Naslovna Novosti SAD žure: Kreće proizvodnja bombardera B-21 samo 2 meseca nakon prvog leta,...

SAD žure: Kreće proizvodnja bombardera B-21 samo 2 meseca nakon prvog leta, iako testiranje nije završeno

1
b 21 raider prezentacija
b 21 raider prezentacija
google news

Pentagon je saopštio da je nakon uspešnog probnog leta potpisao ugovor o proizvodnji najnovijeg stelt bombardera B-21 Raider sa Nortrop Grumanom, pišu američki mediji. Tako je avion ušao u masovnu proizvodnju samo 2 meseca nakon prvog leta u novembru 2023.

Napominje se da je zamenik ministra odbrane za nabavku i snabdevanje, dr. Vilijam A. LaPlante mlađi, dao neke informacije o tome.

Prošle jeseni, na osnovu rezultata zemaljskih i letnih testova, kao i zrelih planova proizvodnog tima, dao sam zeleno svetlo za početak proizvodnje B-21 po niskoj stopi, rekao je on.

Istovremeno, zamenik šefa Ministarstva odbrane SAD nije saopštio tačan datum zaključenja (potpisivanja) dogovorenog ugovora sa Northrop Grumman, njegovu cenu i koliko B-21 Raider pokriva.

Uprkos insistiranju medija, Pentagon je kategorički odbio da saopšti pomenute informacije. Publikacija je navela da je B-21 Raider koji je izvršio probne letove prvi od šest predprodukcijskih primeraka.

Finally, the B-21 Raider Stealth Bomber First Flight with a Terrifying Engine Roar

Dok prvi leti, gradi se još pet. Očekuje se da će jedan od njih biti letelica za testiranje na zemlji, ali neki od pet bi na kraju trebalo da postanu operativni bombarderi, prema planovima koje su razvile američke vazduhoplovne snage i Northrop Grumman, navodi se u izveštajima.

Istovremeno, LaPlante je jasno stavio do znanja da su čak i prvi primerci B-21 Raider u osnovi proizvodni avioni, a ne prototipovi u tradicionalnom smislu. Cilj programa je bio upravo da se ubrza razvoj i testiranje aviona, kao i da se smanje troškovi.

Jedan od ključnih atributa ovog programa bio je planiranje proizvodnje od početka – iu obimu – kako bi se osiguralo kredibilno odvraćanje od protivnika, rekao je LaPlante.

Kao i Pentagon, Northrop Grumman je odbio da kaže kada je ugovor dodeljen, za koliko novca, za koliko aviona ili koliko jedinica je u izgradnji prema originalnom ugovoru o proizvodnji.

„Očekuje se da će B-21 ući u upotrebu sredinom 2020-ih, sa ciljem proizvodnje od najmanje 100 aviona“, rekao je portparol LaPlantea koji je takođe napomenuo da će avion zameniti strateške bombardere B-1, ali i B-2 Spirit, koji su takođe u stelt kategoriji, ali imaju najveće operativne troškove.

SAD će povući modernije B-1 i B-2 bombardere, ali nadograditi starije B-52

Umesto toga, ostareli bombarderi B-52, koji služe prvenstveno kao nosači raketa i imaju najveći nosivost, ostaće u arsenalu Vazduhoplovstva.

bombarder b 21 raider
bombarder b 21 raider

“Kerber” je obavio najmanje još jedan let posle onog 10. novembra 2023. godine. Raspored testiranja je tajna.

Do prošle nedelje, američko vazduhoplovstvo (USAF) odbijalo je da kaže da li je ugovor dodeljen ili čak da li je bombarder obavio drugi put. Međutim, USAF je priznao da je prvi B-21, pod nadimkom “Cerberus” (Kreber), poleteo 17. januara, ali je zatajio sve druge detalje.

“Mogu da potvrdim” da je B-21 poleteo 17. januara, rekao je portparol USAF-a. „Iz operativnih razloga, ne dajemo dalje detalje u vezi sa programom testiranja, uključujući broj letova koje je letelica preletela.

Zvaničnici Pentagona kažu da nedostatak informacija o napretku programa B-21 dolazi po nalogu ministra odbrane Lojda Ostina, koji je posebno zatražio od vazduhoplovnih snaga i komande za globalni udar da održe medijski događaj samo na prvom letu B- 21.

Neki zvaničnici su rekli da je Ostin zabrinut zbog otkrivanja detalja iz kojih bi Kina mogla da dobije informacije o avionu, dok su drugi rekli da je jednostavno želeo da program ostane prikriven, verovatno zbog visoke cene.

USAF se nada da će skratiti raspored testiranja B-21 tako što će eliminisati neke aktivnosti potvrde zahteva ako se određeni referentni testovi blisko podudaraju sa predviđanjima.

B-21 Raider
B-21 Raider

Ovaj pristup je korišćen i ranije — pre svega na F-35, gde se pokazao neuspešnim — ali stručnjaci iz industrije kažu da su moderne digitalne metode daleko naprednije i pružaju izuzetno verna predviđanja performansi aviona.

Američko vazduhoplovstvo nije saopštilo koliko dugo će B-21 biti na testovima leta ili kada očekuje da će dostići početnu operativnu sposobnost, osim fraze „sredinom 2020-ih“.

Međutim, USAF je priznao da je pet drugih aviona u različitim fazama izgradnje u fabrici 42 Palmdejl (Kalifornija) i da će najmanje pet od šest B-21 biti posvećeno testnim aktivnostima.

Nakon što se završe razvojni i operativni testovi, testni instrumenti tih aviona biće uklonjeni i pretvoreni u operativne bombardere – dizajn za proizvodnju iz temelja.

Bombarder šeste generacije

Američko vazduhoplovstvo planira da napravi stotinak B-21, koji imaju sličan oblik krila kao njegov prethodnik B-2 Spirit, ali će uključivati i neke napredne materijale, pogon i takozvanu „stelt“ tehnologiju koja će pružiti odlučujuću prednost. u borbi, a u planu je proizvodnja aviona u varijanti sa posadom i bez posade

Američka vojna i kompanija za oružje Northrop Grumman prvi put je predstavila letelicu prošlog decembra. Posle B-2, to je prvi novi američki bombarder u više od tri decenije. B-21 je sposoban da nosi i konvencionalnu i nuklearnu municiju, a proizvođač će ga obezbediti i u bespilotnoj verziji.

Pored Northrop Grumman-a, u razvoju i proizvodnji tajne letelice učestvovalo je još 400 kompanija iz 40 američkih država.

Kako navodi Rojters, svaki avion je trebalo da košta 550 miliona dolara prema prvim procenama iz 2010. Nakon što se uzme u obzir inflacija, cena aviona bi sada mogla da iznosi čak 750 miliona dolara. Zvanično, cena bombardera nije objavljena.

australiji b 21 bombarderi potrebniji protiv kine od f 35

B-21 Raider je prvi novi američki bombarder u više od 30 godina, a skoro svaki aspekt programa je bio tajan. I Northrop Grumman i Vazduhoplovstvo su se potrudili da zaštite detalje programa kako bi “sprečili Kinu da dobije pristup tehnologiji oružja i napravi sličnu verziju, kao što je to uradila sa drugim naprednim američkim avionima kao što je F-35”.

Da li je američkom vazduhoplovstvu potreban B-21 Raider?

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version