Naslovna Novosti RIA Novosti koriguju Ministarstvo odbrane RF: 3 Američka PVO sistema Patriot uništena...

RIA Novosti koriguju Ministarstvo odbrane RF: 3 Američka PVO sistema Patriot uništena umesto sistema S-300

7
iskander unistio s 300
iskander unistio patriot
google news

Usled raketnog udara iz operativno-taktičkog raketnog sistema Iskander-M u oblasti Pokrovsk u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), uništena su dva američka PVO sistema Patriot. Ovo prenosi RIA Novosti pozivajući se na izvor u agencijama za sprovođenje zakona.

“Prema preliminarnim podacima, analiza objektivnog kontrolnog video snimka omogućila nam je da zaključimo da među uništenom opremom nisu bili samo ruski sistemi S-300, kako se ranije pretpostavljalo, već i dva PVO sistema Patriot”, navodi se u saopštenju.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije objavilo video-materijale koji pokazuju trenutak kada je raketa Iskander-M pogodila ukrajinske položaje PVO u navedenom području. U zvaničnom izveštaju ministarstva odbrane Rusije je navedeno da je meta udara bio protivvazdušni raketni sistem S-300.

Međutim, naknadna analiza video materijala do kojih je došla RIA Novosti sada tvrdi da su uništena tri sistema PVO, uključujući dva sistema PVO Patriot.

Čini se da ovo nije prvi put da su američki sistemi protivvazdušne odbrane Patriot poraženi od ruske vojske. Poslednji put sličan udarac dogodio se krajem februara, kada su lanser PVO Patriot, vozilo, municija i transportno-utovarno vozilo kompleksa pali u zonu uništenja visokopreciznog naoružanja, prema tvrdnjama ruskih izvora.

Međutim, treba napomenuti da rusko Ministarstvo odbrane još nije potvrdilo činjenicu da su izdali pogrešno saopštenje, te da je američki PVO sistem oštećen.

Da je u okviru aktivnih neprijateljstava preključe izvedena složena operacija uništavanja jednog od najnaprednijih i najefikasnijih sistema PVO – MIM-104 „Patriot“, prvi su tvrdnju izneli sa Telegram kanala „Donbas partizan“.

Prema njima, zadatak je zahtevao visoku veštinu i pažljivu pripremu, s obzirom na manevarsku sposobnost sistema Patriot da brzo promeni svoju lokaciju u skladu sa odbrambenom strategijom i taktikom.

patriot
patriot

Događaj se prema njima odigrao u večernjim satima, kada je ruski izviđački dron otkrio područje položaja PVO sistema Patriot u blizini Pokrovska (bivši Krasnoarmejsk). Zahvaljujući uspešnom izviđanju, odlučeno je da se izvede kombinovani udar na identifikovani cilj, koji je prilagođen i nadgledan pomoću UAV.

Napad je izveden balističkim projektilima na zadatim koordinatama. Usled preciznog udara uništena su tri lansera PVO raketa „Patriot“, dva vozila za pratnju, cisterna, a moguće je i oštećenje radara AN/MPK-53, što ukazuje na ozbiljne gubitke za sistem PVO, tvrde Donbas partizani na svom telegramu.

Pored toga, nakon dobijanja potvrde o uspešnom porazu glavnog kompleksa, izvršen je udar na mestu privremenog smeštaja koje se nalazi na teritoriji poljoprivrednog preduzeća Družba u selu Udačnoje, o čemu smo takođe pisali.

7 KOMENTARA

  1. Изгледа да је лакше да се полупа Патриота него С300. Испаде исти крш ко Челинџери, Бредлији, Абрамси и остала помоћ

    40
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version