NaslovnaNovostiUkrajinske snage planiraju udare sa novim pomorskim dronom: Stalker 5.0 predstavljen na...

Ukrajinske snage planiraju udare sa novim pomorskim dronom: Stalker 5.0 predstavljen na izložbi u Odesi

U nemogućnosti da ostvari uspehe na frontu, Ukrajina savetovana sa zapada se odavno okrenula gerilskoj taktici rata, te pridaje veliku pažnju razvoju i upotrebi pomorskih dronova u sukobu sa Rusijom.

Uz pomoć istih Kijev napada ne samo brodove ruske Crnomorske flote, već i Krimski most preko Kerčkog moreuza. Tako je na Crnomorskom bezbednosnom forumu, koji se održava u Odesi, predstavljen novi pomorski dron Stalker 5.0.

Novi besposadni čamac koji su razvili ukrajinski stručnjaci može se koristiti ne samo kao dron kamikaza za uništavanje određenih kategorija ciljeva, već i za obavljanje drugih misija, kao što su istraživanje, isporuka robe ili patroliranje u priobalnim područjima i estuarijima.

Kako piše ukrajinska štampa, pomorski dron Stalker 5.0 opremljen je benzinskim motorom od 60 konjskih snaga koji omogućava ubrzanje do maksimalne brzine od preko 40 čvorova. Brzina krstarenja novog drona je oko 30 čvorova. Sa druge strane, usled temperature konvencijnalnog klipnog motora biće vidljiv termalnim sredstvima i oružjem.

Deklarisani domet je 600 kilometara. Dužina čamca je pet metara, a širina 1,2 metra. Na brod se može postaviti borbeni teret težine 150 kilograma. Približna cena je procenjena na 60.000 dolara.

Glavne karakteristike drona su u tome što se njegov motor nalazi van čamca, a na njegovoj ploči je postavljen Starlink terminal, satelitska internet konstalacija Elona Maska.

Trenutno, glavne pomorske bespilotne letelice koje koriste ukrajinske snage su Sea Baby i Magura V5. Takođe imaju dronove Mamai, kao i niz prelaznih modela koji su proizvedeni u malom obimu.

ukrajinci opremaju čamce samoubice magura raketama zemlja vazduh, za odbranu od ruskih helikoptera
magura sa raketama S-73

Nekoliko meseci pre drona Staleker (progonitelj), predstavljen je i unapređeni Sea Baby Avdijevka – novi ukrajinski pomorski dron nazvan u čast grada koji su zauzeli Rusi.

Ruski izvori napominju da zapadni pristalice Ukrajine periodično izdvajaju značajne sume za kupovinu pomorskih dronova za ukrajinske oružane snage koje pomažu u izvođenju udara na Krim.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave