernih pratilaca lovačke rubrike koju vodi Draško Dragosavljević, dobili smo srdačne pozdrave. Radi se o čoveku koji svakako zaslužuje da prenesemo njegove reči o lovu na lisice.

Nadaleko poznati lovac Kenan Tatar na obroncima Jadovnika i kamenitoj šumskoj okolini Prijepolja već dve decenije lovi krznatu divljač, a prvenstveno lisice. Tatar je, inače, član ”Lovačkog udruženja LIM Prijepoljе”, Zlatiborskog lovnog okruga, koje gazduje istoimenim lovištem ukupne površine 57.911 ha. Kao i svaki dobar član ne samo udruženja nego i sekcije Babine, Kenan za uspešno poslovanje lovišta posebno priznanje odaje upravniku Dragoslavu Ostoji i šefu lovočuvara Špicu.

Lično izjavljuje da najviše ceni lov na lisicu jer od lovca zahteva jaku volju, strpljenje, veštinu ali i sreću, pošto je ova divljač mudra, lukava i hrabra. Osim toga, lisica predstavlja veliku nevolju za lanad a kako je, inače, broj jedinki u porastu,  remeti i rasplod zeca. O Kenanovoj veštini najbolje govori podatak da je ”samo tokom protekle dve sezone odstrelio oko 30 lisica a u čitavoj svojoj lovnoj sezoni – desetine i desetine, samo Bog zna koliko njih”! Pri tome, uglavnom je korisito lovačku ”bokericu” (Over & Under Shotgun) i municiju punjenu sačmом Ø 4 mm. 

Kenan leti lovi sa čeke, što zahteva strpljenje i vreme. Tokom zime, koristi pse-goniče a u lov ide sa vermin drugovima Memom ”Pacifistom” (koji je nadimak zaslužio po tome što nikada ne nosi oružje ali gaji, vodi i zavodi par izuzetno dobrih crnih planinskih goniča, nekada poznatih kao ”alpinci”), iskusnim lovcima Fašom, Lejsom, Milčom i počasnim članom družine, ”starim čičom Vehbijom”. 

Grupa poseduje kerove raznih rasa, od bosanskog oštrodlakog goniča – baraka, preko crnih crnogorskih planinskih (”alpinaca”), do posavskih goniča – ”posavaca”.

Tatar inače neobično voli prirodu i životinje i istim redovno iznosi kukuruz i so. Po pobrojanim osobinama već je dobro poznat jer je o njemu pisano na društvenim mrežama i medijima. Zbog poznatog uspeha u lovu na lisicu već odavno je od kolega i magazina ”Lorist” predložen za orden Lovačkog Saveza Srbije. Izgleda da je priznanje još uvek u stadijumu čekanja a nadamo se da će ga Kenan ipak dobiti sa pravom. 

Na kraju svog dopisa, svim kolegam – lovcima uputio je pozdrav – “dobar pogled i mirna ruka“.

Iz ”elektronskog” pera Kenana Tatara

Kalibar 20 za specijalistu

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave