Naslovna Novosti Zelenski izračunao: Za zatvaranje ukrajinskog neba od ruskih raketa potrebno 200 baterija...

Zelenski izračunao: Za zatvaranje ukrajinskog neba od ruskih raketa potrebno 200 baterija Patriot, odnosno 1.600 lansirnih sistema

41
patriot
patriot
google news

U kontekstu vazdušnih napada raketama, dronovima i bombama sa krilima koje je Rusija u poslednje vreme neprestano angažuje na ciljeve po raznim oblastima Ukrajine, predsednik Volodimir Zelenski je otkrio da je Ukrajini, za punu zaštitu vazdušnog prostora potrebno 25 divizija sistema protivvazdušne odbrane Patriot ili sličnim.

„Mogu da kažem, da bi se Ukrajina potpuno zatvorila, u budućnosti je poželjno da Ukrajina ima 25 Patriot sistema sa po šest do osam baterija. Nikada nismo razgovarali o tome. Međutim, ne vidim tu nikakvu tajnu, jer svi naši partneri to već dobro znaju. Oni čak znaju i tačke na kojima relevantni sistemi treba da se nalaze i rade. Sistem Patriot ili njihovi analozi“, rekao je Zelenski u intervjuu u subotu, 6. aprila, telefonom.

Ukrajinski predsednik priznaje da je reč o velikom broju jedinica protivvazdušne odbrane, „ali je i teritorija Ukrajine veoma velika, čak i ako se uzmu u obzir regioni u kojima rakete uopšte ne lete, ili gotovo uopšte”.

Kako je naveo, nedostatak PVO ima veliki negativan uticaj na zaštitu energetske infrastrukture, jer Rusija koristi rakete i bombe koje bez problema prevazilaze otpor betonskih zaštitnih sistema podignutih za obezbeđenje energetskih objekata.

„Oni će uništiti naš elektroenergetski sistem i to je njihova želja… A ovde može da radi samo sistem Patriot ili njegov analog. Sada moramo da biramo koji cilj da zaštitimo u određenom trenutku, ovaj ili onaj grad. Zbog toga se zbog neophodnog preraspoređivanja sistema PVO, koji ne bi trebalo da se pomeraju, gube i brzina reagovanja i sposobnost zaštite nekih ciljeva“, rekao je Zelenski.

Ukrajina ima zalihe raketa protivvazdušne odbrane, ali s obzirom na intenzitet ruskog bombardovanja, potrebno je stvari sagledati realno

Ukrajinski lider je naveo da Ukrajina trenutno ima zalihe protivvazdušnih raketa, ali s obzirom na intenzitet ruskog bombardovanja, potrebno je stvari staviti u perspektivu.

„Sutra bi mogli da nastave sa ovim intenzitetom, a mi više nećemo moći da se nosimo sa tim. Ako budu udarali svaki dan kao što su gađali poslednjih mesec dana, možda nećemo imati dovoljno projektila. I partneri to znaju, izračunali su nam ove rakete u proseku, takvim tempom od strane Rusije, sve ovo košta,” zaključio je Zelenski

raytheon radar sa aktivnim elektronskim skeniranjem aesa na galijum nitridu gan za patriot sam
raytheon radar sa aktivnim elektronskim skeniranjem aesa na galijum nitridu gan za patriot sam

Podsećamo da se baterija Patriot, koja je praktično osnovna struktura u obezbeđivanju PVO, sastoji od radara (sa faznom rešetkom), stanice za kontrolu gađanja cilja, sistema za snabdevanje električnom energijom i do osam lansera sa četiri rakete spremne za ispaljivanje.

Prosta računica, dakle, pokazuje da bi Ukrajini bio potreban broj od 150-200 baterija Patriot, odnosno između 1.200 i 1.600 lansirnih sistema, što se dodaje samo za fazu spremnosti za paljbu između 4.800 i 6.400 projektila.

Brojke su abnormalno visoke. Čak ako sagledamo samo iz perspektive njihove proizvodnje/nabavke čini se neverovatnim.

Ukoliko uzmemo u obzir da jedna baterija Patriot košta nešto više od milijardu dolara, imamo finansijsku dimenziju onoga što je potrebno, 150-200 milijardi dolara, što skoro prevazilazi svu kombinovanu podršku koju je Ukrajina dobila od Zapada ako računamo sve ukupno od početka eskalacije sukoba.

Podsetimo, okvrino Patriot baterija košta oko 1,1 milijardu dolara: 400 miliona dolara za sistem, 690 miliona dolara za rakete – cena jedne rakete PAC-3 se procenjuje na 4,1 milion dolara. Bez koliko Patriot sistema je ostala Ukrajina tokom ovog sukoba se tačno ne zna, niti će se verovatno ikada saznati.

Sam naziv potiče iz skraćenice: Phased Array Tracking Radar to Intercept OTagret, a dobio ga je po radaru koji predstavlja srce samog sistema. Puni naziv sistema je: MIM-104 Patriot.

patriot
patriot

Oznaka MIM je skraćenica od: Mobile Interceptor Missile. Broj 104 je redni broj u evidenciji vojske SAD-a. Zamenio je MIM-23 HAWK (Homing All the Way Killer), starijeg kolegu koji je dizajniran pedesetih godina prošlog veka a u operativnu upotrebu ušao avgusta 1960. godine.

U početku je korišćen isključivo kao protivvazdušni sistem da bi 1988. godine dobio i novu namenu upotrebe – protiv taktičkih balističkih projektila. Kasnije modifikacije sistema u osnovi menjaju standardnu koncepciju i od početka primene se angažuje protiv taktičkih balističkih raketa. Sve što niste znali o PATRIOT raketnom PVO sistemu zemlja-vazduh možete pročitati ovde.

41 KOMENTARA

  1. Zelenski odlicno racuna, potpisace nabavku, zapad ce mu ih fiktivno poslati, deo ce doci, a ostali nikad, ali ce na kraju Ukraina platiti svih 200. Zelenskom da ostane jedan u dzep njemu puna kapa.Da ga bog vidi. To sa Amerima (Bajdenovima) radi u kontinuitetu.

  2. Zelensky je trazi Uniforme za Vojsku i rijesi ce problem.
    Posle je trazio streljacko oruzje i nista.
    Posle je trazio Protiv oklopno oruzje pa nista.
    Posle je trazio Stindzer Rakete pa nista.
    Posle je trazio oklopna vozila pa nista.
    Posle je trazio Leoparde pa nista.
    Posle je trazio Calendzere i Bredlije pa nista.
    Posle je trazio Abramse pa nista.
    Posle je trazio 100, 000 Barjaktara Dronova pa nista.Posle je trazio Patriote Shadov pa nista.Posle je trazio F 16 nije dobio.Sad trazi jos 300, 000 Milijardi Dolara to nece dobit.
    12,000 Sankcija i to sve Rusiji nastetilo 1% a Anglosaksoncima 100%.Jedino jos A Bombu da trazi ni to mu nebi pomoglo.

    8
    1
  3. Evo ja sam baš sada računao i izračunao da mi oko 13 miliona evrića rešava ama baš sve moje skromne životne potrebe.
    Tako da,ljudi šaljite taj novac da stanem na noge.

    9
    1
  4. Tek ces Zelenski da kukas i narices nad svojom sudbinom. Ne i tragicnom sudbinom Ukrajine koju si gurnuo u ambis, jer te je tvoja pohlepa nadvladala. Ukrajina i nije tvoja zemlja niti su ukrajinci tvoj narod. Ti nemas svoju zemlju niti svoj narod, kao sto ni duboka drzava u SAD nema svoju zemlju niti svoj narod, a ti si njihov eksponent.

    12
    3
  5. Dragi ,,ludace,,ovo si znao i ranije!!!neka ti posalju ,,genetski modifikovani,,prijatelji.mi cemo poslati pracke.

    42
    2
  6. .pitam se..pitam.Dali su potpuno prolupali ovi u EU,ili su i bili glupi.Zasto u skoli ne ucite
    i cite istoriju sveta, znali bi da ste se zeznuli,odnosno da su vas Ameri gurnuli u propast,a oni ce ,,о prati ruke,,kad zagusti,a cini mi se da ce brzo…..

    50
    2
  7. Pa samo za stampanje toliko dolara ce biti potrebno mnogo vremena, a tek za proizvodnju tolikih ” patriota” koliko godina?

    Sada trenutno ne mogu tu kolicinu tih patriota ne bi mogli da skupe od svih korisnika u celom svetu. Ali budaletina ,je budaletina.

    38
    2
  8. Koliko vidim moćna super sila Rusija je već odavno pobjedila…pre dve godine ili više? Pa ko to onda tamo ratuje? Ne mi jasno…..A trebalo je biti gotovo za 2-3 dana….poz od ratni veteran….

    4
    128
    • Па пази Џо, 30 држава укључујући и супергигамега силу САД, финансирају и утроавају оружје и муницију и никако да истерају јадне и сиромашне Русе из Украјине. Па сад ти види. А за 2 или три дана није ни нато могао нас да уништи. Тако да смарате са два три дана.

      51
      3
    • Cega si ti veteran kad se u ratovanje razumes ko marica u kriv k? Najveca vojska u evropi koju pomaze ceo sodomski nato pakt a Rusija i dalje pobedjuje. Bas mi drago sto si frustriran. Sedi u fotelju, uzmi kokice i uzivaj u predstojecem preiodu. Svet koji vam je drzao ledja i tiranisao svakoga ko nije hteo da proda zadnjicu se urusava.

      47
      2
    • Koliko vidim veteranu,ti nisi ni okusio rat. Rusija se sama bori protiv cijelog svijeta,a tih tvojih 2-3 dana,vidim da se razumijes u rat, kao konj u bukvar. Ja sam protiv rata,ali ako se desio,tako snazne svjetske sile trebalo je da rusiju zgaze za par dana. Zamislicio nato i ukrajina,protiv rusije…

      78
      1
  9. A mogli su lepo, kao umiljato jagnje, da trguju i sa jednima i sa drugima…..Ko ih je ubedio da ce Rusiju da pobede pitaj boga….

    72
    2
  10. Jel ovaj normalan kad priča ovakve gluposti. Taj Zelenski je zreo za ludnicu, i neznam zašto ga i dalje drže i slušaju pojedinci kad je on totalno prolupao

    56
    1
  11. Ne postoji “divizija” patriota. Radi se o divizionima, ali ili Zelenski ili prevodilac ne kapiraju razliku između divizije i diviziona. Šta god da mu treba, SAD toliko niti imaju, niti bi mu dali i da imaju. Pušteni su niz vodu.

    57
    2
    • Kad glumac izračuna vojnu dokrtinu.. I nije mi jasno odakle ovih nacista više ima kad ih svaki dan potamane par stotina.. Nakotilo se..

  12. 6.400×4.100.000= 26240000000$
    Zelenko zelenko samo da napunis lansere, reci ne drogama i hitno zovi Putina da se izvinis.

    334
  13. Војна индустрија ради пуном паром!!! И радиће следећих неколико година …… Зато су и Амери гурнули Украјинце у рат ….

    46
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version