NaslovnaNovostiF-22, simbol američke nadmoći, dostigao 500.000 sati naleta: "Nije samo najbolji avion...

F-22, simbol američke nadmoći, dostigao 500.000 sati naleta: “Nije samo najbolji avion na svetu, već i najpouzdaniji”

Lovac F-22 Raptor, simbol američkog vazduhoplovstva više od dve decenije, nastavlja da postiže impresivne statističke brojke. Proizvođač, kompanija Lockheed Martin saopštila je da je flota aviona F-22 dostigla ukupno 500.000 sati letenja.

„Ova prekretnica i putovanje do nje je svedočanstvo posvećenosti i stručnosti čitave industrije i tima vazduhoplovnih snaga, uključujući pilote, posade za održavanje i pomoćno osoblje. Njihova nepokolebljiva posvećenost izvrsnosti osigurava operativnu spremnost i efikasnost F-22 kao strateško sredstvo odvraćanja“, rekli su iz Lockheed Martina u saopštenju za javnost od 15. juna 2024. godine.

“Svaki sat leta je investicija za budućnost, za novu generaciju aviona koji će obezbediti nadmoć u vazduhu”.

„Dok slavimo 500.000 sati naleta, gledamo unapred u nastavak evolucije ne samo F-22, već i vazdušne borbe u celini. Tekući napori na modernizaciji i strateške nadogradnje koje se danas vrše na F-22 dodatno će poboljšati njegove sposobnosti, istovremeno omogućavajući razvoj sledeće generacije dominacije u vazduhu. Evo sledećeg poglavlja neuporedive superiornosti u vazduhu, jer F-22 Raptor nastavlja da leti za budućnost, utirući put svakog sata“, rekli su iz Lockheed Martina, misleći na projekat aviona NGAD (Next Generation Air Dominance).

Prvi lovac pete generacije na svetu izveo je svoj prvi let pre 26 godina i ušao u službu američkog vazduhoplovstva 2005. godine. Lovac, međutim, nikada nije video ravnopravnog, dostojnog protivnika.

Avion je postigao prvi i jedini pogodak u svojoj skoro 20. godišnjoj istoriji tako što je ispalio raketu i oborio kineski meteorološki balon za koji su iz Pentagona tvrdiil da je špijunski. Ironično, veteran F-15 četvrte generacije, verovatno sledeći na listi najbolji lovac u SAD, ima preko 100 pogodaka.

f 22 vs f 15
f 22 i f 15

Vremenom se F-22, simbol američke dominacije u vazduhu suočio sa kritikama zbog visokih troškova nastalih tokom celog programa, a tokom poslednjih trideset godina, SAD su isključivo preduzimale vojne intervencije protiv slabo naoružanih protivnika ili drastično slabijih zemalja.

Tako smo ga, ipak videli u akciji, ali u kampanji protiv Islamske države u februaru 2014. godine, gde se pridružio svojim iskusnijim rođacima poput bombardera B-1B, F-15 i F-16 u napadu na kampove ISIS-a u severnoj i istočnoj Siriji. Teroristička banda teško da je bila dostojan protivnik F-22.

F-22 nije samo među najboljim borbenim avionima, već i među najpouzdanijim

Međutim, iako nije učestvovao u realnoj borbi, njegove fantastične mogućnosti i veliki broj sati leta koje je akumulirala cela flota F-22 dovoljno govore o pouzdanosti i trajnoj operativnoj efikasnosti aviona.

Uz tekuće nadogradnje i planove nadogradnje, očekuje se da će F-22 Raptor ostati dominantna SAD sila na nebu i u decenijama koje dolaze.

Kako smo već pisali u prethodnoj analizi, američko vazduhoplovstvo je planiralo izdvajanje u vrednosti od 7,8 milijardi dolara do 2029. godine, od čega 3,1 milijardu za istraživanje, razvoj, testiranje i evaluaciju , za F-22. Nakon 2029. godine, to će se zatvoriti, ali je još 1,2 milijarde predviđeno za F-22.

Koliko se američko ratno vazduhoplovstvo oslanjalo na F-22 može da kaže samo poređenje sa F-16 – još jednom čuvenom američkoj letelicom, ali sa drastično bogatijom istorijom od Raptora.

500.000 sati leta u floti od 195 aviona F-22 znači u proseku 2.500 sati po avionu. Otprilike 25 godina službe, uključujući period testiranja, znači da je F-22 leteo u proseku oko 100 sati godišnje.

F-16 blizu F-22, ali i dalje iza, dok se F-35 smatra perspektivnim i tek treba da dostigne svoj pun potencijal

Kompanija Lockheed Martin je u novembru 2023. godine, povodom otvaranja prvog evropskog centra za obuku F-16 u vazduhoplovnoj bazi Fetešti, u Rumuniji, izjavila da je flota F-16 akumulirala približno 19,5 miliona sati leta za 50 godina koliko leti ovaj avion.

F-22 i F-35 lete u formaciji sa XQ-58
F-22 i F-35 lete u formaciji sa XQ-58

Do juna 2018. proizvedeno je približno 4.600 aviona (od tada promene nisu bile značajne), što bi značilo da je jedan avion leteo u proseku 4.263 sata. Dakle, za 50 godina rada flote F-16 do sada, jedan avion je teoretski leteo u proseku oko 85 sati godišnje.

Poređenje sa F-35 je donekle preuranjeno, pošto je flota Lightning II još uvek daleko od dostizanja svog potencijala. Prema najnovijim podacima, sa 721.000 sati leta u floti od 1.000 aviona i istorijom od 17 godina, F-35 je postigao prosečnu stopu iskorišćenja od 42 sata godišnje za jedan avion.

Istorijski orijentir koji je postigao F-22 Raptor u satima, ali posebno u pogledu pouzdanosti, kompanija Lockheed Martin nagovestila je u osetljivom, možda čak i kritičnom periodu za budućnost stelt taktičkih aviona koji, iako imaju visok stepen prodora protivvazdušne odbrane neprijatelja, ne dostižu dubinu upada od hiljada km koju imaju strateški stelt bombarderi poput B-2 Spirit i B-21 Raider.

Nedavno su najviši zvaničnici američkih vazduhoplovnih snaga, sekretar Frenk Kendal i načelnik generalštaba Dejvid Olvin, objavili da je budućnost aviona NGAD šeste generacije neizvesna.

Vrlo je izvesno da će prvi put u istoriji američkog ratnog vazduhoplovstva da se pojavi velika kontradikcija između onih koji upravljaju sudbinama ratnog vazduhoplovstva i onih koji projektuju i grade avione.

Dok prvi veruju, naravno na čvrstim osnovama, da će stelt tehnologija biti zastarela za najviše 10-15 godina, oni u industriji snažno veruju u svoje proizvode, svoju stručnost i svoju sposobnost za inovacijama i izumima godinama ili čak decenijama ispred vremena u kojem žive.

Podsetimo, Kinezi su pre samo nekoliko dana objavili snimak na kome demonstriraju kako iz satelita prate kretanje upravo američkog stelt lovca pete generacije F-22 Raptor. Dva meseca ranije, Kina je tvrdila kako je razvila tehnologiju koja čini stelt avione F-22, F-35 i B-21 potpuno “vidljivim”.

F-22 Raptor ukratko

F-22 Raptor je višenamenski lovac pete generacije koji su razvili Lockheed Martin, Boeing i General Dynamics.

f 22 puca iz topa
F-22 puca iz M61A2 Gatling 20 mm

Glavni zadaci F-22 su borba protiv neprijateljske avijacije, pokrivanje trupa i pozadinskih objekata od vazdušnih udara i suzbijanje neprijateljskog vazdušnog izviđanja. Sposoban da služi 24 sata, u svim vremenskim uslovima.

F-22 Raptor je prvi lovac pete generacije u službi američkog vazduhoplovstva, po mnogima daleko ispred svog vremena.

F-22 je započeo život kao jednostavan lovac za nadmoć u vazduhu. Međutim, od svog nastanka ovoj letelici nije pretila velika vazdušna opasnost od lovaca iz drugih zemalja.

Kasnije je evoluirao u višenamenski lovac kako su mu dodate mogućnosti za različite vrste udara. Proizveden je u ukupno 195 primeraka (8 testnih i 187 proizvodnih aviona).

Vrsta:Lovac za nadmoć u vazduhu
Posada:1
Maksimalna brzina:2400 km/h
Dolet:3000 km
Maksimalna visina leta:20.000 m
Borbeni radijus: 850 km
Projektili:AIM-120 AMRAAM × 6
AIM-9 Sidewinder × 2
JDAM × 2 (450 kg) ili GBU-39 × 8 (110 kg)
Varijante:IF-22A – demonstrator tehnologije pre proizvodnje za fazu demonstracije/validacije Advanced Tactical Fighter (ATF);
F-22A – proizvodna verzija sa jednim sedištem, dobila je oznaku F/A-22A početkom 2000-ih.
F-22B – planirana varijanta sa dva sedišta, otkazana 1996. godine da bi se uštedeli troškovi razvoja sa porudžbinama testnih aviona pretvorenim u F-22A.
Pomorska varijanta F-22 – planirana varijanta F-22 sa krilima promenljivog zamaha koji bi služio na nosačima aviona, za Program Naprednih taktičkih borbenih aviona američke mornarice (NATF), u cilju zamene F-14 Tomcat. Program je ukinut 1991.

25 KOMENTARA

  1. Najbolji avion koji nikad nista nije pokazao,nije ucestvovao ni u jednom ratu i otici ce vec sad u najavljenu penziju bez ucesca u bilo kakvom sukobu,mozda je negde oborio neki poljoprivredni avion 😁.
    Mislim da je f 22 prevara veka za Americke obveznike

    • Zapravo, postoji dokument 83 potpisnika naučnika koji su dokazali na naučnoj osnovi da je propaganda globalnog zagrevanja najskuplja prevara u istoriji čovečantstva.

      • Interesantno i vrlo važno je da se mnogi njihovi zaključci zasnivaju na naučnim istraživanjima Milutina Milankovića.

  2. Samo NATO drzave i njihovi sateliti mogu da izjave da je f 22 najbolji avion na svetu . Kada se pojavio bio je , ali sada je su 57 mnogo tehnicki napredniji i sto se tice radara , okretnosti i bliske borbe , ali je jos uvek u fazi ispitivanja . SU 57 takodje ima i nisanske sprave koje mu omogucuju da gadja vise ciljeva u isto vreme . Bice zabavno dok cekamo MiG 41 lovac 6 generacije da poleti i da ne zaboravimo za kraj fijasko f 22 kad je poleteo sa nosaca aviona i odmah po tom pao na palubu istog .

    2
    2
  3. Занимљиво је да “најбољи” авион његов корисник не жели! Наиме, нико не помиње да је ваздухопловство САД, једини корисник тог авиона, прошле године хтело да потпише 18 авиона тог типа али је Конгрес одбио. Истовремено, то ваздухопловство је тражило да се купи још Ф-15! Ваљало би да неко појасни зашто се корисник одрже нечег што је наводно најбоље и зашто то што је “најбоље” нигде није борбено употребљено?

    12
    1
    • Ne zele ga, izmedju ostalog, iz dva razloga:

      – u pitanju su skupe letilice koje traze ozvilino ulaganje i u odrzavanje;
      – oni ne znaju trenutno ni sta ce sa trenutnim F22;

      To je jedini avion koji vlada SAD-a nikome ne zeli sa proda, cak ni slabije berzije. U ovom trenutku, definitivno je najbolji.

