NaslovnaOružjeStaro OružjeSTEN u Jugoslaviji (5-5)

STEN u Jugoslaviji (5-5)

Poznato je da su zapadni saveznici sve do kraja 1943. godine JvuO snabdevali oružjem. Međutim, prema nama dostupnim izvorima (Leskovački Zbornik, br.5, godina 1965, strana 134-156; Dušan Plenča, Međunarodni odnosi Jugoslavije u toku Drugog svetskog rata, Beograd, 1962, str.128,129,133,193,194), zbog nepreciznih naziva (ili lošeg prevoda), nemoguće je utvrditi tačan broj automata STEN koje su dobili četnici Draže Mihailovića. 

Prvi  domaci automat na bazi Stena M1944B-2
Prvi domaci automat na bazi Stena M1944B-2

Prema navedenim izvorima, od 1941 do 1943 godine JVuO je dostavljeno ”320 ručnih mitraljeza (Tomi Guns) i 159 (161) ”mitraljeza Tomi gan”. Poznato je da je američki automat .45 (11.43mm) Thompson (svih modela, prvenstveno M28 i M1) nosio popularni naziv ”Tomi gan”. Znači, sa sigurnošću možemo ustanoviti da su četnici dobili 320 automata Tompson.

Partizanske modifikacije originalnih automata Sten Mk2
Partizanske modifikacije originalnih automata Sten Mk2

No, šta se podrazumevalo pod ”mitraljez Tomi gan” – teško je reći. Postoji, naime, mogućnost da se radilo i o puškmitraljezima BREN. S druge strane, nedefinisani naziv za 1225 ”automata i strojnica” najverovatnije se odnosio upravo na STEN. Naime, na većini fotografija u domaćim arhivama i zbirkama pripadnici JVuO naoružani su Stenom Mk.2, dok su one sa Tompsonom vrlo retke. Šta više, u užičkom Narodnom muzeju se čuva i jedan automat sistema STEN koji je opremljen drvenim kundakom i podkundakom – očito proizvod nepoznate terenske radionice.

Četnik pripadnik JVuO naoružan Stenom MkII
Četnik pripadnik JVuO naoružan Stenom MkII
STEN Mk II adaptiran u radionici NOVJ

Što se tiče pomoći dostavljenoj NOVJ, sačuvano je malo podataka. Na fotografijama iz perioda 1944-1945 sreću se partizani opremmljeni Stenom Mk.2. No, većinom se radi o snimcima boraca iz oblasti primorja i sa ostrva, nastalih nakon prelaska Josipa Broza Tita na Vis. U to vreme, na ostrvima su operisali komandosi i pripadnici SBS puka tako da je STEN bio dostupniji.

Četnik naoružan Stenom MkII
Četnik naoružan Stenom MkII

Da su Britanci Jugoslovenskoj Armiji dostavili određene količine svojih automata ukazuje i ”Imenik naoružanja kopnene vojske JNA’’ iz 1965. godine, iz koga se vidi da je na skladištima bilo automata 9mm ”Sten” Mk-II (skladišni broj 1011-1023-0246) i 9mm ”Sten” Mk-III (skladišni broj 1011-1023-0247). U većini muzeja čuvaju se Stenovi pripadnika NOVJ kod kojih je profilisani metalni kundak popunjen drvenim umetkom, potpuno zamenjen drvenim ili drvenim rukohvatom. Ovo ukazuje das su se partizani, naviknuti na kvalitetno zaplenjeno nemačko oružje, trudili da bar estetski (a time i psihološki) poboljšaju utisak koji je ostavljala jednostavna konstrukcija automata.

O domaćoj produkciji automata razmišljalo se još od 1944. godine. Prve kreativne ideje iz ove oblasti  realizovane su u kragujevačkoj ”Fabrici oružja NOVJ”. Poslovođa odeljenja automatskog oružja, Borivoje Milenković, konstruisao je automat kalibra 9 mm, sa slobodnim zatvaračem, zasnovan na principu STEN Mk.III. Na sanduku oružja gravirana je petokraka i ćirilični natpis ”ФАБРИКА ОРУЖЈА НОВЈ / КРАГУЈЕВАЦ / М.1944.Б2” a, na uvodniku okvira – ”ШУМАДИЈА / М.б.М”. Signatura (М1944.Б2) уkazuje da je najverovatnije, realizovano više prototipova ovog oružja. No, kako se armija opredelila zakalibar 7.62mm, svi dalji radovi na sistemu Sten u kalibru 9mm su obustavljeni.

Partizan borac NOVJ naoružan Stenom Mk2
Partizan borac NOVJ naoružan Stenom Mk2

Jedini domaći STEN, M1944.Б2, nalazio se u zbirci beogradskog Instituta bezbednosti koja je nastala prvenstveno zalaganjem pukovnika Nikole Bjelića. Na žalost, nakon useljenja Policijske Akademije u Kraljice Ane b.b. (juna 1993), a posebno nakon evakuacije objekata tokom bombardovanja 1999, ovaj raritet je sklonjen na nama nepoznato mesto.

Predhodni

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave