Naslovna Istorija Ako vam je nejasan pojam Stelt, pročitajte ovaj članak

Ako vam je nejasan pojam Stelt, pročitajte ovaj članak

1
google news

Ako nemate nikakvog znanja o stelt tehnologiji – ne brinite, ovaj članak je napisan da biste lako i brzo razumeli značenje pojma i primenu u vojnim sistemima.

Glavna ideja

Osnovna ideja svake vojne bitke je pobeda. Ovo se može uraditi na mnogo različitih načina ako ste vešt taktičar. Jedna od važnih vojnih taktika je prevariti neprijatelja tako što mu se ne daju nikakve ili daju lažne informacije.

B21 i B2
B21 i B2

Postoji primer iz Drugog svetskog rata koji je vrlo indikativan kada su lažne informacije u pitanju. Nacistička Nemačka je dobija informaciju da saveznici spremaju iskrcavanje ali ne kada i gde. Saveznici koriste već uspostavljenu mrežu špijuna u Evropi da nacistima daju lažne informacije. Ova operacija je poznata pod nazivom Fortitude i čini stvaranje fantomske terenske armije sa borbenim vozilima na naduvavanje (tenkovi, haubice, brodovi, šatori, oklopna vozila itd.) na raznim mestima u Engleskoj. Kada su Nemci leteli svojim avionima iznad mesta na koje su špijuni ukazivali, primetili su svu ovu opremu i tako se uverili da će iskrcavanje biti na pogrešnoj lokaciji. Na ovaj način su saveznici skrenuli pažnju nacista i uspešno se iskrcali u Normandiji, pošto tamo nije bilo koncentrisana većina nacističkih vojnika i oružja. Dakle, slično opreaciji Fortitude, stelt ima za cilj da prevari neprijatelja i to je glavna svrha ove tehnologije.

Vidiš ili ne vidiš neprijatelja

Osim laganja neprijatelja, druga vojna taktika je skrivanje od njega. Videli smo u igranim ili dokumentarnim filmovima da borbena vozila imaju različitu kamuflažu, koja je specijalno napravljena za teren na kome se bitka odvija.

H20 Kineski stelt bombarder
H20 Kineski stelt bombarder

U nekim slučajevima, borbena vozila mogu biti prekrivena granjem ili žbunjem kako ih neprijatelj ne bi primetio. S druge strane, vojnici kopaju rovove da se sakriju. Sve se to radi da se neprijatelju ne daju potrebne informacije, ili da se obmane.

Važno je znati da na bojnom polju, koje može biti mali prostor ili čitav front dug kilometrima, vojnici suprotnih strana vide na dva načina – očima i radarom.

Stelt tehnologija je dizajnirana da obmane vojne radare, a ne i ljudsko oko.

Šta je stelt?

Stelt čine dve glavne stvari – proizvodnja sistema naoružanja (avion, tenk, brod) u drugačijem obliku od konvencionalnog i farbanje tih sistema sa posebnim premazom, kako bi se uticalo na radar.

Drugačiji oblik – da bi sistem naoružanja bio prikriven, potrebno ga je dizajnirati tako da njegove glavne površine ne budu zaobljene ili ovalne, već sa više uglova da prenesu izlomljeni oblik, bliže horizontu.

Ako vam je nejasan pojam Stelt, pročitajte ovaj članak
Kako stelt funkcioniše?

Specijalni premaz – da bi bio stelt sistem oružja, pored drugačijeg oblika, mora biti prekriven premazom, materijalom koji apsorbuje zračenje. Nema potrebe objašnjavati kako se pravi. Sve što treba da znate je da je, kao što ime kaže, materijal koji apsorbuje zračenje materijal koji je posebno dizajniran i oblikovan da apsorbuje upadno radiofrekventno zračenje, da upije radio talase.

Kako stelt funkcioniše?

Već smo razjasnili da samo radarima treba manipulisati stelt tehnologijom. Zbog toga, izlomljen oblik u kombinacji sa materijalom koji apsorbuju zračenje moraju zavarati radare. Evo kako:

  • Radar šalje radio ili radarske elektromagnetne talase. Kada udare u predmet koji je okrugao ili ovalan, reflektuju se u pravcu iz kojeg su došli, tj. vraćaju se ka radaru. Međutim, ako objekat ne prati dva navedena fizička oblika, već je sačinjen iz mnogo uglova, izlomljenih i nestandardnih oblika, talasi se takođe odbijaju, ali se ne vraćaju u istom pravcu. Najbolje je pogledati sliku ispod:
Ako vam je nejasan pojam Stelt, pročitajte ovaj članak
stelt
  • Da bi se postigao veći efekat i da se elektromagnetni talasi radara ne bi slučajno vratili u radar, primenjujemo materijal koji apsorbuje zračenje i apsorbuje a ne reflektuje talase. Na ovaj način radar ne dobija „povratne informacije“.

Sve do sada rečeno važi kako za čuvene stelt avione, tako i za nove stelt tehnologije koje se razvijaju u oblasti pešadije i mornarice. Stelt ne znači nevidljiv za ljudsko oko, već nevidljiv za radar.

Nova stelt tehnologija

Ono što smo do sada objasnili je trenutna tehnologija u proizvodnji stelt sistema oružja. Međutim, teško je postići skoro nultu detekciju stelt objekata jer velika brzina radara i radio-elektromagnetnih talasa može u nekom trenutku da se vrati ka radaru, ili materijal koji apsorbuje radar možda neće moći da apsorbuje sve. Uvek postoji šansa da stvari krenu naopako.

Stelt metamaterijal
Metamaterijal

Metamaterijal je supstanca dizajnirana da ima svojstvo koje se ne nalazi u prirodi. Sposoban je da manipuliše elektromagnetnim talasima tako što ih blokira, apsorbuje, poboljšava ili savija kako bi stvari učinio nevidljivim. Metamaterijal se može široko koristiti u razvoju novih vrsta oružja i dizajnu kompjutera gde će konvencionalni električni signali ustupiti mesto fotonskim.

Da bismo lakše razumeli, evo jednostavno objašnjenje – ovaj materijal ne mora da bude u drugačijem obliku, niti da apsorbuje bilo kakve radarske ili radio talase, jer omogućava talasima da prolaze kroz njega kao da ne postoji.

Direktor projekta Bašarin je sa svojim istraživačkim timom Laboratorije za superprovodne metamaterijale na ruskom Nacionalnom univerzitetu za nauku i tehnologiju MISIS razvio jedinstveni metamaterijal sa izuzetno visokim faktorima kvaliteta anapola, fenomenom izazvanom posebnom konfiguracijom elektromagnetnih polja.

Stelt metamaterijal i Bašarin
Direktor projetka Aleksej Bašarin

„Eksperimentalni deo našeg istraživanja bio je stvaranje jedinstvenog metamaterijala koji se sastoji od male ravne mreže takozvanih metamolekula isečenih iz čvrstog komada običnog čelika“, rekao je direktor projekta Aleksej Bašarin.

Bašarin je rekao da su zahvaljujući posebnom obliku i konfiguraciji ovih ćelija naučnici uspeli da dobiju metamaterijal sa apsolutno jedinstvenim svojstvima. Ovaj metamaterijal se može koristiti i za pravljenje superosetljivih senzora za otkrivanje eksploziva i hemijskog oružja.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version