      1
      2
  4. Za F 117 se pisali bombastični naslovi , dok nije nadletio na tvrd orah , sad ga ne spominju ameri kao da nije postojao !

    10
    1
  5. Ф22 је имао само један борбени лет – када је обарао кинески балон. Да ли се негде другде доказао да би имали хвалоспеве о њему?
    Ф16 и ф22 су различите класе: како се ф16, авион стар готово 50 година, приближава ф22? Да ли то значи и да ф22 моје толико супериоран? Ф15 је практично најбољи однос цена-квалитет за тешке ловце запада. Ф35 је перспективан…па и највећа нада Црвене звезде је био Митар Мркела…и остао то до краја свог играчког века …

    8
    3
  6. Hočete da kažete da taj avion leti 57 godina bez prestanka? Neko je tu nešto lupio možda 5000 sati ili 50000 sati ok ali ne 500000 sati to je 57 godina… Pozdrav

    13
    3
      • Rusofili su glupi i zatucani ,i veruju samo ruskoj propagandi koja se plasira kod nas na proruskim medijima

        5
        15
          • RUSIJA (AGRESOR!!!) JE BILA, SADA JE I OSTACE JADNA ZA 🇺🇸 AVIONE, NOSACE AVIONA, PODMORNICE ITD. NIKADA U ISTORIJI RATOVANJA NIJE VIDJENA TAKVA SILA I DOMINACIJA KAO STO IMA U$A!!!

  7. Leteca kanta…su 57 na letu zs diriju nisu smeri otkrili a iako je preleteo iznad njihovih sedt baza.a oni ga nisu bideli….

    11
    4
    • Tesko da F-15,F-18 bolji od F-22.Za F-22 postoji zabrana izvoza i za najblize saveznike Izrael,Japan.Ranije na Aljasci na vezbi ucestvovali 150,160 F-15,F-16 .protiv 15 do 16 F -22 bolje prosli F-22.Pokretanje nove proizvodnje za F-22 preskupo zbog
      demontirane 2012,13 proizvodne linije .Ceka se proizvodnja novog lovca NGAD i slicni,seste generacije i modernizacija postojecih F-22.Tako da tvrdnja pojedinih kvaziexperta da F 15,18 bolji od F22 ne stoji.Ispada oni veci strucnjaci od inzenjera Lokid Martina.

      2
      1
  8. Verovatno i dalje najbolji stelt lovac,dok ne udje u upotrebu NGAD lovac,prototip imao prvi let.Od SU 57 odustala i Indija,zbog neispunjavanja njihovih zahteva.Stelt,kvalitet,vrsta motora,minimalna proizvodnja,Indijcima se ne ceka 20 godina,dok Kinezi naoruzavaju Pakistan.Zato Indusi pored rafala,razvijaju svjoji laki stelt lovac.SAD im nude F-21,verovatno najbolja verzija F-16,proizvodnju u Indiji,kasnije verovatno F-35,kad u SAD udje u proizvodnju novi NGAD lovac seste gen.

    5
    9
  9. Najbolji ne može biti sve dok ga koriste za obaranje balona. Kada bude letio iznad bojnog polja i dokazao svoju efikasnost, tada može da ga zovete kako hoćete. Isto su govorili i o američkim himarsima, atcams, javeline, abramse, pa pogledajte na internetu, pretražite “American weapons ineffective in Ukraine”, kako bi vam bilo jasnije koliko su oni nadmoćni. Isto si govorili i o F117, pa cvrc čorba.

    24
    3
  10. Imam i ja na vitrini maketu prvog supersoničnog aviona srpske proizvodnje. Još uvek stoji gde sam je stavio. Žao mi da je micem. Pozdrav za smeđe,pošaljite f16 u Ukrajinu.

    9
    6

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave