Naslovna Novosti U sudaru dva trenažna aviona L-39 u Ukrajini, tri pilota nastradala, među...

U sudaru dva trenažna aviona L-39 u Ukrajini, tri pilota nastradala, među kojima i popularni Juice

1
u sudaru dva trenazna aviona l 39 u ukrajini tri pilota nastradala medu kojima je i popularni juice
u sudaru dva trenazna aviona l-39 u ukrajini tri pilota nastradala
google news

Dva borbena trenažna aviona L-39 su se 25. avgusta 2023. sudarila u Žitomirskoj oblasti tokom borbenog zadatka. Sva tri pilota su poginula.

Među njima je bio i poznati pilot 40. brigade taktičke avijacije, poznat po pozivnom znaku „JUICE” o kome smo pisali u više navrata.

Olupine aviona pale su u bašte privatnih kuća udaljene oko 300 metara, javila je ukrajinska verzija i nama dobro poznatog RSL. Na terenu niko nije povređen i nije bilo štete na kućama. Vojska je uklonila poslednji deo olupine sa mesta nesreće oko 15.30 časova. po lokalnom vremenu 26. avgusta.

Ukrajinski Državni istražni biro (DBR) otvorio je istragu koja će utvrditi da li su avioni bili u dobrom stanju i da li su poštovana sva pravila pre leta. Specijalisti će ispitati i takozvane crne kutije koje beleže podatke o kretanju aviona i reakcijama pilota.

Prvobitno je javljeno da je reč o dva lovca MiG-29, međutim, u međuvremenu su se pojavile pojašnjene informacije iz ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Međutim, u pitanju su trenažni avioni, koji su nedavno prebačeni u Kijev za obuku novih pilota.

Okolnosti incidenta se ne obelodanjuju, međutim, gubitak čak i borbenih aviona za obuku može uticati na snabdevanje ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva sredstvima za obuku pilota, tim pre što su takvi avioni ranije korišćeni za udare po linijama fronta.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da je jedan od poginulih pilota, Andrij Pilščikov, koji je nosio pozivni znak Juice.

Izabran od strane zapadnih propagandnih stručnjaka, pilot Juice je bio nosilac brojnih populističkih kapanja. U svakoj od njih, osnovna poruka se svodila na poziv da se Ukrajini dostave moderni borbeni avioni.

“Izražavamo saučešće porodicama nastradalih. Ovo je bolan i nenadoknadiv gubitak za sve nas”, saopštilo je ukrajinsko Vazduhoplovstvo na Telegramu.

Gubitak tri pilota je udarac za Ukrajinu, koja planira da obučava svoje kadrove na lovcima F-16 koje će donirati pojedine zapadne zemlja.

Zemlje NATO-a Holandija, Danska i Norveška planiraju da pošalju neotkriveni broj aviona F-16 u Ukrajinu. Iz Kijeva su rekli da su im avioni potrebni da bi ojačali svoju sve manju zastarelu flotu aviona, dok nastavljaju neuspešan pohod u svojoj kontraofanzivi suočeni sa značajnom ruskom prednošću pogotovo nad nebom Ukrajine.

L-39 Albatros u Ukrajini

Ukrajina je operater čehoslovačkih aviona L-39 Albatros još dok su činili Sovjetski Savez. Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo koristilo je L-39 za obuku pilota ali i druge vojne svrhe. Evo nekoliko ključnih tačaka o L-39 Albatrosu u Ukrajini:

ukrajinski l 39 albatros
ukrajinski l 39 albatros
  1. Vojna Upotreba: L-39 Albatros je bio osnovni deo flote ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva tokom nekoliko decenija. Ukrajina je nasledila značajan broj ovih aviona nakon raspada Sovjetskog Saveza. L-39 se koristio za obuku nove generacije pilota i održavanje operativne spremnosti vazduhoplovstva.
  2. Obuka: L-39 Albatros je pogodan za obuke zbog relativno niskih operativnih troškova, dobrih manevarskih sposobnosti i mogućnosti učenja različitih veština letenja kod budućih pilota.
  3. Borbena uloga: Osim obuke, Ukrajina je takođe koristila L-39 u raznim borbenim ulogama. To uključuje izviđanje, lagane napadačke zadatke i patrole duž granice. Mogućnost aviona da nosi naoružanje i obavlja jednostavne zadatke napada na ciljeve na zemlji postoji.
  4. Sukob na istoku Ukrajine: Tokom sukoba na istoku Ukrajine koji je počeo 2014. godine, izveštaji su ukazivali na to da su i ukrajinske vlasti i separatističke milicije koristile L-39 za izviđačke i napadačke zadatke na terenu. Ovi avioni su se koristili za pružanje vazdušne podrške i prikupljanje informacija o položajima neprijatelja.
  5. Unapređenja i Modernizacija: Kao i mnogi operateri L-39, Ukrajina je istraživala mogućnosti unapređenja i modernizacije svoje flote. Međutim, zvaničnici Oružanih snaga Ukrajine razmatrali su smanjenje broja starih aviona L-39 i njihovu zamenu sa brazilskim EMB314 Super Tucano turboelisnim školskim avionom.

1 KOMENTAR

  1. Poznati pilot?! Ispada da je bio poznat samo po medijskim nastupima. Nešto kao, za budale koje u to veruju, izmišljeni “Duh Kijeva”.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version