Naslovna Novosti Da li je prvi lovac F-16 već uništen? Ukrajinski poslanik objavio čitulju...

Da li je prvi lovac F-16 već uništen? Ukrajinski poslanik objavio čitulju pilotu F-16 pa je odmah obrisao

3
aleksej mes pilot ukrajinskog f 16
aleksej mes pilot ukrajinskog f 16
google news

Poslanik Vrhovne rade Igor Poleščuk objavio je na svojim društvenim mrežama čitulju za pilota obučenog za rad na američkom lovcu F-16.

Kako je izvestio poslanik, u raketnom udaru 26. avgusta poginuo je potpukovnik Oružanih snaga Ukrajine Aleksej Mes. Ovaj pilot je bio jedan od prvih koji je završio obuku za F-16. Osim toga, Mes je učestvovao u pregovaračkom procesu sa saveznicima o prebacivanju američkih lovaca u Ukrajinu.

obrisana objava igora poleščuka
obrisana objava igora poleščuka

Napomenimo da je ubrzo nakon objavljivanja, poslanik Poleščuk izbrisao svoju objavu, ali je informacija već bila široko rasprostranjena na ukrajinskim javnim stranicama.

Još se sa sigurnošću ne zna da li je i sam avion uništen zajedno sa pilotom, međutim, s obzirom na mali broj pilota u redovima Oružanih snaga Ukrajine, za Kijev je osetljiv gubitak čak i jedne obučene osobe.

U skladu sa ovakvim razvojem situacije, pretpostavke ruskih specijalizovanih telegram kanala o mogućem uništenju prvog aviona F-16 u Ukrajini, nisu bez osnova.

aleksej mes
aleksej mes

Podsetimo, tokom masovnih kombinovanih udara Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i Crnomorske flote 26. i 27. avgusta, ruske rakete su letele na aerodrom Kolomija u Ivano-Frankovskoj oblasti, kao i na vazduhoplovnu bazu Starokonstantinov u Hmeljničkoj oblasti. Obe ove lokacije ukrajinske trupe bi mogle da koriste za smeštaj lovaca F-16.

Oružane snage Rusije izvele su raketni napad na aerodrom Starokonstantinov u Hmeljničkoj oblasti, gde su se takođe mogle nalaziti letelice koje su prebacile zapadne zemlje.

Odmah nakon ovog ruskog udara, F-16 lovci su poleteli i kružili oko dva do tri sata, o čemu smo takođe izvestili. Čim su se vratili u Starokonstantinov, ruska vojska je izvršila još jedan udar, usled čega je F-16 mogao da bude pogođen.

Podsetimo, komandant Vazduhoplovstva Ukrajine Nikolaj Oleščuk objavio je snimak zapadnih lovaca skrivenih u hangarima na zvaničnim izvorima ukrajinske vojske. Ruski vojni eksperti su izvršili analizu i otkrili da je jedan deo aviona F-16 koje je isporučio NATO raspoređen u zapadnoj Ukrajini.

vazduhoplovna baza ivano frankivsk
vazduhoplovna baza ivano frankivsk

Potpukovnik Aleksej Mes je ukrajinski pilot F-16 koji je prethodno služio u 204. brigadi taktičke avijacije. Obučavao se navodno u jednoj od baza NATO-a u Sjedinjenim Državama.

Ukrajinski F-16

Ukrajina je nedavno preuzela prve lovačke avione F-16 donirane zemlji 2023. godine. Ukrajinski predsednik Zelenski moli za ove avione svoje pokrovitelje još od početka eskalacije sukoba u nadi da će tako da preokrene tok rata.

Danska i Holandija prve su odgovorile sa obećanjima da imaju „višak“ aviona Lokid Martin F-16. Više od godinu dana kasnije, konačno su ušli u službu ukrajinskog vazduhoplovstva.

Ovi prvi F-16 su nadograđene verzije standardnog modela F-16, i iako su ukrajinski piloti navodno već počeli da ih koriste, 29 meseci nakon eskalacije sukoga, isti predsednik Zelenski je naveo da Ukrajina trenutno nema dovoljno pilota kvalifikovanih za upravljanje takvim aparatima.

Sa infracrvenim vođenim lovačkim projektilima AIM-9 i raketama AIM-120 navođenim radarom, letenje ovim modernim F-16 uključuje više od navigacije i manevrisanja, što bi se moglo pokazati kao problem u smislu adekvatnog korišćenja lovaca.

Ukrajina je do pre dve ipo godine imala flotu lovaca iz sovjetskog doba, uključujući Su-24, Su-25, Su-27 i MiG-29. Sovjetske lovce su dobili i od zemalja nekadašnjeg Varšavskog pakta. Ova flota je služila kao protivvazdušna odbrana Ukrajine više od dve decenije. Koliko ih je tačno preživelo drži se u strogoj tajnosti, ali se široko veruje da ih nema više od 40.

zelenski i f 16
zelenski i f 16

Nedavno isporučeni F-16 su možda za nijansu moderniji u poređenju sa ostatkom ukrajinske flote, ali ostaje da se vidi kakav uticaj mogu imati na tako iscrpljenom vazduhoplovstvu i s obzirom na značajan nedostatak kvalifikovanih pilota.

Sasvim je verovatno da će F-16, koji su već decenijama u upotrebi, biti korišćeni za pokušaj presretanje ruskih raketa, ali i za napad na rusku protivvazdušnu odbranu, a moguće i za napad na ruske kopnene trupe raketama vazduh-zemlja. Koje sve tipove raketa SAD šalju za lovce F-16 Kijevu možete pročitati ovde.

3 KOMENTARA

  1. Postoji li stvar na svetu a koju je proizveo covek da je neunistiva ? Taj famozni F-16 usled pogotka projektila se raspada kao i ostali avioni bez obzira na poreklo. Pitanje je samo koji moze izdrzati duze da ne bude otkriven i pogodjen.

  2. Ala se smeška ovaj Aca Letač, onako baš lukavo i kao, on nešto mnogo opak lik i zna nešto zayebano aaaaaaah-ah-ah-ah-ahhh 😂😂😂

  3. Eto vam hrvacko-ustaški botovi žvaljavih i lažnih usta, već su f-16-ke krenuli da se razlupavaju, i to od “potopljene” crnomorske flote 😂😂😂

    11

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version