Naslovna Novosti SAD rešile da preusmere tek proizvedene sisteme PVO Patriot u Ukrajinu, dok...

SAD rešile da preusmere tek proizvedene sisteme PVO Patriot u Ukrajinu, dok Rumunija Kijevu predaje svoj

5
rumunski patriot
rumunski patriot
google news

Administracija predsednika Džoa Bajdena planira da obustavi sve otvorene porudžbine za sisteme protivvazdušne odbrane MIM-104 Patriot dugog dometa i rakete presretače i preusmeri snabdevanje Ukrajini dok se njene odbrambene potrebe ne zadovolje, izvestio je Fajnenšel tajms 20. juna.

Vašington bi taj potez mogao da objavi već 20. juna, navodi se u izveštaju, citirajući tri osobe koje znaju za ovu odluku.

Prošle godine Ukrajina je dobila dve Patriot baterije i dva lansera iz Nemačke i još jednu bateriju iz Sjedinjenih Država sa dva dodatna lansera koje je donirala Holandija. Neke od ovih sistema ruska vojska je već oštetila ili uništila.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nedavno je izjavio da je zemlji je potrebno oko 25 bataljonskih kompleta Patriot, što uključuje od 400 do 800 lansera. Međutim, ukupan broj ovakvih kompleksa van Sjedinjenih Država procenjuje se na približno 200-220 jedinica, što odgovara 50 baterija i 12 bataljonskih kompleta.

Zelenski je ovaj zahtev uputio saveznicima tokom otvaranja konferencije o obnovi Ukrajine u Berlinu. On je napomenuo da će dodatni sistemi PVO pomoći u značajnom jačanju odbrane zemlje, posebno u svetlu tekućih napada na vojno-energetsku infrastrukturu.

patriot
patriot

Međutim, odmah nakon toga njegov ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je rekao da su za sada fokusirani na obezbeđivanje samo sedam sistema za zaštitu samo najvećih gradova u zemlji.

Kao odgovor na ove ukrajinske zahteve, Nemačka je prošlog meseca potvrdila da će kijevskim snagama isporučiti treći sistem Patriot, međutim nakon trećeg izjavili su da više neće da daju. Otprilike u isto vreme, Španija je rekla da će obezbediti dodatne rakete kijevskim snagama.

Predsednik Bajden je takođe doneo odluku ranije ovog meseca da Ukrajini isporuči dodatni sistem Patriot. Osim toga, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus najavio je da će njegova zemlja isporučiti Ukrajini još 100 PVO raketa Patriot u inicijativi sa Danskom, Holandijom i Norveškom.

Dodatni Patriot sistemi koje će Ukrajina dobiti od SAD i Nemačke, koji koštaju oko 1,1 milijardu dolara po sistemu, a ostaje da vidimo da li će doživeti istu sudbinu kao i oni koji su ranije isporučene Ukrajini.

Rumunija daje svoj Patriot Kijevu

Iz Rumunije su najavili donaciju sistema Patriot Ukrajini. Informaciju je nedavno saopštio ATBZ.

sweden and romania approves usa made patriot missile system purchase 65
sweden and romania approves usa made patriot missile system purchase 65

„Uzimajući u obzir značajno pogoršanje bezbednosne situacije u Ukrajini, kao rezultat stalnih i masovnih napada Rusije na civile i civilnu infrastrukturu, posebno na energetski sektor, kao i regionalne posledice ove situacije, uključujući i bezbednost Rumunije, u bliskoj budućnosti u koordinaciji sa saveznicima, članovi Saveta su odlučili da doniraju PATRIOT sistem Ukrajini.

Ova donacija se daje pod uslovom da naša zemlja nastavi pregovore sa saveznicima, posebno sa američkim strateškim partnerom, u cilju dobijanja sličnog ili ekvivalentnog sistema, koji zadovoljava potrebu da se obezbedi zaštita nacionalnog vazdušnog prostora, za modernizaciju Rumunske vojske i da se obezbedi interoperabilnost sa sistemom NATO-a, što je istovremeno neophodno za identifikaciju privremenog rešenja za pokrivanje tako stvorene operativne ranjivosti“, navodi se u zvaničnom saopštenju rumunske predsedničke administracije.

Rumunija planira da nabavi ukupno 7 sistema PVO Patriot. Od toga, 4 su isporučena, a sledeća 3 će tek biti ugovorena. Takođe treba napomenuti da će od 7 sistema koje su Rumuni kupili, četiri koristiti Vazduhoplovstvo, a tri će biti kupljena za Kopnenu vojsku.

7 sistema koštaju preko 4 milijarde dolara, a kupovina Patriot je najskuplja u istoriji Rumunije. Američki sistemi koji se tek proizvode, a koji će direknto sa proizvodne trake biti posleti u Kijev, između ostalih zemalja, verovatno su namenjeni i Bukureštu.

Za sisteme koji se isporučuju Kijevu se kaže da su mešavina aktivnih raketa PAC-3 hit-to-kill za presretanje balističkih projektila, sa dometom od samo 30-60 kilometara, i poluaktivnih raketa PAC-2 sa fragmentacijom bojeve glave za suzbijanje pretnje iz aviona sa dometom do 160 kilometara.

unisteni konvoj pvo sistema patriot
unisteni konvoj pvo sistema patriot

Dana 24. januara, kijevske snage su, prema ruskim tvrdnjama, upotrebile raketu PAC-2 da obori ruski vojni avion Il-76, ubivši više od 60 ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su bili u avionu.

Ruska vojska je već uništila određeni deo ukrajinskih sistema Patriot. Koliko tačno, čini se da nikada nećemo saznati. Međutim, činjenica je da ne bi tenzija bila ovolika za isporukom Kijevu da su svi sistemi prethodno isporučeni sada operativni u Ukrajini. Sve što niste znali o PATRIOT raketnom PVO sistemu zemlja-vazduh možete pročitati ovde.

5 KOMENTARA

  1. Rumuni na neki strani,sajt pise ce nabave bateriju Davidove pracke,od Izraela .Izrael im radio ranije modernizaciju Mig-21 lancer ,Migove 29 poslali na otpad,ko Madjari,cudo a noviji avion od ovih.Moguce zbog vece potrosnje goriva,odrzavanja.Air police na Mig 21 lancer ,bio jeftiniji od sata na Mig 29.

    • Rumuni godinama vec imaju najvece stope rasta u EU. Ozbiljna drzava sa preko 20 mil. stanovnika. U dobroj meri iskorenili korupciju, silni protesti bili. Kako stvari stoje prosirice se i za Moldaviju. Tako da ne bih ih ja potcenjivao. Ozbiljan Igrac za sve nas na Balkanu.

      • Dobro si odgovorio NATO botu iz Zagreba.
        Samo bih dodao Rumunsku mafiju koja je ozbiljno zapretila Albanskoj mafiji, udarnoj igli Zapada na Balkanu, pa ne smeju baš da se mešaju u držane poslove Rumunije.

        2
        1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version