NaslovnaNovostiSituacija na Bliskom istoku je van kontrole: Nasralahov naslednik meta najnovijeg izraelskog...

Situacija na Bliskom istoku je van kontrole: Nasralahov naslednik meta najnovijeg izraelskog napada

Napad Izraela ciljao je sastanak na kojem su učestvovali Hašem Safiedin i drugi visoki lideri Hezbolaha u podzemnom skloništu.

Situacija na Bliskom Istoku izmiče kontroli, dok Izrael obećava da će nastaviti da “žestoko udara” na Hezbolah dok planira svoj “odgovor” Iranu.

U međuvremenu, meta izraelskog napada na južna predgrađa Bejruta, kako navodi New York Times, bio je naslednik Hasana Nasrale, Hašem Safiedin, prema tvrdnjama trojice neimenovanih izraelskih zvaničnika.

Prema izveštaju, izraelski napad je ciljao sastanak u kojem je Safiedin učestvovao sa drugim visokim liderima Hezbolaha u podzemnom skloništu.

Međutim, do sada je nepoznato da li je Safiedin povređen u izraelskom napadu, koji je opisan kao jedan od najtežih u protekloj godini.

Izraelske oružane snage saopštile su u četvrtak da će nastaviti da zadaju “snažne udarce” Hezbolahu nakon tri dana kopnenih borbi sa šiitskim pokretom na jugu Libana, u kojima je poginulo devet njihovih članova, prema poznatim podacima.

Izraelsko vazduhoplovstvo (IAF) izvelo je udar na Tulkarm kao deo zajedničke operacije sa IDF i unutrašnjom bezbednosnom službom Šin Bet protiv aktivnosti Hamasa na Zapadnoj obali. Meta udara bio je Hamasov komandant Zahi Jaser Abd al-Razek Ufi, koji je predvodio Hamasovu mrežu u Tulkarmu, prema IDF izveštaju.

Prethodni izveštaji sugerisali su da je meta bio komandant bataljona Palestinskog islamskog džihada Tulkarm Raith Radovan. Palestinski izvori navode da je u napadu ubijen komandant brigada Al-Aksa, Raith Radovan, ali izraelska vojska nije spomenula njegovo ime, već je potvrdila da su ubijeni drugi teroristi.

Izraelska vojska je posebno imenovala Ufija, za koga se tvrdi da je planirao i predvodio pokušaj napada automobilom bombom u Ateretu u septembru. Ufi je navodno snabdevao oružjem mnoge teroriste u toj oblasti i predvodio brojne terorističke napade na Zapadnoj obali.

IDF je saopštio da je Ufi planirao teroristički napad u bliskoj budućnosti, što je stvorilo hitnu potrebu za njegovom eliminacijom.

Takođe, IDF je objavio da je eliminisan i Mahmud Jusuf Anisi, a u pitanju je viši komandant mreže za proizvodnju preciznih raketa Hezbolaha u Libanu.

Najmanje 20 Palestinaca je poginulo u napadu u Tulkaramu, prema palestinskom Ministarstvu zdravlja i Palestinskom crvenom polumesecu.

Izrael je u međuvremenu potvrdio da su pogođena 15 “teroristička cilja”, uključujući objekte za proizvodnju oružja i skladišta u Bejrutu. Prema libanskim izvorima, izraelski vazdušni udari su u 24 sata ubili 37 ljudi, a broj izbeglica i interno raseljenih sada je procenjen na 1,2 miliona.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave