Naslovna Novosti Nemačka najavila isporuku oružja Ukrajini: IRIS-T, tenkove i HIMARS, međutim, Patriot više...

Nemačka najavila isporuku oružja Ukrajini: IRIS-T, tenkove i HIMARS, međutim, Patriot više ne daju

4
iris t slm
iris t slm
google news

Tokom protekle nedelje, Ukrajina je dobila još jednu veliku pošiljku oružja iz Nemačke, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane, tenkove i borbena vozila pešadije.

Nemačko Ministarstvo odbrane objavilo je novi paket vojne pomoći Ukrajini, koji uključuje i raketne sisteme HIMARS.

U okviru novog paketa vojne pomoći, Nemačka će Ukrajini isporučiti relativno veliki broj naoružanja, uključujući tenkove, oklopne transportere, inžinjerijsku opremu i artiljerijske sisteme. Ukrajina će dobiti i tri raketna sistema HIMARS, koje Nemačka ranije nije prenela.

Ovaj paket oklopnih vozila će uključivati 20 BVP Marder 1A3, 10 tenkova Leopard 1A5, ali i oklopna vozila za popravku i spasavanje Bergepanzer 2 (1 komad), ViSENT 1 MC tenkove za čišćenje mina (4 komada), oklopna vozila Biber za ugradnju mobilnih mostova (2 komada) i inženjerskih oklopnih vozila Pionierpanzer 2A1 Dachs (2 komada).

Novi paket vojne pomoći uključuje i sisteme PVO, uključujući 1 bateriju sistema PVO srednjeg dometa IRIS-T SLM, kao i dva lansera IRIS-T SLS, koji su već prebačeni u Ukrajinu.

Treba napomenuti da će Nemačka u okviru paketa vojne pomoći Ukrajini isporučiti tri kompleta sistema protivraketne zaštite AMPS za helikoptere.

Transfer HIMARS-a odvija se u okviru hitne prodaje ovih raketnih sistema Ukrajini, koja je najavljena početkom maja 2024. godine.

Nemačka vlada se tada obavezala da će finansirati kupovinu i isporuku tri raketna sistema Ukrajini u iznosu od 30 miliona dolara. Prenos ovih sistema će se desiti u okviru paketa vojne pomoći iz Nemačke, koji je objavljen 14. juna 2024. godine.

Nemačka više ne može da daje PVO sisteme Patriot Ukrajini, pošto su već ostali bez četvrtine ukupnih zaliha

Nemačka ne može da prebaci više sistema PVO Patriot u Kijev, rekao je šef Ministarstva odbrane.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da ta zemlja nema mogućnost da u Ukrajinu prebaci dodatne instalacije protivvazdušnih raketnih sistema Patriot (zemlja-vazduh) osim onih koje su već prebačene.

Prema njegovim rečima, Nemačka je u Ukrajinu već prebacila tri takva postrojenja, što je četvrtina svih raspoloživih zaliha ovog tipa naoružanja.

Pistorijus je naglasio da Nemačka ozbiljno podržava Ukrajinu u njenoj borbi za suverenitet i bezbednost, ali da je sada iscrpela svoju sposobnost daljeg prenosa ovih sistema.

ukrajinska vojska savladava sistem protivvazdusne odbrane patriot u nemackoj
ukrajinska vojska savladava sistem protivvazdusne odbrane patriot u nemackoj

Ministar je takođe napomenuo da bi druge savezničke zemlje Ukrajine trebalo da razmotre mogućnost prenosa svojih PVO sistema, pošto Berlin više nije u mogućnosti da ukrajinskoj vojsci obezbedi PVO sisteme.

Nemačke vlasti planiraju da isporuče treći sistem Patriot Ukrajini nakon završetka obuke ukrajinske vojske za rad sa kompleksom. Intenzivno se sprovodi obuka kako bi se ovaj sistem što brže integrisao u odbrambene sposobnosti Ukrajine.

4 KOMENTARA

  1. Od Nemačke ništa novo,tako su naoružavali separatiste po sloveniji hrvatskoj bosni i po kosmetu i dan danas.A njihov ustav kaze da sa njihovog tla ne sme poteći vise nijedan rat.a eto….nije loše pročitati knjigu od Ralfa Hartmana,Časni Mešetari,tu je lepo objašnjena uloga Nemačke u našoj Jugoslovenskoj tragediji.

  2. Od ustaše se nije ni očekivalo da bude na strani Rusa, koji tamane naciste. Uvek ste na krivoj strani istorije. Dva puta smo vas vadili iz g… Ovaj put nećemo.

    11
    0

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version