NaslovnaNovostiUkrajinski general: Pomorski dronovi organizovani u grupe od 10-20 će replicirati sposobnosti...

Ukrajinski general: Pomorski dronovi organizovani u grupe od 10-20 će replicirati sposobnosti ratnog broda

Ukrajinski komandant je izjavio da su ukrajinski pomorski dronovi organizovani u eskadrile koje mogu da repliciraju sposobnosti jednog ratnog broda.

Ukrajinski general je rekao da će posade, svaka sa oko 10-20 dronova, raditi zajedno na kombinovanju nekoliko različitih funkcija. Imamo flotu, ali je podeljena na manje elemente“, rekao je general Ivan Lukaševič.

Lukaševič koji je inače organizator flote dronova ukrajinske mornarice, opisuje ovu aktivnost u intervjuu za Vostrit žurnal.

Lukaševič, koji je imenovan da vodi jedinicu snaga za specijalne operacije Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), rekao je za da su se ranije pomorski besposadni čamci uglavnom koristili za nadzorne ili logističke misije.

Ukrajini je oduzeta većina brodova i sva kontrola nad lukom Sevastopolj, koja je sada sedište ruske Crnomorske flote. Kao odgovor, i pod Lukaševičevim vođstvom, Ukrajina je razvila nekoliko tipova pomorskih dronova.

To uključuje Sea Baby, odgovoran za oštećenje mosta Kerči prošle jeseni, i Magura V5, od kojih je čak šest lovilo rusku korvetu Ivanovec u februaru.

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) opremila je svoje dronove Sea Baby mogućnošću daljinskog miniranja morskih puteva. Ova taktika je već uništila četiri ruska broda, navodi Volstrit Žurnal.

ukrajinci opremaju čamce samoubice magura raketama zemlja vazduh, za odbranu od ruskih helikoptera
magura sa raketama S-73

Nakon što su pomorski dronovi SBU počeli da remete aktivnost ruskih brodova, Rusi su podigli barijere na ulazu u luku Sevastopolj. Ovo je značajno ometalo napade dronovima.

Rešenje ovog problema predložio je brigadni general Ivan Lukaševič. Njegov tim je napravio poseban dron Sea Baby sposoban da lansira mine koje su Ukrajini isporučili zapadni sponzori.

Ukrajina je takođe postavila višestruki raketni sistem „Grad“ na neke od svojih domaćih bespilotnih letelica „Morska Beba“ za gađanje kopnenih ciljeva.

Ideja o „posadi dronova“ koja bi ponovila zadatke ratnog broda samo je još jedan korak u brzom razvoju ukrajinskih pomorskih dronova.

Pod Lukaševičevim vođstvom, Ukrajina je zabeležila niz uspešnih napada korišćenjem pomorskih dronova i, zajedno sa protivbrodskim raketama dugog dometa, uništila je ili oštetila veći deo ruske crnomorske flote.

U februaru su britanske obaveštajne službe u svojim izveštajima pominjale su da je čak 25 odsto brodova koje je Rusija imala u Crnom moru potopljeno, oštećeno ili uništeno. Ukrajina naravno propagira da je ovaj broj i veći.

Kao rezultat učestalih napada, ruska mornarica je bila prinuđena da ograniči svoje operacije u Sevastopolju i premestila je mnoge svoje ratne brodove u udaljenije luke, kao što je Novorosisk prošle jeseni.

U nemogućnosti da ostvari uspehe na frontu, Ukrajina, savetovana sa zapada, se odavno okrenula gerilskoj taktici rata, te pridaje veliku pažnju razvoju i upotrebi pomorskih dronova u sukobu sa Rusijom.

ukrajinske snage planiraju udare sa novim pomorskim dronom stalker 5.0 predstavljen na izložbi u odesi
ukrajinske snage planiraju udare sa novim pomorskim dronom stalker 5.0 predstavljen na izložbi u odesi

Uz pomoć istih Kijev napada ne samo brodove ruske Crnomorske flote, već i Krimski most preko Kerčkog moreuza. Tako je na Crnomorskom bezbednosnom forumu, koji se održava u Odesi, predstavljen novi pomorski dron Stalker 5.0.

IzvorWSJ

2 KOMENTARA

  1. bog će vas kazniti što proizvodite ta oružja umesto da se molite i postite i čitate sveto pismo i da štampate i delite biblije kako bi zavladao mir, jedino zaobiđite prvih 400 strana “svetih ratova” i genocida, ono oko Amaleka i ostalih što je babo ješue zvanog isus potamanio do zadnje kokoši😂😂😂

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave