NaslovnaLovBENELLI LUPO – VUČJI ZOV IZ URBINA

BENELLI LUPO – VUČJI ZOV IZ URBINA

Benelli Lupo (vuk) donosi preciznost ispod jednog MOA, promišljenu ergonomiju, inovativni modularni koncept, visok kvalitet i vrhunski dizajn u modernom i spretnom pakovanju.

Renomiranu italijansku fabriku oružja Benelli, poznatu po sačmaricama i brojnim oružarskim inovacijama, osnovali su 1967. godine šestorica braće, iskusnih konstruktora i proizvođača motocikala ali i strastvenih lovaca. Pravilno predviđajući da su poluautomatske sačmarice budućnost, firma je angažovala Brunu Civolanija, poznatog konstruktora i inovatora, čovjeka koji je usavršio poluautomatski inercioni princip rada njihovih sačmarica.

benelli-lupo-bolt-action-full
Benelli Lupo

Smještena u gradu Urbinu, firma BeneLli baštini viševjekovnu kulturnu zaostavštinu sa posebnim naglaskom na italijansku renesansu. Sama fabrika nalazi se ispod drevnih gradskih zidina koje su ostale nepromijenjene još od rođenja slikara i arhitekte Rafaela Sancija da Urbina 1483. godine. Podsjećanja radi, grad Urbino je na listi svjetske baštine Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) zaveden pod oznakom „828 U“ a upravo taj naziv nosi i jedna od najboljih Benelijevih prelamača.

Premda firma danas zapošljava blizu 300 ljudi, proizvodnja je potpuno automatizovana. Benelijeve puške proizvedene su robotizovanim visoko-tehnološkim procesom koji radi neprekidno 24 sata svakog dana u sedmici, u četiri smjene, i ima dnevni kapacitet proizvodnje od 1000 komada.

Ljetos smo predstavili poluautomatsku sačmaricu sistema Benelli M4 Super 90 sa patentiranim sistemom gasne pozajmice ARGO, koji je ovaj italijanski proizvođač primijenio i na poluautomatskim karabinima. Nedavno je firma iz Urbina dizajnirala i proizvela svoj prvi obrtno-čepni karabin nazvan Lupo koji je izazvao dosta pažnje u svijetu, odmah po pojavljivanju. Radi se o ultramodernoj žlijebljenoj repetirki – kombinaciji tradicionalnih i novih inovativnih rješenja u futuristički dizajniranoj modularnoj formi prilagođenoj svakom korisniku.

Lupo – Prvi Benelijev Obrtno-Čepni Karabin

Beneli Lupo („lupo“ – vuk na italijanskom jeziku) je prvi obrtno-čepni karabin uglednog italijanskog proizvođača a konstruisan je i dizajniran sa osnovnim zahtjevom da bude precizan, lagan i udoban za gađanje.

Preciznost ispod jednog minuta ugla (MOA), pažljivo promišljena ergonomija, inovativni modularni koncept, nova patentirana rješenja, neprikosnoveni kvalitet i vrhunski italijanski dizajn u modernom i spretnom pakovanju – sve to donosi Benelijev prvijenac.

Čelični sanduk na aluminijumskoj šasiji

U čelični sanduk montirana je precizno izrađena i okaljena ekstenzija u koju je potom uvrnuta kriogenim postupkom tretirana cijev (otpušteni su zaostali naponi u materijalu putem tehnologije dubokog smrzavanja). Sanduk je postavljen u naročitu „šasiju“ izrađenu od aluminijumske legure. Cijev je slobodno plivajuća. Specijalni patentirani sistem amortizera u kundaku doprinosi odličnoj kontroli i podnošenju trzaja žestokih kalibara. Zatvaračem, koji na glavi ima tri braveća brijega, neobično se brzo i lako rukuje zahvaljujući specijalnom premazu ali i odlično pogođenom uglu odnosno obliku ručice.

Pođimo redom. Čelični cilindrični sanduk i aluminijumska šasija predstavljaju koncept na kojem će se zasnivati buduće obrtno-čepne Benelijeve repetirke. Aluminijumska šasija (odnosno donji sklop sanduka) je vitka i lagana a neodoljivo podsjeća na sanduk Benelijevih poluautomatskih sačmarica.

Grupe pogodaka ispod jednog minuta ugla (1MOA) Beneli Lupo ima zahvaliti slobodno plivajućoj cijevi (tretiranoj CRIO postupkom) koja je čvrsto uvrnuta u precizno obrađenu, čeličnu okaljenu ekstenziju i cilindričnom čeličnom sanduku povezanim sa aluminijumskom šasijom (sanduk je sa aluminijumskom šasijom odnosno kundakom povezan putem dva zavrtnja i čeličnog bloka koji zalazi u odgovarajući otvor na prednjoj donjoj strani sanduka). Podesivi sklop mehanizma za okidanje pričvršćen je direktno na zadnju donju stranu cilindričnog sanduka (rep obarača prolazi kroz otvor na aluminijumskoj šasiji).

U idealno pozicioniran uvodnik, okvir naliježe precizno čime je potpuno otklonjen rizik od oštećenja vrha zrna koje nastaje nepravilnim uvođenjem u ležište metka. Uvodnik je oblikovan tako da je olakšano vađenje okvira – šaka prihvata dno okvira većom površinom jer su zidovi donjeg sklopa sanduka tojest uvodnika okvira ukoso prosječeni sa obje strane (polimersko dno okvira konturom prati ulegnuća na zidovima aluminijumske šasije).   Angažovanjem (privlačenjem) poluge utvrđivača kažiprstom unazad okvir će pod pritiskom opruge uz jasan klik izaći dovoljno da se vrlo lako i prirodno prihvati palcem sa jedne, a malim, domalim i srednjim prstom sa druge strane. Sa prednje strane svakog okvira nalazi se ergonomični utvrđivač utopljen u siluetu polimerskog dna okvira odnosno aluminijumske šasije puške. Kapacitet bifilarnog okvira iznosi 5 metaka za standardne i 4 za magnum kalibre.

Zatvarač klizi kao po ledu

Tijelo zatvarača nije cijelom površinom cilindrično. Ulegnuće heksagonalnog presjeka, na sredini tijela zatvarača, oblikovano je prema usnama okvira – ovo rješenje omogućava da okvir dublje ulazi u unutrašnjost aluminijumske šasije (ležišta okvira) čime je dobijena vitkija silueta karabina.

Na dohvat palca sa zadnje gornje strane aluminijumske šasije (na vratu kundaka) odmah iza čeličnog sanduka i zakošene polimerske spojnice zatvarača, nalazi se klizno dugme kočnice – sastavni dio podesivog sklopa mehanizma za okidanje pričvršćenog na sanduk. Angažovanje klizne poluge kočnice je lako i intuitivno – odmicanjem poluge naprijed ukazuje se crvena tačka i puška je spremna za paljbu. Poluga u zadnjem položaju koči mehanizam za okidanje a može se angažovati samo ako je sistem udarača zapet. Kada je puška zakočena blokirana je i ručica zatvarača iznad čijeg se tijela nalazi mala poluga. Pritiskanjem te poluge moguće je otvoriti zatvarač zapete i ukočene puške.

Polimerska spojnica zatvarača je koso oblikovana i prati oblik sanduka. Sa njene donje strane nalazi se crvenom tačkom markirani indikator (zadnji kraj udarača) koji izviruje kada je udarni mehanizam zapet.

Sa lijeve strane spojnice nalazi se mala hromirana poluga čijim pritiskanjem je moguće spojnicu zakrenuti i zatvarač rastaviti bez prijmene bilo kakvog alata. Na uobičajenom mjestu, sa lijeve strane sanduka, smješten je ustavljač zatvarača. Zatvarač bravi sa tri brijega smještena na glavi (zakretanje od 60 stepeni). Na glavi zatvarača nalaze se izvlakač sa širokom kandžom i izbacivač u AR15 stilu (izbacivač je plasiran na čelo zatvarača suprotno od otvora za izbacivanje čaura).

Sama ručica zatvarača sa tijelom i kuglom dizajnirana je i izvedena reklo bi se artistički. Međutim, već kod prvog repetiranja jasno je da su Benelijev konstruktori prije svega vodili računa o ergonomiji i udobnom repetiranju bez obzira na promjer objektiva optike. Kugla ručice zatvarača jajastog je oblika a sa njene donje strane nalazi se mali polimerski insert koji poboljšava hvat.

Dijamantski zaštitni premaz

Površina tijela zatvarača tretirana je specijalnim višeslojnim premazom nazvanim „BE. S.T.“ (Benelli Surface Treatment). Radi se o površinskoj obradi nanošenjem čestica ugljenika putem nanotehnologije a dobijeni “dijamantski” premaz je veoma tvrd i otporan na grebanje i koroziju (aluminijumska šasija zaštićena je anodiziranjem). Površina zatvarača je glatka a repetiranje ide zadivljujuće lako i brzo. Upravo kako je to proizvođač opisao – prilikom otvaranja i zatvaranja zatvarača stičete utisak da trljate dvije kockice leda jednu od drugu.  I zaista je tako, možda još i bolje. Repetiranje je neobično brzo, lako i kratko.

Modularni rukohvat i kundak

Kod karabina Beneli Lupo kundak i potkundak su zasebne cjeline. Sve je izvedeno udobno, bez oštrih ivica sa teksturom prijatnom na dodir i lnijama koje prate konture sanduka i aluminijumskog kućišta.

Spoj pištoljskog rukohvata i alumijimske šasije posebna je priča i rezultat je pomnog i preciznog analiziranja. Benelijevi stručnjaci ovdje su u obzir uzeli statističku analizu dužine prstiju kako bi odredili optimalnu udaljenost obarača od vrata kundaka. Da bi savršeno prilagodio Lupo svakom pojedinačnom strijelcu, Beneli je predvidio montiranje različitih graničnika (umetaka) između vrata kundaka i alumijumskog kućišta. Sistem omogućava fino podešavanje kundaka i rukohvata. Primjenom graničnika i oslonaca za rame različitih dužina moguće je kundak produžiti (350-385 mm), podići, spustiti ili pomjeriti u lijevo ili u desno, predviđeno je ukupno 36 kombinacija – više nego dovoljno i za najzahtjevnije strijelce.

Benelijev sistem redukcije trzaja nazvan Progressive Comfort obrazuju tri seta patentiranih međusobno isprepletenih fleksibilnih odbojnika u unutrašnjosti kundaka. Sistem apsorbuje trzaj kroz tri faze u zavisnosti od energije municije. Ovaj dokazani sistem razvijen je prvenstveno za sačmarice a sada je blago redizajniran i prilagođen obrtno-čepnom karabinu Lupo. Predviđena su i tri naslona za obraz različitih visina (sa amortizujućim sistemom Combtech). Sve skupa predstavlja značajan napredak u dizajnu obrtno-čepnih karabina.

Sa gornje strane termički obrađenog čeličnog cilindričnog sanduka izbušena su tri seta otvora namijenjenih povezivanju šina za montažu optičkih nišanskih uređaja. Na zadnjoj strani sanduka nalaze se tri otvora, dva su u sredini dok se sa prednje strane nalaze još tri. Lupo fabrički dolazi sa montiranom dvodijelnom čeličnom ili jednodijelnom aluminijumskom šinom. Cijev karabina Beneli Lupo na ustima posjeduje navoj zaštićen poklopcem.

Tehnički podaci:

  • Akcija: obrtno-čepni zatvarač sa tri braveća brijega na glavi
  • Kalibri: .243 Winchester, 6.5 Creedmoor, .270 Win., .308 Winchester, .30-06, .300 Win. Mag.
  • Okvir: bifilarni, polimerski, sa integralnim utvrđivačem
  • Kapacitet okvira: 4 ili 5
  • Dužine cijevi: 56 i 61 cm
  • Ukupna dužina: 1082 i 1133 mm
  • Masa: 3180 grama i 3230 grama
  • Kundak: sintetički (ComforTech; Progressive Comfort), podesiv od 350 do 385 mm
  • Finiš: „BE. S.T.“ (Benelli Surface Treatment), anodizirani alumijum
  • Okidač: podesiv od 9.99 N do 20 N
  • Kočnica: dvostepena

Benelli Lupo na našoj listi najboljih 5 pušaka u 2020. zauzeo je prvo mesto a na ovogodišnjem „PARTNERU 2021” imali su svoju prezentciju.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave