Naslovna Novosti Dogovor za napad na Krim: Ukrajinsko vazduhoplovstvo izgubilo čak 6 aviona odjednom...

Dogovor za napad na Krim: Ukrajinsko vazduhoplovstvo izgubilo čak 6 aviona odjednom u udarima kasetnih Iskandera

5
dogovor za napad na krim ukrajinsko vazduhoplovstvo izgubilo čak 6 aviona odjednom u udarima kasetnih iskandera
dogovor za napad na krim ukrajinsko vazduhoplovstvo izgubilo čak 6 aviona odjednom u udarima kasetnih iskandera
google news

Jučerašnje udare ruskih raketa Iskander na aerodrom Mirgorod koordinirala je ruska bespilotna letelica. Dron je prošao neprimećeno od ukrajinske PVO i delovao je oko 200 kilometara od ruske granice.

Ruski udari kasetnim projektilima doveli su do velikog požara na aerodromu. Snimak koji je snimio UAV potvrdio je teške gubitke ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Kao rezultat napada, ukrajinska vojska je izgubila 6 aviona odjednom. Dva ukrajinska Su-27 su uništena i spaljena. Još četiri Su-27 su teško oštećena kasetnom municijom. Gubici u ljudstvu nisu se mogli izbeći.

Na snimku je takođe prikazana i lažna letelica nacrtana na parkingu kako bi se zbunile ruske snage, ali kao što vidimo, ova taktika nije pomogla ukrajinskoj vojsci da izbegne gubitke.

mirgorod nacrtani ukrajinski avioni
mirgorod nacrtani ukrajinski avioni

Gubitak šest aviona svakako je težak za već oskudno ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo, a dok još čekaju da NATO avioni uđu u rat.

Ruske rakete udaraju ukrajinske aerodrome kao odgovor za napade na Krim

U noći 1. jula, Oružane snage Ukrajine uz podršku NATO vojske pokušale su novi napad na poluostrvo Krim. Ruske snage protivvazdušne odbrane tvrde da su odbile udare.

Prema lokalnim izveštajima, napad je bio usmeren na istočni deo poluostrva, verovatno Krimski most. Nekoliko ciljeva je navodno presretnuto u Hersonskoj oblasti i oblasti grada Kerča na Krimu.

Ukrajinska vojska je navodno lansirala američke rakete Storm Shadow i rakete mamaca kako bi otkrila područja raspoređivanja ruskih sistema protivvazdušne odbrane. Navodno je olupina projektila Storm Shadow pala u oblasti sela Šelkino.

ukrajinski su 24 sa raketom storm shadow
ukrajinski su 24 sa raketom storm shadow

Rusko Ministarstvo odbrane je u svom dnevnom brifingu izvestilo o uništenju ukupno osam projektila Storm Shadow tokom proteklog dana. Ipak, treba očekivati da će Oružane snage Ukrajine i NATO pokušati još napada narednih dana.

Uveče 1. jula ponovo je napad bio usmeren na zapadnu obalu poluostrva. U Sevastopolju je bila aktivna ruska PVO.

Neposredno nakon noćnog lansiranja projektila američke proizvodnje, ruske snage su navodno pokrenule udare odmazde. Ruske rakete Iskander gađale su aerodrom Kanatovo u Kirovogradskoj oblasti, verovatno u lovu na avione ukrajinskog vazduhoplovstva korišćenih za napad na Krim. Na aerodromu su odjeknule eksplozije.

Ministarstvo odbrane Rusije je juče ujutru potvrdilo da su ruske snage udarile u avione Vazduhoplovnih snaga Ukrajine i nanele štetu parkingu i infrastrukturi vojnog aerodroma, ne otkrivajući druge detalje.

Ruske snage su tokom dana nastavile raketne udare na ukrajinske vojne aerodrome. Nekoliko talasa ruskih udara pogodilo je vojni aerodrom u Mirgorodu u Poltavskoj oblasti.

Na aerodromu su prijavljena najmanje dva ili tri udara projektila Iskander sa kasetnim bojevim glavama. Prijavljen je veliki požar na tom području. Napadnuta su najmanje dva ukrajinska aviona ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Prema nepotvrđenim izveštajima francuskih vojnih posmatrača, pretpostavlja se da se prva borbena upotreba lovaca F-16 dogodila u Ukrajini. Svi detalji tek treba da budu dati, a izveštaj tek treba da bude potvrđen.

Ruski udari na ukrajinske vojne aerodrome neprestano uništavaju infrastrukturu neophodnu za raspoređivanje lovaca iz NATO-a.

Čim se u dometu otkrije cilj visoke vrednosti nastupa Iskander

Ruska vojska je drastično pojačala korišćenje sistema Iskander u poslednjih nekoliko meseci, oštetivši ili uništivši desetine ukrajinskih ciljeva od visokog značaja, uključujući one koje je nedavno isporučio Zapad.

Poslednjih meseci, ruska vojska je počela da se više oslanja na raketu za brzo gađanje novootkrivene vojne opreme visoke vrednosti.

precizni raketni udar sistema iskander digao u vazduh još jedan ukrajinski sistem s 300
precizni raketni udar sistema iskander digao u vazduh još jedan ukrajinski sistem s 300

O udarima sistema Iskander izveštaji dolaze gotovo svakodnevno, a zahvaljujući ruskim izviđačkim bespilotnim letelicama, svi su praćeni i snimcima preciznih udara. Juče smo preneli kako su Iskander-M rakete uništile ukrajinske vozove napunjene Leopard 2 tenkovima u Harkovu.

Dva dana ranije smo pisali kako je Iskander digao u vazduh još jedan ukrajinski sistem S-300PS.

Dan pre toga Iskander-M pogodio je još dva sistema M142 HIMARS i M270 MLRS američke proizvodnje ukrajinskih snaga. Nedelju dana ranije, instant karma sustigla je ukrajinsku posadu HIMARS MLRS. Odmah nakon lansiranja stigao im je isti Iskander.

Iskander-M ima domet od skoro 500 kilometara. Može biti naoružan različitim konvencionalnim bojevim glavama, uključujući bojevu glavu kasetne municije, bojevu glavu sa pojačanom eksplozijom sa eksplozivom gorivo-vazduh, visokoeksplozivnu fragmentacionu bojevu glavu, penetrator tla za razbijanje bunkera i elektromagnetni impulsni uređaj za antiradarske misije.

Visoko manevarska raketa je vođena inercijalnim navigacionim sistemom uz pomoć GLONASS-a. Takođe može biti opremljen optičkim tragačem sa digitalizovanim sistemom korelacije područja za mapiranje scene za terminalno navođenje.

Rusija je povećala proizvodnju raketa Iskander-M nakon početka svoje “specijalne vojne operacije” u Ukrajini pre više od dve godine.

iskander
iskander

Svaki put kad se spomene Iskander, zna se da je negde u Ukrajini nastala prilična šteta. Visoko manevarska raketa je vođena inercijalnim navigacionim sistemom uz pomoć ruskog GLONASS-a. Takođe može biti opremljen optičkim tragačem sa digitalizovanim sistemom korelacije područja za mapiranje scene za terminalno navođenje.

Ovo je jedno od retkih ruskih (sovjetskih) sredstava koje je dobilo lično ime. Ili dobijaju imena po biljkama (vasiljok, ljepestok, akacija, gvozdika, hrizantema, maslačak), ili po konstruktorima. Da je Iskander zaista iskušenje svake PVO, kao i detaljnu studiju o sistemu možete pročitati klikom ovde.

5 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version