NaslovnaIstorijaDESET MALO POZNATIH ČINJENICA O PRVOM SVETSKOM RATU

DESET MALO POZNATIH ČINJENICA O PRVOM SVETSKOM RATU

prvi svetski rat

Većina nas je prilično upućena u mnoge činjenice iz Prvog svetskog rata, ali postoje neke koje su toliko neobične da nisu u potpunosti uspele da se nađu u školskim knjigama. Evo deset malo poznatih činjenica o Prvom svetskom ratu koje bi vas mogle iznenaditi:


  • TABLICE NA KOLIMA FRANCA FERDINANDA BILE SU UZROK ČUDNE KOINCIDENCIJE

Nadvojvoda Franc Ferdinand i njegova supruga ubijeni su 28. juna 1914. godine, što je bio jedan od povoda za izbijanje rata. Ne mali broj teoretičara zavere je protumačio da je registarski broj na tablici Faetona ukome su ubijeni Nadvojvoda i Sofija Kotek – A-11-11-18 – označavao datum primirja koje je potpisano 11. novembra (19)18.

WWI Franz Ferdinand GRÄF & STIFT DOUBLE PHAETON

  • TENKOVI SU IMALI POLOVE

Na početku rata tenkovi su bili grupisani prema svom ‘polu’. Muški tenkovi su imali ugrađene topove, dok su ženski nosili mitraljeze. Prvi uspešan prototip tenka, nazvan Mali Vili (Little Willie), imao je menjač i diferencijal preuzet sa Traktora Foster-Daimler, a dovršen je u decembru 1915.  

prvi svetski rat little willie

  • ŽENSKA KOŽA JE BILA ŽUTE BOJE

Tokom Velikog rat veliki broj žena se uključio u ratnu proizvodnju. One koje su radile sa TNT-om, vremenom su primetile da im je koža promenila boju i saznale da su patile od toksične žutice.

Canary Girls prvi svetski rat

  • EKSPLOZIJE U FRANCUSKOJ SU SE ČULE U LONDONU

Tim rudara u tajnosti je radio na kopanju tunela ispod rovova tokom rata kako bi tamo postavljao i detonirao mine. Detonacije su uništile veći deo nemačke linije fronta i bile su ogromnog prečnika. Tadašnji premijer Britanije je detonaciju čuo čak u Londonu, udaljenom preko 200 kilometara.


  • Kako je SAUERKRAUT (kiseli kupus) postao LIBERTY CABBAGE (kupus slobode), FRANKFURTER HOT-DOG (frankfurtska kobasica) – ‘LIBERTY SAUSAGE’ (kobasica slobode), i DACHHUND (jazavičar) – ‘LIBERTY DOGS’ (pas slobode) – PATRIOTSKO PREKRŠTAVANJE NEMAČKIH STVARI

U Americi je sumnja prema Nemcima bila toliko velika da su ubijani čak i nemački ovčarski psi. Imena hrenovka, hamburgera, kiselog kupusa i jazavičara promenjena su u američka, nemački je prestao da se uči u školama, a knjige na nemačkom jeziku su zabranjene. Pre rata nemački je bio drugi jezik u SAD.


  • Prvi svetski rat stvorio je napredak u modernoj medicini

Potresen prizorom vojničkih lica razorenih eksplozijama, vatrom i ranama, Harold Gillies je sproveo prve pokušaje rekonstrukcije lica, što je označilo rađanje nove grane medicine – plasitčne hirurgije. U Velikm ratu i transfuzija krvi je postala rutina kojom su spasavani životi vojnika. Prva banka krvi formirana je liniji fronta 1917 godine..


  • KAKO JE STVOREN  dr. Dulitl (Doctor Dolittle)

Priče o dr Doolittle-u su nastale iz averzije autora Hugha Loftinga da svojoj deci piše o istinskim strahotama rata i rovovskog života. Umesto toga, slao im je mnogo kreativnija pisma.


  • AMERIČKI INDIJANCI I AFROAMERIKANCI SU SLUŽILI TOKOM RATA

Uprkos činjenici da im državljanstvo SAD nije priznato sve do 1924. godine, tokom rata se u redovima američke armije borilo skoro 13.000 američkih domorodaca. Preko 200.000 Afroamerikanaca takođe je služilo u vojsci, ali samo 11% u borbi i to u odvojenim divizijama.


  • NAJMLAĐI REGISTROVANI VOJNIK IMAO JE SAMO 12 GODINA

Mnogi mladići su lažirali godine kako bi se rano prijavili. Najmlađi (u savezničkim snagama) koji je to učinio bio je Sidney Lewis, koji je tada imao samo 12 godina. U svetu se malo zna da je u srpsku vojsku Momčilo Gavrić stupio sa samo 8 godina!


  • VUDRO VILSON JE VODIO DRUGU PREDSEDNIČKU KAMPANJU SA SLOGANOM PROTIV RATA

„Držao nas je van rata“, glasio je Vudro Vilsonov slogan, u periodu političke trke za svoj drugi mandat. Međutim, odmah se odrekao ovog koncepta kada je položio zakletvu, samo mesec dana kasnije objavivši rat Nemačkoj.

WWI

Vojno-tehnološke inovacije koje su nam promenile život

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave