Naslovna Novosti Nakon SAD i Rumnije, Holandija najavila isporuku još jednog PVO sistema Patriot...

Nakon SAD i Rumnije, Holandija najavila isporuku još jednog PVO sistema Patriot Ukrajini

2
patriot i f 16
patriot i f 16
google news

Holandska ministarka odbrane Kaisa Olongren objavila je odluku te zemlje, zajedno sa još jednom državom, da Ukrajini isporuči protivvazdušni raketni sistem Patriot, preneo je portal NL Times.

U kontekstu sukoba koji je u toku, snabdevanje ovim sistemima, uzimajući u obzir činjenicu da je isto ranije najavljeno u Rumuniji, Nemačkoj i drugim zemljama, ovo oružje može značajno da ojača protivvazdušnu odbranu ukrajinske vojske.

Podsetimo, prošle godine Ukrajina je dobila dve Patriot baterije i dva lansera iz Nemačke i još jednu bateriju iz Sjedinjenih Država sa dva dodatna lansera koje je donirala Holandija. Neke od ovih sistema ruska vojska je već oštetila ili uništila.

Treba napomenuti da su ranije SAD odlučile da odlože isporuku protivvazdušnih vođenih raketa svojim drugim partnerima kako bi zadovoljile potrebe Ukrajine, što ukazuje na činjenicu da Zapad žuri da dopremi ove PVO sisteme Kijevu što pre.

Kao što smo pisali, administracija predsednika Džoa Bajdena planira da obustavi sve otvorene porudžbine za sisteme protivvazdušne odbrane MIM-104 Patriot dugog dometa i rakete presretače i preusmeri snabdevanje Ukrajini dok se njene odbrambene potrebe ne zadovolje.

patriot
patriot

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nedavno je izjavio da je zemlji je potrebno oko 25 bataljonskih kompleta Patriot, što uključuje od 400 do 800 lansera. Međutim, ukupan broj ovakvih kompleksa van Sjedinjenih Država procenjuje se na približno 200-220 jedinica, što odgovara 50 baterija i 12 bataljonskih kompleta.

Zelenski je ovaj zahtev uputio saveznicima tokom otvaranja konferencije o obnovi Ukrajine u Berlinu. On je napomenuo da će dodatni sistemi PVO pomoći u značajnom jačanju odbrane zemlje, posebno u svetlu tekućih napada na vojno-energetsku infrastrukturu.

Međutim, odmah nakon toga njegov ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je rekao da su za sada fokusirani na obezbeđivanje samo sedam sistema za zaštitu samo najvećih gradova u zemlji.

Kao odgovor na ove ukrajinske zahteve, Nemačka je prošlog meseca potvrdila da će  kijevskim snagama isporučiti treći sistem Patriot, međutim nakon trećeg izjavili su da više neće da daju. Otprilike u isto vreme, Španija je rekla da će obezbediti dodatne rakete  kijevskim snagama.

Predsednik Bajden je takođe doneo odluku ranije ovog meseca da Ukrajini isporuči dodatni sistem Patriot. Patriot sistem Kijev očekuje i od Rumunije.

Osim toga, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus najavio je da će njegova zemlja isporučiti Ukrajini još 100 PVO raketa Patriot u inicijativi sa Danskom, Holandijom i Norveškom.

Dodatni Patriot sistemi koje će Ukrajina dobiti od SAD i Nemačke, koji koštaju oko 1,1 milijardu dolara po sistemu, a ostaje da vidimo da li će doživeti istu sudbinu kao i oni koji su ranije isporučene Ukrajini.

Za sisteme koji se isporučuju Kijevu se kaže da su mešavina aktivnih raketa PAC-3 hit-to-kill za presretanje balističkih projektila, sa dometom od samo 30-60 kilometara, i poluaktivnih raketa PAC-2 sa fragmentacijom bojeve glave za suzbijanje pretnje iz aviona sa dometom do 160 kilometara.

patriot
patriot

Dana 24. januara, kijevske snage su, prema ruskim tvrdnjama, upotrebile raketu PAC-2 da obori ruski vojni avion Il-76, ubivši više od 60 ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su bili u avionu.

Ruska vojska je već uništila određeni deo ukrajinskih sistema Patriot. Koliko tačno, čini se da nikada nećemo saznati. Međutim, činjenica je da ne bi tenzija bila ovolika za snabdevanje Kijeva da su svi sistemi prethodno isporučeni sada operativni u Ukrajini. Sve što niste znali o PATRIOT raketnom PVO sistemu zemlja-vazduh možete pročitati ovde.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version