Naslovna Novosti Bajden doneo odluku da SAD Ukrajini isporuče drugi sistem protivvazdušne odbrane Patriot

Bajden doneo odluku da SAD Ukrajini isporuče drugi sistem protivvazdušne odbrane Patriot

11
mim 104 patriot
mim 104 patriot
google news

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden doneo je odluku da Ukrajini isporuči dodatni sistem protivvazdušne odbrane velikog dometa američke proizvodnje MIM-104 Patriot, izvestio je 12. juna Njujork tajms.

Neimenovani zvaničnici rekli su listu da je odluka doneta prošle nedelje nakon sastanaka na visokom nivou i internih debata o tome kako izbalansirati potrebe Ukrajine bez ugrožavanja borbene gotovosti američke vojske.

Novoodobreni sistem Patriot će doći iz Poljske, gde je korišćen za zaštitu američkih trupa koje se spremaju da se vrate u SAD, rekli su zvaničnici, dodajući da se očekuje da će sistem biti operativan u Ukrajini u narednim danima, do bilo kakvog potrebnog održavanja.

Prošle godine Ukrajina je dobila dva sistema Patriot i dva lansera iz Nemačke i još jedan sistem iz Sjedinjenih Država sa dva dodatna lansera koje je donirala Holandija.

Sistemi koji su isporučeni Kijevu su navodno bili mešavina aktivnih projektila PAC-3 hit-to-kill za presretanje balističkih projektila, sa dometom od samo 30-60 kilometara, i poluaktivnih raketa PAC-2 sa fragmentacijom bojeve glave za suzbijanje pretnji iz aviona, sa dometom do 160 kilometara.

patriot i f 16
patriot i f 16

Patriot sistem košta oko 1,1 milijardu dolara. Jedna raketa PAC-3 košta oko 7 miliona dolara, a raketa PAC-2 može koštati do 4 miliona dolara, u zavisnosti od verzije.

Ruska vojska je već uništila deo ukrajinskih sistema Patriot. Na pozadini ovih gubitaka, kijevski režim je molio svoje saveznike za više sistema.

Predsednik Vladimir Zelenski je više puta naglašavao da je Ukrajini potrebno znatno više sistema protivvazdušne odbrane da bi se efikasno zaštitila od napada ruskih oružanih snaga.

Prema njegovim izjavama, zemlji je potrebno oko 25 bataljonskih kompleta Patriot, što uključuje od 400 do 800 lansera. Međutim, ukupan broj ovakvih kompleksa van Sjedinjenih Država procenjuje se na približno 200-220 jedinica, što odgovara 50 baterija i 12 bataljonskih kompleta.

Zelenski je ovaj zahtev uputio saveznicima tokom otvaranja konferencije o obnovi Ukrajine u Berlinu. On je napomenuo da će dodatni sistemi PVO pomoći u značajnom jačanju odbrane zemlje, posebno u svetlu tekućih napada na vojno-energetsku infrastrukturu.

Nemačka je odgovorila obećanjem dodatnog sistema Patriot. Holandija je takođe obećala da će isporučiti još jedan Patriot kijevskim snagama u kratkom roku zajedno sa drugim zemljama.

rumunski patriot
rumunski patriot

Pored toga, Rumunija je rekla da je otvorena za razgovore o slanju jednog od svojih sistema. Međutim, odluka tek treba da se donese u narednim danima (neki izvori spominju 20. jun kao datum odluke).

U međuvremenu, Grčka je odbila zahteve da isporuči svoj Patriot Ukrajini. Španija je takođe odbila, ali je rekla da će isporučiti dodatne rakete ukrajinskim snagama.

Ruska reakcija i prognoze

Rusija, zauzvrat, uvek kritikuje takve postupke Zapada, smatrajući ih direktnim mešanjem u sukob i pokušajem da oslabi svoju poziciju. Prebacivanje dodatnih sistema PVO Ukrajini moglo bi da dovede do eskalacije napetosti ne samo na frontu, već i u međunarodnim odnosima.

Međutim, jasno je da Ukrajina i njeni zapadni saveznici nameravaju da nastave sa naporima na jačanju odbrambenih sposobnosti zemlje. U ovoj situaciji Rusija mora biti spremna da prilagodi svoju strategiju i taktiku, uzimajući u obzir nove izazove koji mogu nastati kao rezultat jačanja ukrajinske PVO.

ostaci unistenog konvoja pvo sistema patriot
ostaci unistenog konvoja pvo sistema patriot

Ruski izvori vesti su optimistični i smatraju da će dodatne sisteme Patriot koje će Ukrajina dobiti od SAD, Nemačke i drugih, verovatno uništiti ruska vojska, slične onima koji su isporučeni prošle godine Kijevu.

