Naslovna Novosti Nemačka potvrdila isporuku dodatnog sistema protivvazdušne odbrane Patriot Ukrajini

Nemačka potvrdila isporuku dodatnog sistema protivvazdušne odbrane Patriot Ukrajini

8
patriot
patriot
google news

Nemačka će Ukrajini isporučiti dodatni sistem protivvazdušne odbrane velikog dometa američke proizvodnje MIM-104 Patriot i paket pomoći od 500 miliona evra, saopštila je 31. maja ministarka inostranih poslova Analena Berbok.

„Jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane i dalje je ključno. Nemačka doprinosi još jednom sistemu Patriot i dodatnih 500 miliona evra. Zajedno moramo održati našu čvrstu podršku i posvećenost“, rekao je ministar na sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a u Pragu.

Ministarstvo odbrane Nemačke je 13. aprila prvo objavilo plan da se Ukrajini odmah isporuči dodatni sistem Patriot koji će joj pomoći da odbrani pojačane ruske udare.

Više od mesec dana kasnije, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Nemačka potvrdila isporuku sistema PVO.

„Nemačka je danas potvrdila isporuku ovog sistema Ukrajini, pokazujući još jednom da drži svoju reč pouzdanog saveznika. Nemačka predvodi put u jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane, spašavanju života Ukrajine i očuvanju mira u Evropi“, napisao je Zelenski na društvenoj mreži X 24.

Prošle godine Ukrajina je dobila dve Patriot baterije i dva lansera iz Nemačke i još jednu bateriju iz Sjedinjenih Država sa dva dodatna lansera koje je donirala Holandija.

Za sisteme koji se isporučuju Kijevu se kaže da su mešavina aktivnih raketa PAC-3 hit-to-kill za presretanje balističkih projektila, sa dometom od samo 30-60 kilometara, i poluaktivnih raketa PAC-2 sa fragmentacijom bojeve glave za suzbijanje pretnje iz aviona sa dometom do 160 kilometara.

Dana 24. januara, kijevske snage su navodno upotrebile raketu PAC-2 da obori ruski vojni avion Il-76, ubivši više od 60 ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su bili u avionu.

Ruska vojska je već uništila određeni deo ukrajinskih sistema Patriot. Koliko, čini se da nikada nećemo saznati. Međutim, činjenica je da ne bi tenzija za isporukom bila tolika da su sistemi već isporučeni, operativni u Ukrajini.

Na pozadini ovih gubitaka, Zelenski je nedavno zahtevao 200 Patriot baterija da pokriju celu Ukrajinu, ali je njegov ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao da je za sada fokusiran na obezbeđivanje samo sedam sistema za zaštitu samo najvećih gradova u zemlji.

iskander unistio s 300
iskander unistio patriot

Grčka je odbila zahteve da isporuči bilo koji svoj Patriot Ukrajini. Španija je takođe odbila, ali je rekla da će isporučiti dodatne rakete kijevskim snagama. U međuvremenu, Rumunija je rekla da je otvorena za razgovore o slanju jednog od svojih sistema. Međutim, odluka tek treba da se donese.

Dodatni Patriot sistem koji će Ukrajina dobiti od Nemačke, a košta oko 1,1 milijardu dolara, mogu doživeti istu sudbinu kao i oni koji su do sada isporučeni Ukrajini. Sve što niste znali o PATRIOT raketnom PVO sistemu zemlja-vazduh možete pročitati ovde.

8 KOMENTARA

  1. Ocekivana odluka naci politicara.
    Moraju pomoci svoje ali na kredit. Naplatice to sve oni od Ukrajinaca.
    Sto se tice samog sistema, koji je zaista vrhunski, glupo je raci bilo sta drugo, ali ako ne posalju i ljude da upravljaju sa njim nece to potrajti vise od 3 ili 4 meseca sa kursistima Ukrajincima od 3 ili 4 meseca obuke. Taman da ga postave i sastave ovi Rusi ce da rastaviti u delove.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version