Naslovna Novosti SAD žele da pošalju Ukrajini 8 izraelskih sistema Patriot: Posle 40 godina...

SAD žele da pošalju Ukrajini 8 izraelskih sistema Patriot: Posle 40 godina upotrebe Tel Aviv rashoduje PAC-2

3
mim 104 patriot
mim 104 patriot
google news

SAD bi mogle da isporuče Ukrajini još osam baterija protivvazdušne odbrane Patriot koje se trenutno nalaze u Izraelu.

Prema bivšim američkim zvaničnicima i analitičarima, izraelski sistemi protivvazdušne odbrane verovatno će biti prodati SAD, nakon čega bi mogli biti prebačeni u Ukrajinu, objavio je u četvrtak Fajnenšel tajms, pozivajući se na sopstvene izvore.

O kakvim sistemima Patriot govorimo?

Prema rečima sagovornika Fajnenšal Tajmsa, Ukrajina je takođe vodila direktne pregovore sa Izraelom u vezi sa transferom ovih sistema.

Izraelski Patriot je prvi put stigao u Izrael tokom Zalivskog rata 1991. kako bi se suprotstavio pretnji balističkih projektila Skad (preteče raketa Iskander) iz Iraka Sadama Huseina.

Izraelski Patriot je nadograđen 2012. i prvi put je 2014. oborio pretnju iz vazduha, dron iz Gaze. Od tada, sistemi su imali 19 presretanja, od kojih 9 u nedavnom sukobu, kaže ID, a citira BreakingDefense.

U maju je ID saopštio da zamenjuje sisteme Patriot naprednijim sistemima. Iako nije precizirano sisteme na koje se to odnosi, Izrael koristi višeslojni integrisani niz protivvazdušne odbrane koji uključuje Gvozdenu kupolu za pretnje kratkog dometa, kao i Davidovu praćku i Strelu za srednje i egzo-atmosferske pretnje.

Dakle, očekuje se da će glavni deo novog sistema PVO zemlje činiti elementi svima već dobro poznatog kompleksa Gvozdena kupola.

gvozdena kupola
gvozdena kupola

Sistem Davidova praćka, koji su zajednički razvili SAD i Izrael, može se koristiti u Patriot baterijama i prodaje se pod nazivima Stunner ili Skyceptor.

Američki novinari dodaju da su, iako modernizovane, izraelske baterije M901 PAC-2 starije od mnogih sistema Patriot koji se trenutno nalaze u Ukrajini. Međutim, vojni analitičari tvrde da su stari modeli i dalje u potpunosti kompatibilni sa novim.

Prema bivšim američkim zvaničnicima i analitičarima, izraelski sistemi protivvazdušne odbrane će verovatno biti prodati SAD, nakon čega bi mogli biti prebačeni u Ukrajinu.

Izrael je ranije odbio zahteve Ukrajine da obezbedi sisteme protivvazdušne odbrane.

PVO Ukrajine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nedavno je izjavio da je zemlji je potrebno oko 25 bataljonskih kompleta Patriot, što uključuje od 400 do 800 lansera. Međutim, ukupan broj ovakvih kompleksa van Sjedinjenih Država procenjuje se na približno 200-220 jedinica, što odgovara 50 baterija i 12 bataljonskih kompleta.

Zelenski je ovaj zahtev uputio saveznicima tokom otvaranja konferencije o obnovi Ukrajine u Berlinu. On je napomenuo da će dodatni sistemi PVO pomoći u značajnom jačanju odbrane zemlje, posebno u svetlu tekućih napada na vojno-energetsku infrastrukturu.

„Njujork tajms“ je 21. maja pisao da je ukrajinski predsednik sugerisao da bi zemlje NATO-a mogle da podrže transfer 7 sistema PVO „Patriot“ Ukrajini.

Kasnije, 31. maja, nemačko Ministarstvo spoljnih poslova je izvestilo da će Nemačka predati Ukrajini PVO sistem Patriot zajedno sa novim paketom vojne pomoći vrednim 500 miliona evra.

Predsednik Rumunije je 20. juna najavio da će ta zemlja Ukrajini isporučiti PVO sistem Patriot.

Dana 21. juna najavljen je transfer Patriota iz Holandije Kijevu.

    Bela kuća je 20. juna saopštila da su Sjedinjene Američke Države odlučile da promene prioritete snabdevanja stranim državama naoružanjem i prenesu rakete za sisteme PVO Patriot i NASAMS, pre svega u Ukrajinu.

    Španska publikacija El Mundo je 25. juna, pozivajući se na vladine izvore, napisala da je druga partija raketa presretača za PVO sistem Patriot, koju je isporučila Španija, stigla u Ukrajinu.

    Za sisteme koji se isporučuju Kijevu se kaže da su mešavina aktivnih raketa PAC-3 hit-to-kill za presretanje balističkih projektila, sa dometom od samo 30-60 kilometara, i poluaktivnih raketa PAC-2 sa fragmentacijom bojeve glave za suzbijanje pretnje iz aviona sa dometom do 160 kilometara.

    rumunski patriot
    rumunski patriot

    Dana 24. januara, kijevske snage su, prema ruskim tvrdnjama, upotrebile raketu PAC-2 da obori ruski vojni avion Il-76, ubivši više od 60 ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su bili u avionu.

    Ruska vojska je već uništila određeni deo ukrajinskih sistema Patriot. Koliko tačno, čini se da nikada nećemo saznati. Međutim, činjenica je da ne bi tenzija bila ovolika za snabdevanje Kijeva da su svi sistemi prethodno isporučeni sada operativni u Ukrajini. Sve što niste znali o PATRIOT raketnom PVO sistemu zemlja-vazduh možete pročitati ovde.

    3 KOMENTARA

    1. Nismo mogli ni da pretpostavimo da ceo NACI pakt ovako malo oružja ima i da se ovako bednički dovijaju međusobno, a bogami i sa ovima koji formalno i nisu deo NACI pakta, ko će kakav komad oružja da da. Od sve statistike o desetinama hiljada aviona i sve tako neki veliki brojevi na kraju se ispostavlja da su lagali o stanju svojih vojski. Biće da su ruski agenti godinama sakupljali informacije o pravom stanju i nisu verovali u Firepower bajke.

      23
    2. 40 godina staro🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣Trebali su donirati hrvackoj pošto i oni kupuju stare kante😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      26
    3. pa ovo je već smešno, sad jehovci doniraju američko smeće i nešto da iscigane para od ukro-ustaša😂

      32

    KOMENTARIŠI

    Molimo unesite svoj kometar!
    Ovde unesite svoje ime

    Exit mobile version