NaslovnaNovostiUkrajinci počeli da opremaju kamikaza čamce Magura raketama zemlja-vazduh, za odbranu od...

Ukrajinci počeli da opremaju kamikaza čamce Magura raketama zemlja-vazduh, za odbranu od ruskih helikoptera

Juče se u Crnom moru, na području severozapadne obale Krima, dogodila borba između ruskog helikoptera Ka-29 i ukrajinskih pomorskih dronova.

Relativno uspešno dejstvo ukrajinske mornarice besposadnim podvodnim dronovima po ruskoj Crnomorskoj floti mogu u najvećoj meri ugroziti helikpteri ruskog vauduhoplovstva.

Kako smo već pisali, uništeno je pet bezposadnih čamaca Oružanih snaga Ukrajine, uključujući model Magura V5, koji se već odavno pojavio u ukrajinskim pomorskim napadima.

Međutim, reč je o suštinski novom napadu ukrajinskih oružanih snaga. Među ostacima uništenih dronova pronađeni su elementi za koje se pretpostavlja da su povezani sa modulima PVO.

U oblasti severozapadne obale Krima uništeno je pet pomorskih dronova Oružanih snaga Ukrajine, od kojih su neke bile opremljene raketama vazduh-vazduh R-60/R-73 sa termalnim glavama za navođenje. Posebnost ovih raketa je u tome što im nisu potrebni nišanski sistemi i lokatori – cilj hvata sama raketa.

Ovo potvrđuje prethodne izjave ukrajinskog vojnog vrha o modernizaciji pomorskih dronova za obavljanje različitih borbenih zadataka – od napada na kopnene i površinske ciljeve do protivvazdušne odbrane.

Kako bi prevazišli ovaj problem, Ukrajinci su izgleda odlučili da svoje poznate čamce Magura opreme sopstvenim sistemima za samoodbranu.

Naime, pojavili su se ukrajinski bespilotni čamci-samoubice MAGURA V5, koji su u cilju suprotstavljanja ruskim helikopterima opremljeni sa po dve rakete još iz sovjetskog perioda vazduh-vazduh kratkog dometa Vimpel R-73 (AA-11 Archer) sa infracrvenim sistemom samonavođenja.

R-73 je razvijena za borbu protiv vazdušnih ciljeva a može poslužiti i za protivraketnu odbranu nosača.

Raketa ima elerone, destabilizatore i aerodinamičke senzore ugla.

aa 11 archer vympel r 73 3d model obj 3ds fbx c4d lwo lw lws mtl
aa 11 archer vympel r 73 3d model obj 3ds fbx c4d lwo lw lws mtl

Opremljena je jednostepenim motorom na čvrsto gorivo sa spojlerima i gasnodinamičkim sistemom upravljanja (GDC), koji omogućava raketi da izvodi energične manevre.

Raketa nosi pasivnu infracrvenu glavu za navođenje (GOS) sa hlađenjem. Pre lansiranja, raketa dobija informacije o željenom cilju. Do sada, kao lanser je uglavnom služio P-72 (APU-73-1).

Karaktristike osnovnog tipa rakete su.

  • Visina gađanja cilja od 0,005—20 km
  • Početna masa: RMD-1: 105 kg; RMD-2: 110 kg
  • Masa bojeve glave: 8 kg
  • Upaljači: R-73: radio upaljač; R-73L: optički laser; RVV-MD: radio upaljač; RVV-MDL: optički laser
  • Uglovi ciljanja: RMD-1: ±45°; RMD-2 (R-73M): ±60°
  • Maksimalna ciljna brzina: 2500 km/h
  • Raspon lansiranja:
  • do prednje hemisfere, maksimalno: RMD-1: 20 km; RMD-2: 40 km
  • do zadnje hemisfere, minimum: 0,3 km
  • Dimenzije: dužina: 2900 mm; prečnik: 170 mm; raspon repa: 510 mm

Predsednik ukrajinskog Državnog akcionarskog holdinga Artem, Vladimir Zimin, još u martu 2021 je najavio da će kompanija uskoro početi remont i modernizaciju vođenih raketa vazduh-vazduh R-73.

On je potvrdio mogućnost modernizacije raketa u Ukrajini postavljanjem novih bojevih glava za navođenje MK-80, usavršenih MK-80 i modernizovanih bojevih glava MK-2200.

Trenutno, ruski helikopteri ostaju najefikasnije sredstvo za borbu protiv čamaca dronova koje koriste ukrajinski vojnici. Dronovi otkriveni u blizini obale ruskog poluostrva uništeni su mitraljeskom vatrom iz helikoptera Ka-29.

ukrajinci opremaju camce samoubice magura raketama zemlja vazduh za odbranu od ruskih helikoptera 1

Istovremeno, jedan od pomorskih dronova Oružanih snaga Ukrajine uspeo je da ispali projektil na jedan od ruskih helikoptera, ali nije pogodio. Međutim, upotreba novog tipa naoružanja od strane Kijeva ukazuje na to da Ukrajina pokušava da se brzo prilagodi postojećoj realnosti, u kojoj vodama Crnog mora stalno patroliraju ruski helikopteri.

Koliko će se obo rešenje pokazati efikasnim pokazaače situacija u crnomorskom basenu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave