Naslovna Novosti Zelenski sada traži od Zapada 25 sistema protivvazdušne odbrane Patriot da „potpuno...

Zelenski sada traži od Zapada 25 sistema protivvazdušne odbrane Patriot da „potpuno pokrije“ nebo Ukrajine

10
zelenski i pristorijus dok iza njih vidimo patriot
zelenski i pristorijus dok iza njih vidimo patriot
google news

Ukrajini je potrebno 25 protivvazdušnih raketnih sistema (SAM) “Patriot” da bi potpuno “zatvorila” nebo, izjavio je predsednik zemlje Zelenski. Prema njegovim rečima, zapadni partneri su obavešteni o potrebama Kijeva.

Poželjno je da Ukrajina ima 25 sistema Patriot sa šest do osam baterija u svakom, smatra Zelenski. Kijevski partneri to veoma dobro znaju, kao i gde se planira da budu smešteni.

Mogu vam reći koliko nam je Patriota zapravo potrebno. Sa stanovišta strukture naše PVO, da bismo potpuno zatvorili Ukrajinu, prema našoj vojsci, potrebno nam je 25 Patriota. Ovo je potpuno zatvoreno nebo Ukrajine. Ne mogu vam reći koliko ih imamo ili ćemo imati, rekao je Zelenski.

On je takođe napomenuo da je Kijev, u okviru bezbednosnih sporazuma sa različitim zemljama, potpisao sporazume vredne 38 milijardi dolara. Ukrajina dobija nekoliko lovaca F-16 od zapadnih saveznika, ali oni neće biti dovoljni da se bore ravnopravno sa ruskom avijacijom, istakao je Zelenski.

Još u aprilu je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao da zapadni partneri Kijevu ne daju ni pet do sedam PVO sistema Patriot, iako u svom arsenalu imaju više od 100 instalacija.

patriot
patriot

Zelenski je takođe rekao da će Ukrajina dobiti poziv i članstvo u NATO odmah po okončanju sukoba. Istovremeno, na samitu NATO-a održanom u Sjedinjenim Državama od 9. do 11. jula, nisu precizirani konkretni datumi za ulazak Kijeva u vojni blok.

Poznato je da je ulazak kao punopravni član moguć uz saglasnost svih država članica alijanse, a takvom scenariju se protive neke članice poput Mađarske.

Zelenski je sličan zahtev uputio saveznicima tokom otvaranja konferencije o obnovi Ukrajine u Berlinu. On je napomenuo da će dodatni sistemi PVO pomoći u značajnom jačanju odbrane zemlje, posebno u svetlu tekućih napada na vojno-energetsku infrastrukturu.

„Njujork tajms“ je 21. maja pisao da je ukrajinski predsednik sugerisao da bi zemlje NATO-a mogle da podrže transfer 7 sistema PVO „Patriot“ Ukrajini.

Kasnije, 31. maja, nemačko Ministarstvo spoljnih poslova je izvestilo da će Nemačka predati Ukrajini PVO sistem Patriot zajedno sa novim paketom vojne pomoći vrednim 500 miliona evra.

Predsednik Rumunije je 20. juna najavio da će ta zemlja Ukrajini isporučiti PVO sistem Patriot.

Dana 21. juna najavljen je transfer Patriota iz Holandije Kijevu.

Bela kuća je 20. juna saopštila da su Sjedinjene Američke Države odlučile da promene prioritete snabdevanja stranim državama naoružanjem i prenesu rakete za sisteme PVO Patriot i NASAMS, pre svega u Ukrajinu.

Španska publikacija El Mundo je 25. juna, pozivajući se na vladine izvore, napisala da je druga partija raketa presretača za PVO sistem Patriot, koju je isporučila Španija, stigla u Ukrajinu.

SAD takođe žele da pošalju Ukrajini 8 izraelskih sistema Patriot koje su nakon 40 godina upotrebe Izraelci polako počeli da rashoduju.

Za sisteme koji se isporučuju Kijevu se kaže da su mešavina aktivnih raketa PAC-3 hit-to-kill za presretanje balističkih projektila, sa dometom od samo 30-60 kilometara, i poluaktivnih raketa PAC-2 sa fragmentacijom bojeve glave za suzbijanje pretnje iz aviona sa dometom do 160 kilometara.

rumunski patriot
rumunski patriot

Dana 24. januara, kijevske snage su, prema ruskim tvrdnjama, upotrebile raketu PAC-2 da obori ruski vojni avion Il-76, ubivši više od 60 ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su bili u avionu.

Ruska vojska je već uništila određeni deo ukrajinskih sistema Patriot. Koliko tačno, čini se da nikada nećemo saznati. Međutim, činjenica je da ne bi tenzija bila ovolika za snabdevanje Kijeva da su svi sistemi prethodno isporučeni sada operativni u Ukrajini. Sve što niste znali o PATRIOT raketnom PVO sistemu zemlja-vazduh možete pročitati ovde.

10 KOMENTARA

  1. Samo 25 ma zaokruži to na 30 to treba biti skroman. Skoro tri godine svaki da dobijaš prosiš zadužuješ oružje i pare a rezultat fali ti vojnika 20 posto teritorije izgubljeno. Do sada rezultat nije postiglo oružje u većem broju i veliki broj obučenih vojnika. Sada treba da vjerujemo da ćeš postići razultat sa manjim brojem slsbije obučenih vojnika i sa manjom količinom oružja , žalosno i jadno. Dok sa druge strane Rusi su krenuli sa 150 hiljada vojnika a sada imaju preko 640 hiljada.

  2. I tih 25 sistema “PATRIOT”,uništiće Rusi,kao i ovih prethodnih 20!! Ali zato Amerika radi u 4 smene da ponovo proda naoružanje NATO članicama!!, odlično odrađuju Amerikanci posao u Ukrajni!!

  3. Зелени начисто прско тражи 25 система патриота са 6 до 8 батерија у сваком у преводу тражи 150 до 200 батерија ,самим тим 600 до 800 лансера ,150-200 радара,150-200 командних места, отприлике између 260-300 група антенских јарбола,150-200 електрогенератора,ако рачунамо да је Румунија 7 батерија платила 3,9 милијарди то значи да ових његових 150-200 батерија би било између 82-110 милијарди,значи само што се тиче патриота он тражи 110 милијарди,а ђе је све друго наоружање 😟😟

    11
    • Кад се рат буде завршио, Украјинцима преостаје само две могућности. Или да напусте разрушену и презадужену Украјину, или конопац. Већи проблем од самог рата ће имати кад им “савезници” буду испоставили рачун за “помоћ”.

  4. Više mi dojadile ove želje i molakanje, zašto zimus nije tražio to sve od deda mraza, verovatno i veruje u njega ako veruje da će išta ostati od te jadne zemlje.

    10
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version