Naslovna Novosti Najskuplji avion na svetu, američki stelt bombarder B-2 Spirit, sleteo prvi put...

Najskuplji avion na svetu, američki stelt bombarder B-2 Spirit, sleteo prvi put u svojoj istoriji u Norvešku

2
b 2 spirit
B-2 Spirit
google news

Američki bombarder B-2 Spirit napravio je zaustavljanje u Norveškoj ove nedelje, označivši prvo sletanje ovog tipa aviona ne samo u skandinavskoj zemlji, već i u kontinentalnoj Evropi.

Avion je 29. avgusta stigao u vazduhoplovnu bazu Orland u Norveškoj radi dopunjavanja toplog goriva, procedure koja smanjuje vreme provedeno na zemlji i omogućava da se rezerve goriva dopune bez gašenja motora kako bi se obezbedio brz povratak u vazduh.

„Ova inteligentna tehnika proširuje naš domet uspostavljanjem privremenih operativnih čvorišta na strateški odabranim, pa čak i nepredvidivim lokacijama“, rekao je u sredu general Džejms Heker, komandant američkih vazdušnih snaga za Evropu i Afriku.

Avion je jedan od tri bombardera Spirit koji su raspoređeni u vazdušnu bazu Keflavik na Islandu iz Vajtman vazduhoplovne baze u Misuriju, gde se održava svih 20 američkih B-2 Spirita. Bombarder retko sleće van SAD, otprilike jednom godišnje, isključivo zbog obuke.

Kratka misija u Norveškoj dolazi dok američko vazduhoplovstvo nastavlja da praktikuje koncept agilnog borbenog angažovanja. Jedan od ciljeva je da se avioni i piloti prebace na različite aerodrome kako bi se izbeglo da postanu predvidljive mete u slučaju sukoba velikih razmera.

b 2
b 2

Otprilike 150 vazduhoplovaca iz 509. bombardovanja započelo je svoju misiju „u inostranstvu“ 13. avgusta, što je označilo prvi povratak aviona u Evropu od poslednjeg raspoređivanja krila na kontinent 2021. godine.

Dok su u Evropi, bombarderi B-2 treniraju sa jedinicama NATO-a i Vazduhoplovstva SAD, ali trajanje vežbi još nije objavljeno.

U junu, dva B-1B Lancer bombardera iz Teksasa sletela su u vazdušnu bazu Lulea Kalaks u Švedskoj po prvi put dok su bila stacionirana u vazduhoplovnoj bazi Ferford u Engleskoj.

SAD su počele da sprovode misije strateškog bombardovanja u Evropi 2018. kako bi ,navodno, upoznale posade vazduhoplova sa teritorijom, kao i rad sa NATO saveznicima i partnerima.

Stelt bombarder B-2 Spirit, procenjen na oko 2 milijarde dolara i smatra se najskupljim avionom na svetu, ima sposobnost da nosi različite vrste oružja, uključujući nuklearne bombe, može da preleti oko 11.000 kilometara bez dopunjavanja goriva i može da stigne bilo gde u svet za nekoliko sati, prema proizvođaču Northrup Grumman.

Američko vazduhoplovstvo prizemljilo je celu svoju flotu stelt bombardera B-2 Spirit, prošle godine, nakon hitnog sletanja i izbijanja požara na jednom od ovih aviona. Poslednji incident sa bombarderom ovog tipa dogodio se 10. decembra, a avion je prinudno sleteo u bazu “Whiteman” u Sent Luisu, gde se potom zapalio.

B-2 ukratko

B-2 Spirit, poznat i samo kao Stealth Bomber, strateški je bombarder koji koristi Američko ratno vazduhoplovstvo (USAF). B-2 je jedinstvena i visoko napredna letelica dizajnirana osamdesetih godina prošlog veka za dugodometne misije s mogućnošću proboja sofisticirane protivavionske odbrane neprijatelja.

„B-2” se redovno koristi uglavnom u indo-pacifičkom regionu, a kao što vidimo odnedavno i u Evropi za demonstraciju sile. Prvi let ovog bombardera načinjen je 1989. godine.

Go Inside Of America's Invisible Bomber, The B-2 Spirit. You Even Get A Peek Inside The Cockpit.
B-2 Spirit

Evo nekih ključnih karakteristika i informacija o B-2 Spiritu:

  1. Mogućnost prikrivanja: B-2 Spirit je letelica sa stelt sposobnostima, što znači da je posebno dizajniran da minimizira svoju vidljivost za radarske sisteme. Njegov jedinstven oblik, kompozitni materijali i specijalni premazi pomažu u smanjenju radarskog preseka, čineći ga teško uočljivim i praćenim.
  2. Dug domet: B-2 Spirit ima domet od preko 6.000 nautičkih milja (11.100 kilometara) bez potrebe za dopunom gorivom, što mu omogućava da doseže ciljeve bilo gde na svetu s mogućnošću isporuke kako konvencionalnog, tako i nuklearnog naoružanja.
  3. Teret i naoružanje: B-2 Spirit može nositi do 18.000 kilograma naoružanja, uključujući konvencionalno i nuklearno oružje. Ima sposobnost isporuke raznih vrsta municije, poput precizno vođenih bombi, krstarećih raketa i termonuklearnog oružja.
  4. Tehnologija niskog uočavanja: B-2 Spirit koristi napredne tehnologije za smanjenje infracrvenog, akustičnog, elektromagnetnog i vizuelnog potpisa. To otežava protivavionskim sistemima neprijatelja da otkriju, prate i dejstvuju na letelicu.
  5. Posada i operacije: B-2 Spirit upravljaju dva pilota. Kokpit je opremljen naprednom avionikom i upravljačkim sistemom. Letelica ima sposobnost da leti na velikim visinama i podzvučnim brzinama.
  6. Istorija upotrebe: B-2 Spirit je prvi put uveden u službu krajem 1990-ih. Korišćen je u raznim sukobima i vojnim operacijama, uključujući bombardovanje Jugoslavije, Irak i, u skorije vreme, operacije protiv ISIS-a.
  7. Cena i proizvodnja: B-2 Spirit je visoko napredna i skupa letelica. Razvoj i proizvodnja B-2 programa su bili značajni. Proizvedeno je samo 21 B-2 Spirit, pri čemu se procenjuje da je svaka letelica koštala preko 2 milijarde dolara po sadašnjem kursu.
b 2 lansira agm 158 jassm
b 2 lansira agm 158 jassm

B-2 Spirit predstavlja značajnu sposobnost za Sjedinjene Američke Države u pogledu dugodometnog udara, odvraćanja i globalne pokrivenosti. Njegove karakteristike prikrivanja i napredne tehnologije čine ga idalje ključnim resursom za USAF u održavanju snažne i verodostojne odbrane.

SAD imaju flotu sa nešto manje od 20 bombardera ovog tipa i oni su, zajedno sa B-52 Stratofortress, vazdušna komponenta američkih nuklearnih snaga.

Vazduhoplovstvo SAD namerava da B-21 zameni Rockwell B-1 Lancer i Northrop Grumman B-2 Spirit do 2040. godine, a možda i Boeing B-52 Stratofortress nakon toga.

2 KOMENTARA

  1. Nije ovo prvo sletanje na tlu kontinentalne Evrope. Sleteo je “Duh Misurija” u Slavoniji 1999. nakon dejstva srpsog PVOa. Imao je sastanak sa Nevom na nebu iznad zapadne Vojvodine nakon čega je upoznao slavonske oranice ! 😉

    • Ušao sam da isto napišem, i da pitam šta bi sa “duhom misuroja”, ali mile me preduhitrio sa spačvanskim šumama😉😉😉👏👏👏

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version