NaslovnaLovBeretina direktna akcija po NATO standardima BRX1

Beretina direktna akcija po NATO standardima BRX1

  • Italijanska firma Bereta predstavila prvi lovački karabin direktne akcije
  • Inženjeri firme Beretta odlučili su se za rješenje bazirano na sklopu nosača i rotacionog zatvarača karakterističnog za automatske puške
Beretina direktna akcija po NATO standardima BRX1

Nakon što smo nedavno pisali o prvom američkom lovačkom karabinu direktne akcije firme Sevidž, nije trebalo dugo čekati na evropski odgovor. Većina bi pretpostavila da će jedna od njemačkih kompanija usko specijalizovanih za ovu vrstu oružja, poput Blazera i Štrasera, uvesti novi model. Međutim, radi se o firmi od koje to nisu očekivali čak ni oni upućeniji.

Beretina direktna akcija po NATO standardima BRX1

Naime, italijanska firma Beretta ove jeseni je na tržište plasirala potpuno novi proizvod koji predstavlјa ne samo prvi italijanski karabin direktne akcije ikada, već i prvu Beretinu ožlijeblјenu repetirku nakon više decenija. Kao holding kompanija Beretta je segment obrtnočepnih karabina potpuno prepustila firmama SAKO i Beneli koje se nalaze pod njenim okrilјem (o obrtno-čepnom karabinu sistema Beneli Lupo nedavno smo takođe detalјno pisali). 

Novi karabin direktne akcije Bereta BRX1 karakterišu oštre linije i crni kundak izrađen od polimernog kompozita, identičnog materijala koji firma koristi za vojne automatske puške Bereta ARX160. Na prvi pogled linije kundaka i sanduka odnosno šasije od crno anodiziranog aluminijuma podsjećaju na karabin Beneli Lupo a oblik i pozicija ručice zatvarača na karabine sistema Blazer R8. Tu, međutim, svaka sličnost prestaje. 

Inženjeri firme Beretta odlučili su se za rješenje bazirano na sklopu nosača i rotacionog zatvarača sa brijegovima kakav srećemo na automatskim puškama sistema AR15 i brojnim drugim, poput Štajer AUG, HK G36 i službenoj pušci italijanske vojske Bereta ARX160. Neuobičajen ali jednostavan i robustan sistem direktne akcije razvijen je dakle na bogatim iskustvima u proizvodnji automatskih pušaka a imajući na umu prvenstveno bezbjednost i pouzdanost. 

Na tijelu nosača nalazi se kosi kanal kroz koji saobraća osovina koja spaja nosač i zatvarač – na taj način obezbijeđena je rotacija zatvarača. Zatvarač je moguće obraviti isklјučivo povlačenjem za ručicu (bolјeg razumijevanja radi, kada bismo na pušci Zastava M70AB2 podizanjem tromblonskog nišana prekinuli dotok barutnih gasova i uklonili povratnu oprugu dobili bismo ručno repetirajući karabin u upravo na tom principu radi novi BRX 1). Braveći brijegovi na rotacionoj glavi zatvarača čvrsto su zabravlјeni u ekstenziju cijevi a čitav sklop kreće nazad samo ako ga povučemo za ručicu. Nosač se prilikom repetiranja kreće po šinama.

NATO testove izdržlјivosti i bezbjednosti prošao sa odličnim uspjehom

Posebna pažnja poklonjena je ambidekstralnosti cijelog sistema. Tako je jednostavnim premještanjem ručice sa jedne na drugu stranu nosača i zakretanjem glave zatvarača za 180 stepeni (čime je riješeno izbacivanje čaura desno ili lijevo) pušku moguće prilagoditi lјevorukim strijelcima. Ambidekstralni sistem za zapinjanje odnosno kočenje nalazi se na dohvat palca iznad vrata kundaka sa zadnje strane zatvarača i omogućava strijelcu da blokira zatvarač i okidač ili samo okidač, pri čemu zatvarač slobodno saobraća radi praženjenja ležišta metka.

Izmjenjiva rotirajuц́a glava zatvarača posjeduje jedan red od osam bravećih zuba/brijegova za standardne ili dva reda po osam zuba (ukupno šesnaest) za magnum kalibre. Svaka izmjenjiva glava zatvarača dolazi sa pripadajućom cijevi i ekstenzijom što znači da se kalibri na karabinu Bereta BRX 1 lako mijenjaju jednostavnim montiranjem cijevi, glave zatvarača i okvira. 

Znajući da sumnjičavosti kada je u pitanju bezbjednost karabina direktne akcije među lovcima nikada ne manjka, Bereta se odlučila na neobičan korak. Kako bi kupci bili apsolutno sigurni u kvalitet, bezbjednost, čvrstinu i pouzdanost novouvedenog sistema direktne akcije (čitaj: sigurni da im zatvarač pri aktiviranju prepunjenog metka neće izbiti oko) ugledna italijanska firma odlučila je da civilno oružje BRX1 podvrgne vojnim procedurama testiranja po NATO standardu, premda to nije obavezno ni uobičajeno. Proizvođač tvrdi da je karabin direktne akcije Beretta BRX1 studiozno opitovan i podvrgnut najstrožijim NATO testovima izdržlјivosti i bezbjednosti koje je prošao sa odličnim uspjehom.

Bereta BRX1 se hrani iz odvojivih kutijastih okvira kapaciteta do pet metaka. Okviri su izrađeni od polimera, imaju svijetlo narandžasto dobro vidlјivo tijelo i crno dno sa setom simetričnih dugmadi/utvrđivača. Dostupni su u tri varijante koje određuju grupe kalibara (Standard, Long i Magnum) i obilјeženi su brojem koji je plasiran na zadnjem dijelu tela.

Veličinu i formu dobro oblikovanog pištolјskog rukohvata kao i dužinu kundaka moguće je podestiti uz pomoć seta predviđenih umetaka. 

Posebna pažnja poklonjena ambidekstralnosti cijelog sistema

Novi Beretin karabin direktne akcije ostavlјa utisak jednostavnog i pozdanog, dobro promišlјenog i apsolutno dovršenog oružja. Saobraćanje zatvarača je prirodno i munjevito čemu svakako doprinosi odabrani ugao i položaj ručice zatvarača čija je kugla pozicionirana tačno iznad okidača.  

Posebno je interesantan mehanizam za okidanje. Beretini inženjeri odlučili su se za okidanje putem oroza/udarača koji je sastavni element zasebnog i lako odvojivog mehanizma za okidanje. Odvojiva grupa mehanizma za okidanje na karabinu Beretta BRX1 može se lako odvojiti od sanduka bilo kojim improvizovanim malim alatom što će omogućiti korisniku da podesi težinu jednostepenog okidača od minimalnih 900 grama do maksimalnih 1,5 kilograma u koracima od 200/250 grama (ukupno tri pozicije/težine okidanja). 

Cijevi se nude u tri dužine (51, 57 i 62 cm) sa istim promjerom od 16 mm. Na ustima se nalazi poklopcem zaštićeni navoj M14 a na ekstenziju cijevi plasirana je šina za montažu optičkih nišanskih uređaja. Karabin može biti opremlјen standardnom Pikatini šinom, finskim tipom šine “lastin rep” od 17 mm ili novim originalnim Beretinim rješenjem za brzo montiranje i demontiranje optičkih nišana. BRX1 je trenutno dostupan u kalibrima .308 Vinčester, .30-06 Springfild, 6,5 Kridmor i .300 Vinčester Magnum.

Beretina direktna akcija po NATO standardima BRX1

Tehnički podaci:

  • Proizvođač: Pietro Beretta Arms Factory
  • Dostupni kalibri: .308 W.; 30-06; 300 WM, 6,5 Cree.
  • Akcija: Direktna akcija sa rotirajućim zatvaračem
  • Kundak: Crni polimer
  • Okviri: Odvojivi, narandžasti polimer,  kapacitet 5 + 1 
  • Dužine cijevi: 570 ili 510 mm za .308 W. i 30.06, 620 mm za 300 WM
  • Okidanje: Odvojiva grupa mehanizma za okidanje, podesivi okidač (950, 1250 i 1500 grama). 
  • Kočnica: trostepena
  • Ukupna dužina:  109,5 mm za cijev od 570 mm; 114,5 mm sa cijevi od 620 mm
  • Cijena: 1.549,00 evra

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave