NaslovnaMornaricaKraj jedne ere: Priča o ruskoj nemani iz dubina, najvećoj nuklearnoj podmornici...

Kraj jedne ere: Priča o ruskoj nemani iz dubina, najvećoj nuklearnoj podmornici svih vremena

Ruska podmornica Dmitrij Donskoj (Donski) (TK-208), najveća podmornica na nuklearni pogon ikada na svetu izgrađena, nedavno je povučena iz upotrebe nakon 40 godina službe.

Dmitrij Donski je bio deo Projekata 941 Klasa Akula ruske mornarice ili Tajfun, kako je poznata u terminologiji NATO-a. Bila je to poslednja podmornica te klase i najveća.

Njenim penzionisanjem završava se jedna era za rusku mornaricu. Podmornica je nedavno povučena iz upotrebe prošle godine nakon 40 godina službe.

Koliko je značaj ostavila za istoriju govori i da su njenu priču nedavno prepričali svom mnjenju Amerikanci iz National Interest-a.

Dmitrij Donski je bio težak 48.000 tona i bila je najveća podmornica na svetu na nuklearni pogon i poslednja u klasi Tajfun ruske mornarice.

Podmornica je ušla u službu 1984. godine i predstavljala je ogromnu snagu i projekciju moći tokom Hladnog rata, sposobna da nosi čak 20 balističkih raketa sa više bojevih glava RSM-52 (R-39 Rif).

tk 208 dmitrij donskoj
tk 208 dmitrij donskoj

Uprkos molbama nekima iz Moskve da podmornica ostane na površini do 2026. godine, ona je ipak rashodovana. Stavljanje van pogona označava kraj ere za klasu Akula, najveće podmornice ikada napravljene.

Zanimljive činjenice o podmornici Dmitrij Donski, pravi mastodont.

Šest od sedam projektovanih podmornica Projekta 941 – ili ono što Zapad naziva klasom Tajfun – izgrađeno je u Pomorskom brodogradilištu Sevmaš za rusku mornaricu. Sve podmornice su bili u sastavu Severne flote.

Ova vrsta podmornice na nuklearni pogon ponos je brodograditelja brodogradilišta Sevmaš u Severodvinsku, koji je deo Ujedinjene brodograditeljske korporacije. Projekat je razvijen u Centralnom birou za brodogradnju Rubin.

Ukupno je izgrađeno šest jedinica projekta 941. Sve podmornice su bile bazirane u Severnoj floti u Zapadnoj Lici (zaliv Nerpičja). Do danas su tri od ukupnog broja eliminisane sredstvima SAD. Dve druge podmornice, Arhangelsk i Severstal, povučene su iz flote.

Paradoksalno, iako je Dmitrij Donski bila prva koja je izgrađena, dakle najstarija, ona je bila poslednja u svojoj klasi koja je ostala u službi. Izgradnja sedme podmornice klase Tajfun još nije završena.

Sa deplasmanom od 48.000 tona, dužinom od 175 metara, širinom od 23 metra i gazom od 12 metara, klasa Tajfun bila je najveća ikada napravljena.

Podmornice klase Akula su dizajnirane da se suprotstave podmornicama američke mornarice Ohajo, koje su bile sposobne da nose do 192 nuklearne bojeve glave od 100 kilotona.

Nasuprot tome, sovjetske podmornice su mogle da nose 20 balističkih lansiranih sa podmornica RSM-52, od kojih svaka sadrži do 10 nezavisno ciljanih bojevih glava.

Podmornice su pokretali nuklearni reaktori OK-650, dve parne turbine od 50.000 konjskih snaga i četiri turbogeneratora od 3.200 KW, što je podmornici dalo mogućnost da krstari brzinom do 22,2 čvora na površini i 27 čvorova u uranjanju.

Podmornice klase Akula mogli su da rade na dubinama do 400 metara.

Akula

Podmornica Dmitrij Donski je 2002. godine modernizovana prema projektu 941UM, nakon čega je uključena u testiranje raketa Bulava (RSM-56). U leto 2017. godine, podmornica je izvršila međuflotni prelaz u Baltičko more, gde je učestvovala u Glavnoj pomorskoj paradi.

U septembru 2022. godine, podmornica je uspešno završila misije obezbeđivanja testiranja višenamenske nuklearne podmornice Krasnojarsk i strateške nuklearne podmornice Generalissimus Suvorov.

Dmitrij Ivanovič Donski, po kome je podmornica dobila ime, bio je moskovski knez od 1359. i veliki knez Vladimir od 1363. do svoje smrti, direktni naslednik Ivana II. Povećao svoje posede osvajanjem, a odneo je i simbolično važnu pobedu nad Tatarima (Kulikovska bitka, 1380. godine)

Ime Dmitrij Donski neće biti izbrisano sa spiska brodova ruske mornarice. Nova strateška podmornica klase Borej-A po imenu Dmitrij Donski je u izgradnji u Rusiji u Severodvinsku.

16 KOMENTARA

  1. Putin podavio oko 100 podmorničara kad je odbio pomoć. Ovu vest slušaju srpski sgenti KGB. Ništa rusko nije naj veće, tenkovi T61 iz 1961g.

    5
    17
  2. Ja ždu pačtaljona… Vec 20 godina i Zapad i Istok tajno rade na novim generacijama oruzja zasnovanom na tehnoloskom trendu razvoja.. To znaci da ove gabaritne stare podmirnice, i ostala oruzja idu u penziju, ili se trose u svakoj prvoj prilici.

    8
    1
  3. Чек, како су 3 елиминисане средствима САД?
    Како и којим?

    10
    2
    • Kako, kako?
      Pa verovatno Ameri platili Jeljcinu da ih iseče.
      Kao što su mu slali pileće batake 1992 zaražene salmonelom.
      Ili kao što ih je on molio za kredit od milion dolara.
      Ok, kao što su mu platili da obori prvu orbitalni stanicu Mir.
      Čudo je to, kad neko postane demokrata, antikomunista I izda svoju rodinu!

      33
      7
      • Aj nemoj siriti dezinformacije. Mir je unisten jer mu je istekao projektovani rok trajanja, jer su rusi ucestvovali u izgradnji nove ISS, jer nisu imali novca, a ni razloga da finansiraju dve svemirske stanice i jer je premijer pod putinovom vlascu potpisao da se mir unisti.

        4
        1
    • Zato sto rusi nisu imali novca da jedu, a ne da odrzavaju nuklearne podmornice. Ruska propaganda je da su ameri dali pare da se uniste podmornice. Istina je da su novac dali i kanada, britanija, finska… a novac je iskoriscen da se nuklearne glave i reaktori bezbedno transportuju i prenamene za civilnu upotrebu. Novac za unistavanje samih podmornica su rusi finansirali. Zapad je platio za 3, a rusi su sami 2011 doneli odluku da uniste preostale 3 podmornice.

      4
      1
  4. Malo jasnog sadržaja.
    A kako su SAD onesposobile!?!
    To je izgleda bio cilj teksta, da se provuče ova vest…..

    13
    3

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave