Naslovna Novosti U oblasti Pokrovsk raketa Iskander uništila protivvazdušni kompleks S-300 Oružanih snaga Ukrajine

U oblasti Pokrovsk raketa Iskander uništila protivvazdušni kompleks S-300 Oružanih snaga Ukrajine

2
iskander unistio s 300
iskander unistio patriot
google news

Oružane snage Rusije su ove noći i jutra ponovo izvršile masovne udare preciznim oružjem po različitim ciljevima u Ukrajini i teritorijama pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine.

U oblasti Pokrovsk raketa Iskander OTRK uništila je protivvazdušni kompleks S-300 Oružanih snaga Ukrajine, izjavilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Događaj se navodno odigrao u večernjim satima, kada je ruski izviđački dron otkrio područje položaja PVO sistema u blizini Pokrovska (bivši Krasnoarmejsk). Zahvaljujući uspešnom izviđanju, odlučeno je da se izvede kombinovani udar na identifikovani cilj, koji je prilagođen i nadgledan pomoću bespilotne letelice, tvrde telegram izvori.

Napad je izveden projektilima Iskander na zadatim koordinatama. Usled preciznog udara uništen je lanser PVO sistema „S-300“.

Pored toga, nakon dobijanja potvrde o uspešnom porazu kompleksa, izvršen je udar na mestu privremenog smeštaja koje se nalazi na teritoriji poljoprivrednog preduzeća Družba u selu Udačnoje.

Industrijsko preduzeće u Krivom Rogu pogođeno udarima Rusa, eksplozije zabeležene i u Poltavskoj oblasti, Kupjansku i Konstantinovki

Industrijsko preduzeće u Krivom Rogu pogođeno je udarima Oružanih snaga Rusije, eksplozije su se dogodile u Poltavskoj oblasti, Kupjansku i Konstantinovki, tvrde brojni izvori.

Uzbuna za vazdušni napad objavljena je juče kasno uveče po lokalnom vremenu u pet centralnih i severoistočnih ukrajinskih regiona, kao i u delovima oblasti Harkov i Herson pod kontrolom Kijeva.

Ukrajinski izvori javljaju o eksplozijama u Hersonu, informacije je potvrdio ukrajinski gradonačelnik ovog grada Roman Mročko. Ukrajinac tvrdi da je pogođen civilni objekat, u ovom slučaju stambena visoka zgrada.

Međutim to takođe moglo desiti i usled rada ukrajinske PVO. Ukoliko uporedimo sa onim što stiže iz Gaze, stiče se utisak da ruske trupe vode računa, te vrše daleko preciznije selektivne udare u toku sukoba koji traje duže od dve godine.

Kada je reč o Krivom Rogu, lokalna javnost izveštava o nizu eksplozija noću, od kojih su se neke dogodile na teritoriji neimenovanog industrijskog preduzeća, gde je izbio veliki požar. Uprkos najstrožim zabranama, snimci požara su ipak objavljeni na internetu.

Sudeći po izveštajima, napadi su izvedeni u talasima tokom nekoliko sati. Video kadrovi su nejasni, ali i iz njih se vidi da gori nešto ozbiljno, ili skladišta municije, ili skladišta goriva i maziva. Lokalne vlasti potvrđuju činjenice o večerašnjim eksplozijama, ali bez detalja.

Pogođeno je i jedno od industrijskih preduzeća. Požar je lokalizovan oko 3 ujutru, ali još uvek traje intervencija. Glavna stvar je da nema gubitaka, rekao je načelnik gradske vojne uprave Aleksandar Vilkul.

Nešto posle ponoći u Kijevu su se oglasile sirene za vazdušni napad. Trenutno nema informacija o tome šta je tačno ili da li je nešto pogođeno u ukrajinskoj prestonici. Izveštava se o nizu eksplozija kao posledica dolaska vazdušnih projektila i dronova kamikaza „Geran“ u Poltavskoj oblasti i Kupjanski okrug Harkovske oblasti, uključujući i okružni administrativni centar.

Ranije je saopšteno da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile sve mostove na reci Oskol, koja takođe protiče kroz Kupjansk. Ukrajinska vojska postavlja pontonske prelaze, koje kada ih identifikuje, ruska vojska uništava.

Ruska vojska nastavlja napade u Konstantinovki, koja se nalazi jugozapadno od Bahmuta i Časov Jara. Ovaj grad je sada glavni logistički centar kijevskih formacija u Donjecku, ima železničku prugu i autoput od Kramatorska, koji služe za snabdevanje ukrajinskih trupa.

U jutarnjem izveštaju, ukrajinsko vazduhoplovstvo je izvestilo o presretanju 12 od 15 dronova kamikaza Šahed (Geran). Rusi potom tvrde da su te tri preživele bespilotne letelice uspele da pogode veći broj ciljeva.

Sudeći po poslednjim izveštajima ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, Oružane snage Rusije ne prestaju noću sa kombinovanim udarima.

Telegram kanal Oružanih snaga Ukrajine izveštava o preletu balističkih raketa iz Crnog mora u pravcu Belgorodsko-Dnjestarskog regiona Odeske oblasti, bespilotne letelice kamikaze kretale su se ka Kirovogradskoj oblasti. Lokalne internet stranice pišu o radu PVO i eksplozijama, još se ne zna gde tačno.

Iskander

Iskander je mobilni balistički raketni sistem u službi ruske vojske. Još tri zemlje poseduju Iskander – Jermenija, Alžir i Belorusija. Međutim, verzija „M“ je prvenstveno razvijena samo za rusku vojsku.

ISKANDER

Ima visoku manevarsku sposobnost i sposobnost savladavanja protivraketnih odbrambenih sistema, što ga čini veoma efikasnim sredstvom za udaranje.

Balistička raketa je razvijena za operativne udare kratkog dometa. Navedeno je da je sposobna za domet od 500 km, iako je trenutno dokumentovan domet od 415 km. 

Verzija sistema „M“ je naoružana sa dve rakete 9M723. Prema izvorima, brzina leta svake rakete je između 6 i 7 maha. Svaka raketa 9M723 dostiže maksimalnu visinu leta od 6 do 50 km. 

Karakteristika 9M723 je da nema balističku putanju, ali može biti naoružana nuklearnom bojevom glavom. Rusi tvrde da projektil ima i stelt svojstva.

Od lansiranja, 9M723 kreće se nepravilno. Time se, prema ekspertima, želi izbeći njeno presretanje i uništenje drugom vrstom projektila – antibalističkim. Putanja 9M723 je haotična, odnosno ova raketa stalno manevriše u letu kako bi izbegla presretanje. Detaljno o sistemu Iskander možete pročitati ovde.

2 KOMENTARA

  1. pohvale Redaktorima uvazenog medija.Sveobuhvatni ste,tehnicki Tacni,Objektivni u prenosenju novosti desavanja na Ukr Rus ratistu.NASTAVITE I DALJE.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version