NaslovnaNovostiKijev: Na pomolu je nova taktika Rusa, planiraju da šalju dronove Šahed...

Kijev: Na pomolu je nova taktika Rusa, planiraju da šalju dronove Šahed non-stop na Ukrajinu

Rusi planiraju da pređu na danonoćne napade na Ukrajinu, smatraju pojedini ukrajinski stručnjaci.

Prema njihovim tvrdnjama, vojska Ruske Federacije namerava da ubuduće non-stop napada regione Ukrajine. Rusi navodno žele da vazdušni udari postanu uobičajena pojava za građane Ukrajine.

Povećanje broja proizvedenih bespilotnih letelica Šahid (kako Kijev i zapad zovu porodicu dronova Geranium) pokazuje da Rusi nameravaju da pokrenu „danonoćne napade“ kako bi alarmi u regionima „prešli u naviku“, objasnio je Andrij Kovalenko, direktor svog “Centra za borbu protiv dezinformacija”.

Dakle, ovo bi, po prirodi naziva njegovog posla, moralo da bude 100% tačna infromacija.

Prema njegovim tvrdnjama, stalni prepadi dronovima Geran deo su šireg plana. Za Ruse, ovi dronovi ostaju udarno oružje kratkog dometa, a na velikim udaljenostima glavna funkcija je izviđanje, smatra Ukrajinac.

Međutim, po njegovom mišljenju, „ovu igru“ može da „igra“ i ukrajinska armija.

„Za razliku od nas, ruska PVO je tačkasta“ i nije u stanju da u potpunosti pokrije Rusku Federaciju od ukrajinskih bespilotnih letelica. Dakle, direktor svoje borbe protiv dezinfomracija tvrdi da je ukrajinski PVO radi izuzetan posao.

“Povećanje intenziteta napada uopšte dovešće do redovnijih neuspeha protivvazdušne odbrane Ruske Federacije, po ugledu na Toropec“, dodao je Kovalenko.

Podsećamo da je u noći 18. septembra grad Toropec u Tverskoj oblasti Rusije, Kijev napao bespilotnim letelicama i pogodio skladište municije. Sergij Zgurec, iz ukrajinskog glasila Defense Ekpress, rekao je da je reč o oko 30.000 različitih vrsta municije, uskladištenih u najmanje 60-70 skladišta, a preneo ga je i njihov Unian.

ruske trupe pogodile luku izmail na dunavu eksploziju gledali ocevidci iz rumunije
eksplozija, ilustracija

Prema tvrdnjama istog Kovalenka, u skladištu municije u gradu Toropecu bile su smeštene rakete zemlja-vazduh S-300 i S-400, kao i balističke rakete Iskander i severnokorejske rakete KN23.

Izvori ukrajinske službe bezbednosti su kasnije ukrajinskim medijima potvrdili da su napad drona na skladište u Toropki izveli SBU (ista služba bezbednosti), GUR (vojna obaveštajna služba) i SSO (Snage za specijalne operacije vojske).

Prema takođe nepotvrđenim nagađanjima, bilo je raketa za sisteme Iskander, Točka-U, vazdušnih bombi i artiljerijske municije.

Više od 100 dronova korišćeno je za napad na skladišta.

Dronovi Geran-2 ukratko

Od septembra 2022. godine, ruska vojska koristi bespilotne letelice iranske proizvodnje Shahed za napad na ukrajinske ciljeve.

U početku su ruske snage počele sa rojevima napada koristeći više dronova kamikaza odjednom, u serijama od pet i više, kako bi savladali ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

da li je razvijen i „nevidljivi mlazni geran 3 – ruska verzija shahed 238
Geran

Ruske snage su navodno koristile i pa 12 dronova za jedan napad. Zabeležen je čak i slučaj obaranja MiG-a 29 dronom Shahed.

Prema nekim izveštajima, ruske snage lansiraju i dronove kamikaze u parovima, pri čemu je jedan leti iznad drugog, kao rezerva ako donji bude oboren ili u slučaju da je donji dron uspešan, drugi može da se usmeri prema sledećoj meti.

Prošle godine fotografije olupine ruskih dronova, obojenih u crno, objavljene su na internetu. Ruske bespilotne letelice kamikaze „Geran-2” tokom tadašnjih napada na Kijev prvi put su ofarbane u crno kako bi bile teže uočljive na nebu noću.

Još jedno značajno unapređenje drona Geran-2 je ugradnja termovizijskih senzora za navođenje, koji omogućavaju optičko-elektronsko izviđanje iza neprijateljskih linija.

Postoje fotografije i verzije drona „Geran-2“ sa termobaričnom bojevom glavom. Fotografije olupine drona nakon takvog napada aktivno su se šire internetom.

Prošle godine se takođe proširila vest o još jednom poboljšanju bespilotne letelice Geran-2, a u pitanju je integracija LTE modema sa SIM karticama operatera Kijevstar u sisteme navođenja ovih dronova.

Takav sistem upravljanja je posebno važan kada su GPS radio-navigacioni kanali potisnuti elektronskim ratovanjem u L-opsegu. U takvim uslovima, protivnik je prinuđen da deaktivira GSM bazne stanice kako bi sprečio upotrebu bespilotne letelice Geran-2.

U januaru 2024. godine na teritoriji Ukrajine zabeležen je napad jurišne bespilotne letelice Geran u mlaznoj verziji, koja je razvijala brzinu veću od 500 km/h. Ukrajinski izvori su prvi izvestili o ovoj inovaciji, demonstrirajući olupine bespilotne letelice.

Kako smo ranije objasnili, Ukrajina već troši znatno više novca na suzbijanje dronova kamikaza nego što Rusija troši na proizvodnju i lansiranje ovih bespilotnih letelica koje su u osnovi iranskog dizajna.

Na primer, prosečan ruski dron košta između 10 i 20.000 dolara, dok projektil IRIS-T košta oko 430.000 dolara, što je 20 puta više od cene  drona kamikaze.

Zanimljiv podatak je kako je Ukrajina potrošila oko 28,14 miliona dolara, od 13. septembra do 17. oktobra 2023. godine, na odbranu od ovih kamikaza dronova, prema proceni vojnih analitičara iz nevladine organizacije Molfar, zasnovanoj na podacima iz otvorenih izvora.

geran 2
geranj 2

Čak i ako dronovi budu oboreni, oni i dalje iscrpljuju ukrajinske zalihe raketa zemlja-vazduh koje se i pored finansiranja zapada smanjuju. U krajnjem slučaju kamikaza dronovi su i planirani da budu uništeni u svojim misijama; stoga njihovo obaranje ne predstavljaja gubitak za rusku vojsku.

„Oni nisu laka meta“, priznaju ukrajinski zvaničnici, govoreći o bespilotnim letelicama koje skoro svakodnevno lansiraju Rusi, a iranskog porekla su, što znači da je, u stvarnosti, Geran/Shahed prava noćna mora za ukrajinsku protivvazduhoplovnu odbranu.

2 KOMENTARA

  1. Kaze ukrajinski PVO radi izuzetan posao. ne radi izuzetan, ma sta izuzetatan radi naucnofantasticni posao obaraju rakete i dronove sa 133% ucinka.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave