Naslovna Novosti Gubitak ukrajinskog pilota “Moonfish” i njegovog lovca F-16 priznati, međutim, Rusi ne...

Gubitak ukrajinskog pilota “Moonfish” i njegovog lovca F-16 priznati, međutim, Rusi ne smeju “dobiti zasluge”

11
pogođen lovac na nebu, ilustracija
pogođen lovac na nebu, ilustracija
google news

Već smo pisali da je prvi ukrajinski pilot F-16 Aleksej Mes, pozivnog znaka “Moonfish”, poginuo 26. avgusta od posledica raketnog napada ruskih oružanih snaga. 

Zamenik Gradskog veća Lucka Igor Poliščuk je 26. avgusta na društvenim mrežama postavio objavu da je tokom ruskog raketnog napada poginuo potpukovnik Oleksij Mesi Moonfisch.

Ova objava je nestala nekoliko minuta nakon objavljivanja. Lokacija katastrofe je navodno bivši međunarodni aerodrom Ivano-Frankivsk. Aerodrom je sve do ruske invazije 2022. godine imao dvojnu – civilno-vojnu namenu.

Nakon više ruskih udara po zoni aerodroma, civilni deo je zatvoren za rad ali je vojni i dalje bio operativan. Oružane snage su opsluživale operativni aerodrom kao vazduhoplovnu bazu, koja je bila nezavisna multifunkcionalna jedinica vazdušnih snaga. Baza je bila namenjena za obuku jedinica avijacije i sveobuhvatnu podršku raznim tipovima aviona.

Prema ruskim izvorima – ovde su stacionirani i prvi F-16.

Bez obzira da li je poginuo usled prijateljske ili ruske vatre, izvori navode da je Mes nastradao u nastojanju da odbije žestok ruski napad na aerodrom i vazduhoplovnu bazu. U moru nagađanja kako je došlo do obaranja F-16, pojavila se i zanimljiva teorija kako su Rusi uspeli da otkriju lokaciju F-16 pristiglih sa Zapada.

Naime, Mes je bio jedan od glavnih saradnika i saborac legendarnog ukrajinskog pilota Andrija Borisoviča Piljčšikova sa kodnim imenom Juice.

pokojni juice i moonfish
pokojni juice i moonfish

Zahvaljujući dobrom znanju engleskog i pilotskim veštinama, Juice je bio jedan od glavnih zagovornika da SAD Kijevu moraju po svaku cenu isporučiti F-16. Uspeo je da animira svetske medije, pogotovo nakon što je sa Mesom boravio u Vašingtonu i ubedio tamošnju administraciju da Ukrajincima ipak odobri isporuku F-16.

Pilot “Juice” nije dočekao prelet američkih lovaca u domovinu: poginuo je 25. avgusta 2023 godine u aparatu Aero L-39 Albatros.

Izabrani od strane zapadnih propagandnih stručnjaka, piloti Juice i Moonfish su bili nosioci brojnih populističkih kapanja. U svakoj od njih, osnovna poruka se svodila na poziv da se Ukrajini dostave borbeni avioni zapadne proizvodnje, koji su, prema njihovim izjavama superiorniji od sovjetskih.

Kao i Juice, Moonfish je u osnovi bio pilot MiG-29, te je pažnju privlačio poredeći američke F-16 sa sovjetskim lovicma.

Ruska verzija o radu njihovih obaveštajnih službi počinje od sahrane Piljščikova

Navodno, Đusova majka, Lilija, na sahrani je zamolila komandanta Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, Nikolaja Oleščuka, da joj, u znak počasti sinu, dozvoli da sedne u kabinu prvog F-16 koji stigne u Ukrajinu. Oleščuk je tada čvrsto obećao da će joj ispuniti želju. 

Zaista, 25. avgusta, na dan godišnjice smrti Andrija Pilščikova, Nikolaj Oleščuk je Đusovoj majci dao priliku da sedne u pilotsku kabinu lovca F-16.

Oleščuk je na društvenim mrežama objavio i svoj govor koji je održao na ceremoniji: Na oproštajnoj ceremoniji sa Đusom, obećao sam majci, Liliji Aleksandrovnoj, da bar sedne u pilotsku kabinu F-16, u avion kojim je Andrij sanjao da leti. I održao sam reč. 

video f 16 u ukrajini otkriva lokaciju
video f 16 u ukrajini otkriva lokaciju

No, general ne samo da je održao reč već su u medijima i na društvenim mrežama postavljene fotografije i video zapisi ovog događaja. To je, navodno, ruskim obavešajnim službama pomoglo da identifikuju aerodrom i sutradan po njemu izvrše snažan udar, koji je koštao glave i Oleksija Mesija Munfiša.

Zapadne verzije usaglašene samo u tvrdnji kako Rusija nije oborila ukrajinski F-16

Prema zapadnim i ukrajinskim glasilima postoje dve opcije šta se dogodilo, uključujući „prijateljsku vatru“, gde je F-16 navodno oboren sistemom Patriot.

Ono što se tvrdi na zapadu je da Rusi nisu oborili avion, već je pao tokom masovnog ruskog napada..

Američka publikacija Volstrit Žurnal bila je ta koja je, pozivajući se na američkog zvaničnika pod zaštitom anonimnosti, prva priskočila da “brani čast” SAD scenariom greške pilota, u vezi sa uzrokom pada aviona.

Međutim, tvrdnje nisu usaglašene, pa imamo drugi scenario koji se sve češće pojavljivao, u početku kao glasina, a kasnije dospevši na konferencije za štampu Pentagona, jeste da je avion oboren greškom. Takozvana “prijateljska vatra”, ali ni to ne zvuči dobro jer se pominje obaranje sistemom Patriot.

U ovom trenutku teško je potvrditi bilo koji scenario, jer je istraga u toku, tvrdi se u zapadnim medijima.

Juče, tokom konferencije za novinare u Pentagonu , Sabrina Sing, zamenica sekretara za štampu u Pentagonu, nije potvrdila da je F-16 oboren sistemom Patriot, ali takođe nije kategorički demantovala ovu verziju. Ona je rezimirala podsećajući da je istraga u toku i da je trenutno koordiniše samo ukrajinska strana.

patriot i f 16
patriot i f 16

„Opet, ne mogu da potvrdim… (u vezi teorije da je ukrajinski F-16 oboren od strane PVO sistema Patriot). Videla sam ovu informaciju, ali jednostavno ne mogu da potvrdim. Trenutno nemam ovaj nivo informacija. Ako je ukrajinski pilot stradao i oboren „prijateljskom vatrom“, ne mogu da ulazim u detalje. To je stvar o kojoj bi Ukrajinci trebalo da govore. Od Sjedinjenih Država nije zatraženo da učestvuju u bilo kakvoj istrazi kako bi se utvrdio uzrok ovog incidenta.”

“Naša uloga u tome je da nastavimo da obučavamo i opremamo ukrajinske pilote koji dolaze ovde na obuku (na F-16 Fighting Falcon). Ali kada je u pitanju ovaj incident, razumem frustraciju, ali nažalost nemam više informacija“ , rekao je zvaničnica Pentagona, prema transkriptu konferencije za novinare, koju analizira oruzjeonline.com

11 KOMENTARA

  1. Koji problemi sa nekim kršom iz prošlog,veka. Pa da su im dali f22 ili f35. Rusi bi odmah položili oružje.Ameri su tehnološki i po borbenoj doktrini ,100 godina ispred Rusa.

    21
    • Vama KROmanjoncima vatikanerima rep odma zapleše čim vas okupira neki gusar sa Zapada, i vi se ponizno nadate da će vas nagraditi nekskvom koskicom, oritom glorifikujući svoga gazdu. Ajde da zaista živite fino, ali vi ste totalna propast, inflacija vas uništava, nema vas ni 3,2 mil., od’90-te od kad su vam dali tu nazovi državu iliti kiflu demografija vam pada, svi vam pobwgli vani, naseljavaju vas smeđi azijati, prezaduženi ste i sve je gore ali vi i dalje hvalite svog gazdu, smrdonogog kauboja, slinavog švabu, bilo koga….SMEŠNI STE !

      • @Čavoglavonja/ Та судбина нажалост и нас чека! Куповина Рафала то јасно казује јер никаква њихова употреба није могућа у теоријском а ни стварном сукобу без дозволе НАТО-а, а ми немамо с ким ратовати сем са НАТО-м, а како ни то не можемо ми смо дакле веома брзо очекивана нова чланица НАТО-а. Нажалост!! Сабери околности па ћеш видети.

        4
        1
        • I ja to isto govorim kada su rafali u pitanju i kada su kosovski Srbi u pitanju tj.KiM, ali Srbi UOPŠTE ne glorifikuju svoje zapadne tlačitelje, a ovi kroati i te kako, oni im ljube noge buraz, a propadaju GORE nego mi, kod njih je natalitet MANJI nego naš.

  2. Ode Oleksej Mungrejv, nije stigo ni da uzleti nad Ukr.kako treba a već ga prizemljili u realnost 😂😂😂

  3. Taj F16 obarala je PVO Vojske Jugoslavije i Vojska Republike Srpske,a sada će da dominira iznad Ukrajine:) Danas se mnogo piše,a slabo zna.

    18
    • Да, Неве су знала да откину крило том “чудесном ” F16 у нашем протеклом отаџбинском рату.Инжињери у бањалучком Чајевцу су на електронику радара уграђивали релеј који прекида сигнал чим изврши захват мете на екрану што је ометало противрадарску ракету са непријатељског авиона да их уништи а посади ПВО-а давало шансу да се брзо спакује и извуче живу главу.Кад је уведена “зона забране лета” и постало прилично “густо” тамо неке ’93-’95, старе совјетске, авионске ракете ваздух-ваздух са главом за самонавођење смо качили на рекетне моторе, тзв. бостере и испаљивали са лансирних рампи монтираних на Праге.Прилично ефикасно и једноставно оружје са солидним дометом.Осим “свемоћних” F16 знали смо да “одеремо кожу ” и француским Миражима.

      13
  4. Od samog početka se trude da diskredituju Rusiju i ruske sposobnosti, koristeći laži i propagandu. Svi dobro pamtimo kako su govorili da su obarali 10 od 10, 12 od 12 kinzhala, za danas da smo svedoci kako Patriot sistem ne može ni sam sebe da zaštiti. Rusi se nisu previše cimali pošto i sami znaju da lažima su noge kratke, ili bolje rečeno laž kratko traje i da ranije ili kasnije doći će do istine.

    20
  5. Znači Ruje im ipak skinuli đanu. Kad padne “Ruska” raketa u Poljsku onda j….. novinari odma znaju čija je a kad dunu sa neba F16 onda istraga radi i niko nd zna? Glete Đoku u slamnatom šeširu. Karnuli vas mnogo rano i onda boli

    22

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version