11 KOMENTARA

  1. ja ne znam kako ce ovo sa zastiti Ukrajinu ovo je premalo jedan sisitem ne moze da pokrije jedan veci grad…Kijev, Harkov,Odesu,Lavov, Herson itd……….da su u strartu sukoba odmah poslali ovo nebi sad izgledalo ovako…sa 100 sisitema s-300 sto je imala Ukrajina pre sukoba i svim poslatim Partiotima i Iris-T i jos svacega da su poslali jos 2022 odavno bi Rusi odustali od svega, ovako sad trckanje ovo pomalo samo odlaze kraj sukoba a Ukrajina sve razorenija i sve manje ljudi….Rusi su nasli nacin da eliminisu patriot i cim ga otkriju bice pogodjen….treba Ukri da sto vise koriste Atacms ovih dana dok imaju uspeha jer ce ovi naci nacin da ga neutralisu kao i dosadasnje sisteme…nevertovatna brzina prilagodjavanja na obe strane i kad je nesto novo prvih mesec dva ima efikasnost posle toga mu naglo pada efikasnost….vise niko ne pominje toliko ni FPV dronove i za njih je nadjen lek, secate se cuda Barjaktara sa pocetka sukoba niko ih vise ne pominje odradili svoje u prvih mesec dva, nema previse patriota u svetu i ko ih ima nema ih viska jer su skupi i svako ih ima koliko mu je neophodno….a na sve strane se kuva ne zna se odakle moze da krene veci sukob….ne znam sta vise da ocekujem ali se bojim se da Ruse nece isterati iz Ukrajine….Ukri unistavaju Rusku tehniku svaki dan po medijima slabo ima nekih dokumetovnih snimaka, ovi RUSI opet ne frontu nemaju neki zamah ali polako selo po selo idu napred…ne secam se zadnji put da su Ukri napravili neki napredak….sad je opet zastoj stiglo oruzije za zapada ali ako opet Ukri potrose a ne stigne novo opet ne valja….ove napisu unisten sistem s-300 ili s-400 ili patriot tesko je unistiti ceo sistem to uniste radar ili komandno mesto ili lanser….tako da je previse komplikovano na obe strane ali u celoj ovoj guzvi Ukrajina najvise nastrada i demografski i infrastrukturno….nesto ne stima Ameri vise nece da daju kredite ako Evropa nije garant da ce vratiti ako Ukrajina propadne…to me vise zabrinjava, jer ako Ameri dignu ruke onda je gotovo…Evropa je totalno nesposobna za bilo sta…..

    3
    1
    • Vidi evropljanin…ovo sranje što si napisao ostampaj uzmi uput za psihijatra…garantovana invalidska penzija…onda škrabaj do mile volje..

      • a sta nije tacno XX covece? da nece mozda Rusi dozvoliti poraz ili amerikanci? ja nisam ni proruski orjetisan ni proamericki…samo mogu da ti kazem da su politicari koji vode evropu idioti pocev od Sunaka, Makrona i onih politicara Beneluxa, Solc je malo umereniji ali ne mnogo, Poljaci se plase i moraju tako da se ponasaju najebali su vise puta od obe strane, one zemlje Litvanija, Esotnija su totalno ne bitne…..Norveska mudro cuti itd…a ti poseti psihijatra jer ovom ludilu se ne nazire kraj a zivimo svi u Evropi….ne znam iz koje si drzave nebtino svuda oko tebe su Nato baze i one ce postati legitimne mete dovoljno je da pogode jednu samo jednu a jedna raketa ce 100% proci a i one sto obore dok ne padnu su velika opasnost…jer rat izmedju Rusije i zapadne evrope nece biti artiljerijom i tenkovima nego strateskim balistickim projektilima…..

      • xx a sta ti mislis da ce u ovom ratu neko pobediti ili izgubiti, ja znam da Rusi i Amerikanci nece izgubiti 100%….a ti bolje idi kod lekara ako navijas za bilo koju stranu…kako se odvija iz dana u dan…nece nam trebati psihijatar nego ukopnik a ko prezivi onkolog….za psihajtra ce biti kasno

  2. Два идиота која немају паметнијег посла. Вероватно честитате сами себи на “духовитости”. Што не изађете мало напоље? Тако ћете шенути памећу још горе него до сада.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version