Naslovna Novosti Ukrajinski lovac F-16 američke proizvodnje, oboren PVO sistemom Patriot takođe američke proizvodnje

Ukrajinski lovac F-16 američke proizvodnje, oboren PVO sistemom Patriot takođe američke proizvodnje

13
patriot i f 16
patriot i f 16
google news

Tokom masovnog raketnog napada 26. avgusta, ukrajinski lovac F-16 je slučajno oboren od strane sopstvenih snaga koristeći protivvazdušni raketni sistem Patriot.

Ovo je izvestila zamenica šefa Komiteta Vrhovne rade za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove Ukrajine, Marijana Bezuglaja, ukazujući na neusklađenost između jedinica ukrajinskog vazduhoplovstva.

ukrajinski lovac f 16, američke proizvodnje, oboren pvo sistemom patriot, američke proizvodnje
ukrajinski lovac f 16, američke proizvodnje, oboren pvo sistemom patriot, američke proizvodnje

Incident je doveo do smrti pilota borbenog aviona Alekseja Mesa, koji se nalazio u oborenom avionu. Prema Bezuglinim rečima, problem koordinacije između različitih jedinica koje su učestvovale u odbijanju napada bio je ključni faktor koji je doveo do ovog tragičnog incidenta.

Nakon što su izveštaji o gubitku F-16 dospeli na naslovne strane, Kijev je bio primoran da to prizna. I Komanda Vazduhoplovstva i Generalštab Ukrajine prijavili su smrt pilota Mesa. Nakon nekoliko dana nakon što je pilot stradao i F-16 uništen. Bolje je ikad nego nikad.

Kako je saopštila Komanda vazduhoplovstva, pilot je poginuo 26. avgusta, kada je odbijao udare ruskih dronova i projektila. Navodno je uništio tri krstareće rakete i kamikaza bespilotnu letelicu; ali je poginuo. Generalštab je izvestio da je komunikacija sa jednim od F-16 izgubljena; avion se srušio; pilot je poginuo.

Ukrajinska vojska nije saopštila nikakve detalje o incidentu, ostavljajući prostor za sumnju kako je tačno avion uništen. Dakle, ukrajinska protivvazdušna odbrana može greškom da uništi F-16 u incidentu koji inače nazivamo prijateljska vatra.

Postoji naravno i šansa da je letelica mogla biti uništena preciznim udarima ruskih projektila po zemlji ili tokom poletanja.

Prvi lovci F-16 stigli su u Ukrajinu 31. jula 2024. godine. Časopis Ekonomist je objavio da je u prvoj seriji bilo deset aviona. Do kraja godine ukrajinske snage bi trebalo da dobiju 20 lovaca, a ukupno 79 aparata.

Glavni zapadni mediji i ukrajinska propaganda daju sve od sebe da veličaju darove NATO-a da podrže mit o ‘zastrašujućem zapadnom oružju’. Danas su F-16 njihova poslednja šansa da opravdaju vojne isporuke NATO-a ratom razorenoj Ukrajini. Kao rezultat toga, raspoređivanje dragocenih letelica je pokriveno lažima i obmanama.

aleksej mes pilot ukrajinskog f 16
aleksej mes pokojni pilot ukrajinskog f 16

Ranije je Zelenski sa ponosom izjavio da je F-16 učestvovao u odbijanju ruskog napada 26. avgusta, ali rezultati udara i oštećenja ukrajinske infrastrukture širom zemlje pokazali su da avion nije pomogao osiromašenoj protivvazdušnoj odbrani.

Moguće je da su novi izveštaji o padu lažni sa ciljem da se sakrije istina. Neposredno pre ruskog napada, snimci koje su podelili ukrajinski vojni zvaničnici otkrivaju aerodrom u zapadnoj Ukrajini, gde je ukrajinsko vazduhoplovstvo skrivalo lovce. Ne treba isključiti da ruski precizni udari mogu doći do aerodroma i uništiti prvu zapadnu letelicu.

S druge strane, ako su izveštaji tačni, gubitak jednog od retkih NATO aviona kao posledica greške otkriva neobučenost pilota ili PVO sistema i lošu koordinaciju.

Lovci F-16 čak ni u daleko većoj količini ukupno obećane sa zapada ne mogu da promene odnos snaga u ratu. Oni samo produžavaju agoniju ovog sukoba, ali pojedini ne prestaju da dolivaju ulje na vatru.

vazduhoplovna baza ivano frankivsk
vazduhoplovna baza ivano frankivsk

Komanda holandskog vazduhoplovstva je saopštila da Amsterdam ne ograničava upotrebu lovaca F-16 prebačenih u Ukrajinu u prostoru iznad Ruske Federacije.

13 KOMENTARA

  1. Očigledno je da zapad doliva ulje na vatru, koju je sam zapalio, uz pomoć zelenih prodanih duša, a nisu marsovci.. Ovo je rat Zapada sa Rusijom, cilj, dokopati se Sibira i rudnog bogststva. Naźalost, svaki Rus zna da demokratija u Rusiji nije moguća, nije im lako ali trpe.

  2. Ako je patriot odgovoran, onda je taj sistem uništio više prijateljske jedinice od neprijateljske. On je poznat po tome da udari po svojima 😅

  3. U stanju su da prepišu uništavanje lovca svojim snagama, samo da nije Rusija. Pogodila ga je R37, ajde ćao prijatno.

    21
    1
    • Jest pogodila ga R-37M kako da ne 🤣
      Dobro što niste rekli da ga je pogodila V-V modifikacija rakete Bulava lansirana negde iz Severnog Okeana. Ajd pozdrav.

  4. Abdur Murat el Sadat abu Senfo Mehmed el Zayeb mula User bin Zaser ul ulema Mustafa Serić

    Sve f-16-ke biće uništeni jako brzo, ali predviđam da ni 1 neće biti oboren od strane Rusa nego ovako-prijateljska vatra, gromovi i munje, infarkt pilota, jato ptica u motoru itd.😂

    14
  5. Rusi su raspisali prilično veliku nagradu za obaranje prvog F-16.
    Imaju li ovi Ukrajinci pravo na nju, ako se pokaže da je vest tačna?

    21

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version