NaslovnaNovostiZelenski odgovorio na glasine o planovima Kijeva da „obnovi svoj nuklearni arsenal“...

Zelenski odgovorio na glasine o planovima Kijeva da „obnovi svoj nuklearni arsenal“ kao alternativu ulaska u NATO

Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, izjavio je da je rekao republikanskom kandidatu Donaldu Trampu da je rešenje za Ukrajinu ili da obnovi svoj status nuklearne države, ili da postane član NATO-a, ali je Kijev izabrao ovo drugo. Zelenski je naveo da je rekao Trampu da Ukrajina ili treba da se pridruži NATO-u, ili da izgradi nuklearne bombe.

Ova izjava je označila prvi put da se nakon eskalacije sukoba Zelenski direktno osvrnuo na mogući povratak Ukrajine statusu nuklearne države.

Govoreći u četvrtak u Briselu na Evropskom savetu, Zelenski je rekao da je kandidatu za predsednika SAD-a iz redova republikanaca rekao da je odgovor Ukrajine na rusku invaziju ili obnavljanje njenog nuklearnog kapaciteta ili pridruživanje NATO-u, a Ukrajina se odlučuje za ovo drugo.

Nije jasno kada se desio razgovor između Zelenskog i Trampa.

U svom govoru, Zelenski se takođe osvrnuo na Budimpeštanski memorandum, sporazum o bezbednosti iz 1990-ih u kojem se Kijev odrekao svog nuklearnog arsenala nakon raspada SSSR-a u zamenu za bezbednosne garancije od strane SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Rusije, koje nikada nisu primenjene tokom invazije Moskve.

„Koja nuklearna država je pretrpela? Nijedna, osim Ukrajine… Ko se odrekao nuklearnog oružja? Svi? Ne. Samo Ukrajina… Ko danas ratuje? Ukrajina,” rekao je Zelenski na Evropskom savetu.

Zatim se osvrnuo na navodni razgovor sa Trampom.

„Kao što rekoh – i u razgovoru sa Donaldom Trampom sam rekao – ovo je naša situacija sada,” dodao je Zelenski.

rute i zelenski selfi
rute i zelenski selfi

„Koji izlaz imamo? Ili će Ukrajina imati nuklearno oružje, što bi za nas bila odbrana, ili ćemo morati da imamo neku vrstu saveza, osim NATO-a. Ali danas ne znamo za neki drugi savez. NATO zemlje danas nisu u ratu. NATO zemlje ne ratuju. U NATO zemljama ljudi su još uvek živi. Slava Bogu. Zato smo izabrali NATO, a ne nuklearno oružje. I Donald Tramp me je čuo. Rekao je da imate pravi argument,” izjavio je Zelenski.

Do 5. decembra 1994, Ukrajina je bila zvanično treća nuklearna sila u svetu. Zbog strateškog položaja Ukrajine tokom Hladnog rata, ona je nasledila impresivan nuklearni arsenal nakon raspada Sovjetskog Saveza, zajedno sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom.

Nuklearni arsenal koje se nalazio u posedu Ukrajine obuhvatao je gotovo 1.700 strateških nuklearnih bojevih glava, kao i flotu bombardera i interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) koje su parirale većini drugih nuklearno sposobnih nacija tog vremena.

Međutim, treba napomenuti da, iako je Ukrajina fizički posedovala oružje i neophodno znanje za njegovo posedovanje i održavanje – iako bi je verovatno nedostatak resursa sprečio u tome – Moskva je zadržala kontrolu nad tim oružjem.

Da li Ukrajina može razviti nuklearno oružje?

Iako je jedan istraživački centar izvestio da Ukrajina nema „nijednu postrojenje za obogaćivanje uranijuma ili postrojenja za proizvodnju goriva za nuklearne elektrane“, gde je „ukrajinski uranijumski koncentrat poslat u Rusiju na obogaćivanje i proizvodnju goriva“ pre eskalacije 2022. godine, moguće je da su Ukrajinci zadržali dovoljno znanja za ponovno pokretanje svojih nuklearnih programa ako to žele.

Visoki ukrajinski zvaničnik, koji naravno nije imenovan, a predstavljen je kao „specijalizovan za nabavku oružja“, navodno je izjavio da bi Ukrajina mogla napraviti nuklearnu bombu za nekoliko nedelja tokom zatvorenog sastanka nekoliko meseci pre toga.

„Imamo materijal, imamo znanje. Ako se izda naređenje, trebalo bi nam samo nekoliko nedelja da napravimo prvu bombu,“ rekao je zvaničnik tada, prema nemačkom listu BILD. Publikacija nije precizirala kada je tačno održan „poverljivi sastanak“.

rute zelenski ursula
rute zelenski ursula

Prema pisanju nemačkog tabloida BILD, isti zvaničnik je tada upozorio da bi Zapad trebalo „manje da razmišlja o crvenim linijama Rusije i više o našim crvenim linijama“.

List je naveo da je poslednja izjava predsednika Ukrajine, Volodimira Zelenskog, u četvrtak, u kojoj je naveo da bi rešenje njegove zemlje za završetak rata bilo ili obnova statusa nuklearne države ili pridruživanje NATO-u, odjek prethodne izjave ukrajinskog zvaničnika nekoliko meseci ranije.

Ruska državna duma smatra da Ukrajina neće moći da stvori nuklearno oružje

Šef komiteta Državne dume za odbranu Andrej Kartapolov rekao je da je mogućnost da Ukrajina stvori nuklearno oružje apsolutno isključena. On je u intervjuu za RIA Novosti naglasio da Kijev nema potrebne kompetencije, materijale i opremu za ovo.

„Ovo je potpuna glupost. Nemaju ništa – ni znanja, ni materijala, ni opreme. Reći da je moguće napraviti nuklearno oružje od otpadnog nuklearnog goriva je samo bajka za neobrazovane“, rekao je Kartapolov, komentarišući izjave o mogućoj nuklearnoj pretnji iz Ukrajine.

On je dodao da je stvaranje pravog nuklearnog naoružanja u Ukrajini nemoguće i naveo primer Irana, koji, uprkos mnogo većoj kompetenciji, još uvek nije postigao pouzdane rezultate u stvaranju nuklearnog arsenala.

Kartapolov je takođe rekao da Ukrajina nije ni započela ozbiljne pokušaje razvoja nuklearnog oružja i da jednostavno nema stručnjaka u zemlji koji bi to mogli da urade. Po njegovom mišljenju, čak ni teorijske pretpostavke da bi Kijev mogao da stvori nuklearno oružje nemaju osnova u stvarnosti.

Reakcija Zelenskog na pisanje Bilda

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski već je odgovorio na izveštaj nemačkog lista Bild.

„Nikada nismo govorili da se spremamo da stvorimo nuklearno oružje“, naglasio je Zelenski.

zelenski volodimir
zelenski volodimir

On je podsetio da je po Budimpeštanskom memorandumu Ukrajina trebalo da dobije bezbednosne garancije od „uglednih zemalja” nakon što se odrekne svog nuklearnog arsenala.

„To znači da to nije baš dobar kišobran za našu bezbednost. Zato sam rekao, ja nemam alternativu, osim NATO. To je bio moja poruka. Ne radimo nuklearno oružje, molim vas, ne izvrćite ove poruke“, rekao je Zelenski.

2 KOMENTARA

  1. Цела прича око нуклеарног наоружања се своди на то да се удари на Јужмашову нуклеарну електрану што би било casus beli за упад НАТО-а у Украјину, јер Украјина више нема снаге за борбу, Зеленски зна да му глава виси о концу, и ово му је задња карта… Лоша карта!
    Једино што Украјина може да направи је “прљава” бомба, и то је све!

    3
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave