NaslovnaNovostiKinezi objavili snimak na kome iz satelita prate kretanje američkog stelt lovca...

Kinezi objavili snimak na kome iz satelita prate kretanje američkog stelt lovca pete generacije F-22 Raptor

Objektivi izviđačkog satelita Jilin-1, u vlasništvu Narodne oslobodilačke armije Kine (PLA), navodno su sposobni da razaznaju stelt američki lovački avion F-22 Raptor, proizveden od američke odbrambene korporacije Lockheed Martin. Satelit posmatra i drži obeleženu američku letelicu.

Na kineskom delu interneta pojavio se navodni snimak kineskog satelita koji prati američki lovac F-22 Raptor. Na snimku možete videti da uređaj uspeva da uhvati i drži obeleženu metu.

Zanimljivo je napomenuti da američki lovac ne nadgleda druga letelica, zemaljska stanica ili dron, već svemirska letelica. Istina, od kineske vojske još nije bilo zvaničnih informacija o ovom slučaju, tako da je nemoguće dati stopostotnu garanciju autentičnosti snimka.

Činjenica je da komanda PLA veoma ozbiljno shvata američku avijaciju i razvoj načina da joj se suprotstavi, posebno obraćaju pažnju na lovce poput F-22 i F-35.

Tako je u proleće ove godine hongkonški list South China Morning Post (SCMP) objavio da su kineski specijalisti iz odbrambenog sektora razvili tehnologiju za otkrivanje ovih prikrivenih američkih letelica pete i šeste generacije.

U materijalu se navodi da je nova oprema sposobna da poveća snagu signala F-22, F-35 i B-21, koji još nije ni uveden zvanično u upotrebu, za 60 hiljada puta. Tehnologija za otkrivanje stelt lovaca u infracrvenom spektru, tvrdi publikacija, ima mogućnost da ovu opremu „vidi” na udaljenosti do 300 kilometara.

Dakle, zahvaljujući blagovremenom otkrivanju, američkim lovcima je praktično uskraćena stelt sposobnost da lansiraju projektile ili ispuste klizne bombe dok se približavaju poprištu operacija.

f 22 raptor
f 22 raptor

Kako se navodi u relevantnoj dokumentaciji, nova metoda detekcije omogućava pokrivanje površine od oko 63 hiljade kvadratnih kilometara sa greškom koja ne prelazi 20 metara. Kako god da manevriše F-22, neće moći da izbegne da ga prime radari PVO, tvrde kineski izvori.

Jilin-1, kineski pionir u zemaljskoj opservaciji

Jilin-1 je serija kineskih satelita za osmatranje Zemlje, razvijenih od strane Chang Guang Satellite Technology Co., Ltd. Ovi sateliti su dizajnirani za pružanje visoko preciznih slika Zemljine površine za razne civilne i komercijalne svrhe.

Program Jilin-1 je prvi put najavljen 2015. godine, sa ciljem da se stvori mreža satelita koja može pružiti visoko precizne slike i video snimke Zemlje u realnom vremenu. Prvi sateliti iz serije Jilin-1 lansirani su 7. oktobra 2015. godine iz satelitskog centra Jiuquan u Kini, koristeći Long March 2D raketu.

Ova prva grupa uključivala je četiri satelita: Jilin-1 Optički A, Jilin-1 Optički B, i dva Jilin-1 Tehnološka Demonstraciona Satelita.

Od tada, Chang Guang Satellite Technology je nastavila da lansira nove satelite kako bi proširila mrežu i poboljšala kapacitete za osmatranje. Do 2024. godine, više od 70 Jilin-1 satelita je u orbiti.

jilin 1 gaofen 1
jilin 1 gaofen 1

Jilin-1 sateliti su opremljeni naprednim tehnologijama za snimanje i prenos podataka, što ih čini izuzetno efikasnim za razne primene. Sateliti su sposobni da snimaju slike visoke rezolucije, sa detaljima do 0.75 metara za optičke satelite i 0.5 metara za video satelite.

Zahvaljujući brzim komunikacionim sistemima, Jilin-1 sateliti mogu brzo prenositi podatke nazad na Zemlju, omogućavajući skoro real-time pristup snimcima. Sateliti su dizajnirani za različite civilne i komercijalne primene, uključujući monitoring poljoprivrede, urbanističko planiranje, praćenje katastrofa, i zaštitu životne sredine.

Jilin-1 sateliti su korišćeni u mnogim različitim aplikacijama, pružajući dragocene podatke i slike za korisnike širom sveta. Koriste se u oljoprivredi, urbanističkom planiranju, u cilju praćenja prirodnih katastrofa ali i za zaštitu životne sredine.

Planira se proširenje mreže satelita kako bi se povećala pokrivenost i učestalost snimanja, pružajući još bolje usluge korisnicima širom sveta.

F-22 Raptor ukratko

F-22 Raptor je višenamenski lovac pete generacije koji su razvili Lockheed Martin, Boeing i General Dynamics. Glavni zadaci F-22 su borba protiv neprijateljske avijacije, pokrivanje trupa i pozadinskih objekata od vazdušnih udara i suzbijanje neprijateljskog vazdušnog izviđanja.

Sposoban da služi 24 sata, u svim vremenskim uslovima. F-22 je prvi lovac pete generacije u službi američkog vazduhoplovstva, po mnogima daleko ispred svog vremena.

F-22 je započeo život kao jednostavan lovac za nadmoć u vazduhu. Međutim, od svog nastanka ovoj letelici nije pretila velika vazdušna opasnost od lovaca iz drugih zemalja.

f 22 puca iz topa
f 22 sa M61A2 Gatling 20 mm

Kasnije je evoluirao u višenamenski lovac kako su mu dodate mogućnosti za različite vrste udara. Proizveden je u ukupno 195 primeraka (8 testnih i 187 proizvodnih aviona).

Varijante:

  • YF-22A – demonstrator tehnologije pre proizvodnje za fazu demonstracije/validacije Advanced Tactical Fighter (ATF);
  • F-22A – proizvodna verzija sa jednim sedištem, dobila je oznaku F/A-22A početkom 2000-ih.
  • F-22B – planirana varijanta sa dva sedišta, otkazana 1996. godine da bi se uštedeli troškovi razvoja sa porudžbinama testnih aviona pretvorenim u F-22A.
  • Pomorska varijanta F-22 – planirana varijanta F-22 sa krilima promenljivog zamaha koji bi služio na nosačima aviona, za Program Naprednih taktičkih borbenih aviona američke mornarice (NATF), u cilju zamene F-14 Tomcat. Program je ukinut 1991.
Vrsta:Lovac za nadmoć u vazduhu
Posada:1
Maksimalna brzina:2400 km/h
Dolet:3000 km
Maksimalna visina leta:20.000 m
Borbeni radijus: 850 km
Projektili:AIM-120 AMRAAM × 6
AIM-9 Sidewinder × 2
JDAM × 2 (450 kg) ili GBU-39 × 8 (110 kg)

13 KOMENTARA

  1. Meni je jako krivo što moram da napišem da naša draga Asma al Asad možda boluje od raka.
    To je katastrofa za sve nas.

    • Jako mi je žao, nadam se da ovo što sam pročitao sa zapadnih medija nije istina.
      Asma al Asad je genije koju ideologiju mi svi treba da pratimo!

  2. Prvi primetiti F-22 uspeh,poslati lovca na njega nista neznaci,veca sansa Raptor njega da obori. Sigurnije Pvo raketa,protiv Raptora.Moguce F-22,pustio namerno da ga otkriju,da ispitaju Kineske satelite ,senzore,Radare.Kao ranije u Siriji ,Su-35,radarski osmotrio Raptora,ne znaci da bi ga oborio sigurno.Raptor verovatno znao da radarski ozracen,zavisi dosta od pilota.

    2
    1
    • Цела филозофија супериорности ф-22 је базирана на невидљивости. Ако је видљив, још како може бити оборен. На пример, Метеор ракетама на даљини до 60 км. ништа не може побећи. Зашто би ф-22 био изузетак?

    • mnoga naoruzanja ne bitno kojeg proizvodjaca USA, RUSIA,KINA su jedno po predstavljanu i reklamiranju a drugo u stavrnim borbenim dejstvima, taj F-22 nije imao ozbiljan sukob kao ni jedna vojna letilelica USA….videli smo sukob u Ukrajini da nepostoji svemocno oruzije ni na jednoj strani sve gori u plamenu…..ako ga otkriju nece poslati jedan lovac na njega nego bar 3-5 tad nece imati sansu da pobegde….na kraju krajeva nikada necemo saznati jer F-22 nikada nece doci u sukob sa Kinom…on moze da dejstvuje po mnogo manjim armijama ako dodje do konflikta USA-KINA dodjavola, kao i ako bude otvoren sukob NATO-RUSIJA totalno ce biti ne bitno dal je bolji F-35 od 350 miliona dolara ili su-57 od 50 miliona….ni koliko ce koja pvo da obori balistickih projekila proletece pvo sigurno na obe strane bar po 10 a to je dovoljno sa sudnji dan…..

  3. O dragi moji jeli neko spomenuo da je 30.8.2013.,u graničnom području grada Dera u Siriji raketom S200 sistema pogođen i oboren jedan f22,a o čemu je pisao i ugledni Los Angeles Times!Tekst je do 2015 bio dostupan i na internetu i od tada mu se gubi svaki trag!

    8
    1
    • rusi 2013 nisu imali ni dva cela radara 20 novih aviona, a o tim S prangijam nemoj molim te, svi se smeju na te ruske pirotehničke smejurije…ajde bree..🤣

      2
      3

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave