Naslovna Novosti Steže se kaiš: Američko vazduhoplovstvo neće dobiti više od 100 bombardera B-21...

Steže se kaiš: Američko vazduhoplovstvo neće dobiti više od 100 bombardera B-21 Raider, iako im treba mnogo više

15
b 21 raider
b 21 raider
google news

Američko vazduhoplovstvo se suočava sa velikim izazovom razvijanjem B-21 Raider, njihovog najsavremenijeg stelt bombardera dizajniranog da deluje u teško branjenom vazdušnom prostoru.

Brendon Džej Vejčert, bezbednosni analitičar u američkom časopisu National Interest, ističe da iako bombarder B-21 ima impresivne karakteristike, američkom vazduhoplovstvu je potrebno oko 300 takvih bombardera za optimalno raspoređivanje. Međutim, verovatno će dobiti samo oko 100 aparata u narednoj deceniji.

Finansijska ograničenja su glavni razlog za ovaj nedostatak. Analitičar Brendon J. Vejčert ističe da, s obzirom na budžetska ograničenja i promenjivi pejzaž ratovanja, američko ratno vazduhoplovstvo mora ojačati sposobnosti bombardera B-21 dronovima nove generacije ali i investirati u hipersonično oružje.

„B-21 je vitalna investicija u održanju američke vazdušne dominacije“, tvrdi analitičar.

B-21 Raider je spreman da bude glavna američka prednost u potencijalnim sukobima između velikih sila, za koje autor smatra da su navodno sposobnih da ciljaju bilo koju konvencionalnu ili nuklearnu pretnju širom sveta.

Podsećamo da je načelnik štaba američkog ratnog vazduhoplovstva general Dejvid V. Olvin izjavio 16. aprila 2024. godine pred Komitetom za oružane snage Senata (SASC) da američko vazduhoplovstvo (USAF) neće kupiti više od 100 komada B-21 Raider strateških bombardera, opravdavši odluku time kako će možda smisliti nešto bolje dok se svi ovi avioni naprave.

Dok je B-21 „budućnost naših bombarderskih snaga“, Olvin je rekao SASC-u da bi se modernija i efikasnija tehnologija mogla pojaviti pre nego što se planirana proizvodnja B-21 završi, zbog čega Vazduhoplovstvo okleva da se obaveže da poruči više za sada, što smo blagovremeno i preneli.

Sto komada B-21 “je rekordni program”, rekao je Olvin. Northrop Grumman je glavni izvođač programa B-21.

b 21 raider
b 21 raider

„Mislim da nećemo doći do tog broja do sredine 2030-ih ili nešto kasnije“, rekao je on.

„Mislim da ima i drugih tehnoloških napretka koje ćemo videti da bismo mogli da povećamo taj broj i imamo bolju kombinaciju… pre nego što se posvetimo tome da ovo bude platforma“ koja će služiti kao okosnica buduće flote bombardera.

Međutim, ako američko ratno vazduhoplovstvo neće imati flotu od najmanje 300 bombardera B-21 Raider, koliko je potrebno za postizanje izuzetnih rezultata na bojnom polju, trebalo bi da razmotri izdvajanje mnogo manje količine za bespilotne letelice sledeće generacije koje mogu da rade zajedno sa ovim strateškim avionima.

Pored toga, američko vazduhoplovstvo, zajedno sa kopnenim snagama i drugim vojnim granama, moraju da udruže svoje resurse kako bi razvili i ofanzivno hipersonično oružje i robusne sisteme protivvazdušne odbrane protiv neprijateljskih već uveliko razvijenih i dokazanih hipersoničnih sistema.

Ideja da je B-21 gubljenje vremena ili novca jednostavno je neosnovana. Ovaj bombarder je nesumnjivo najnapredniji na svetu. Ako se SAD obavežu da će brzo izgraditi najmanje 300 takvih jedinica, to će nesumnjivo privući pažnju celog sveta, zaključuje analitičar “Nacionalnog Interesa”.

Ukratko o bombarderu B-21 Raider

Planirana konfiguracija je zaista leteće krilo u obliku slova „V“, kako je prvobitno opisano od strane Vazduhoplovstva, ali bez nazubljenog repa koji se vidi na B-2 Spirit, modelu na kojem je B-21 jasno zasnovan.

Raspon krila B-21 će verovatno biti oko 150 stopa (40 m), kraći od raspona krila bombardera B-2 od 52 stope, ali nešto veći od prethodnih procena. Čini se da je njegova dužina oko 17 metara, u poređenju sa 21 metar koliko je izmerio B-2. 

Američko vazduhoplovstvo je stalno govorilo da će B-21 biti nešto manji od B-2, najskupljeg aviona na svetu, i da će imati manji nosivost naoružanja.

bombarder b 21 raider
bombarder b 21 raider

B-21 ima dva visoka, trouglasta vrata na svojoj gornjoj površini, po jedan sa svake strane (kao uši), koja se otvaraju da obezbede više vazduha motorima tokom operacija na zemlji, poletanja i sletanja. 

Činjenica da postoje samo dva, simetrično postavljena, sugeriše da postoje samo dva motora koji pokreću bombarder. Za B-2, koji ima četiri motora, postoje četiri slične karakteristike, te tako dolazimo do ovih zaključaka.

B-21 može imati tri odeljka za oružje: spojevi pokazuju jasne obrise vrata za glavni središnji odeljak, kao i vrata za pristup motoru. Između njih, još jedan set tankih vrata su vrlo verovatno dodatna u cilju ispuštanja oružja.

B-21 mora imati sposobnost da nosi najmanje tri specifična oružja: nuklearnu gravitacionu bombu B61-12, rezervno konvencionalno oružje za napad (SiAW) i raketu AGM-181 Long-Range Stand-Off (LRSO). 

Misteriozni odeljci mogu biti namenjeni da nose SiAW, koji su namenjeni da unište neprijateljske sisteme protivvazdušne odbrane. Manja i tanja vrata odeljenja su verovatno u stanju da se brže otvaraju i zatvaraju, malo povećavajući na taj način prikrivenost kada se avion približi neprijateljskom zemaljskom radaru.

Američko vazduhoplovstvo planira da napravi stotinak B-21, koji imaju sličan oblik krila kao njegov prethodnik B-2 Spirit, ali će uključivati i neke napredne materijale, pogon i takozvanu „stelt“ tehnologiju koja će navodno pružiti odlučujuću prednost u borbi, a u planu je proizvodnja aviona u varijanti sa posadom i bez posade.

B-21 Raider je prvi novi američki bombarder u više od 30 godina, a skoro svaki aspekt programa je bio tajan

Zajedno, Northrop Grumman i Vazduhoplovstvo su se maksimalno potrudili da zaštite, kako tvrde, detalje programa kako bi “sprečili Kinu da dobije pristup tehnologiji oružja i napravi sličnu verziju, kao što su to uradili sa drugim naprednim američkim avionima kao što je F-35”.

B-21 Raider
B-21 Raider

Pentagon je saopštio u januaru 2024. godine da je nakon uspešnog probnog leta potpisao ugovor o serijskoj proizvodnji stelt bombardera B-21 Raider sa Nortrop Grumanom. Tako je avion ušao u masovnu proizvodnju samo 2 meseca nakon prvog leta u novembru 2023. godine.

15 KOMENTARA

  1. Eh sirotinjo i Bogu si teška, što se ne ugledaju na EKONOMSKOG TIGRA koji pazari miraže, rafale, mig-ove na veliko da ne pominjem silne pvo sisteme samo još kad bi kupili protivgradne rakete gde bi nam kraj bio…

    7
    14
  2. I 100 aviona velika cifra,neki za to vreme nece da proizvedu ni 10 slicna aviona.B-2 proizvedeno samo 21,dok F-35 mesecno se proizvede 150,160 kom.SU-57 prosle godine 12,cudo Rusi u ratu ,proizvodnja SU -57 ,mirnodopska ko da ga od zlata prave.

    5
    12
      • Ako im veruješ na brojkama. Svašta oni napišu i kažu. Kada bi to bila istina imali bi ukro-ustaše malo više i malo bolje oružje made in usa i nato.

        23
    • 😂😂😂150 mesecno, godisnje druze godisnje, i to sa stotinama koperanata iz kompletnog NATO, Rusi su modernizovali i proizvelu preko 100 aviona 2023 i to bez SU-57, za SU 57 se procenjuje 20-25 godisnje. Informisi se iz vise izvora i ne pisi da bi napisao nesto sramotis se.

      22
      1
  3. Imam osećaj da će za godina biti napravljenih recimo 8 komada a onda će kada budu pitali šta’s događa, je li, dati gas 🤣

  4. Rat košta a dolara se nemože bezgranično štancati jer mu se polje uticaja neminovno smanjuje sve više i više

    20
    • Па зато се и ратује. Да би могли долар штанцују. Е, али ако не победе у овој гужви, тад ће постати зај…но.

      14

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version