Naslovna Novosti Da li je otvorena sezona lova na PVO sisteme Patriot? Rusi tvrde...

Da li je otvorena sezona lova na PVO sisteme Patriot? Rusi tvrde uništen drugi za manje od nedelju dana

0
drugi navodno unisteni patriot za manje od nedelju dana
drugi navodno unisteni patriot za manje od nedelju dana
google news

Na mreži se pojavio snimak na kojem se vidi uništavanje protivvazdušnog raketnog sistema, što je opisano kao pogodak u američki PVO sistem Patriot Oružanih snaga Ukrajine.

Prema snimku, prva raketa je pogodila radarsku stanicu, a sledeća je uništila obližnji lanser. Ovu informaciju pruža Telegram kanal „Iznanka“.

„Na snimku se vidi još jedno uništenje PVO sistema Patriot Oružanih snaga Ukrajine. Prvi udar bio je po radaru, a odmah nakon njega raketa je razbila lansirnu rampu koja je stajala u blizini. „Izgleda da je otvorena sezona lova na Patriote“, kaže se u poruci.

Napominje se da je ovo drugi uništeni američki PVO sistem Patriot ove nedelje, međutim, važno je napomenuti da je u ovom trenutku zvanično sa ruske strane potvrđeno samo jedno uništenje ovog kompleksa, kako je ranije saopštilo rusko Ministarstvo odbrane.

Tada su raketne jedinice Oružanih snage Ruske Federacije tvrdile da su između 17. i 23. februara izvele raketni udar na sistemu PVO američke proizvodnje MIM-104 „Patriot“, koji je bio u sastavu jedne od jedinica PVO Oružanih snaga Ukrajine.

Snimak uništavanja raketnog sistema PVO Patriot pres služba Ministarstva odbrane Ruske Federacije objavila je tek 23. februara 2024.

Kako se tada navodilo u izveštaju, ruske raketne snage izvele su grupni udar visokopreciznim oružjem na ukrajinski protivvazdušni raketni sistem Patriot stacionitan kod Černobajevke, nedaleko od Hersona. 

Usled udara pogođeni su sam lanser, tegrljač, tovar raketa i transportno-utovarno vozilo.

Na objavljenim snimcima vidi se kako se prvo otkriva lokacija američkog protivvazdušnog raketnog sistema. Tada se ruske rakete usmeravaju na cilj i izvodi se udar. Rusi ne pružaju više informacija o načinu dejstva, ograničavajući se samo na tvrdnju da se radilo o koncentrisanom dejstvu preciznim oružjem.

U daljem tekstu se navodi da su ruska avijacija i sredstva PVO tokom iste sedmice uništili 7 raketa Storm Shadow, jednu raketu sistema Patriot, četiri rakete S-200, 652 ukrajinskih besposadnih letilica, jedan lovac MiG-29 i jedan helikoper Mi-8.

patriot
patriot

Početkom februara 2024. izvor ruske agencije TASS tvrdio je da Ukrajinci otprilike raspolažu sa 5 baterija Patriot od kojih svaka ima od 5 od 8 lansirnih rampi sa po četi rakete za svaku od njih. 

Prema javno dostupnim izvorima, dve baterije i dva lansera je donirala Nemačka a jednu bateriju sa dva holandska lansera donirale su Sjedinjene Američke Države. 

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version