NaslovnaNovostiKrimski most dobija hipersonični štit: Dva diviziona PVO sistema S-500 raspoređena u...

Krimski most dobija hipersonični štit: Dva diviziona PVO sistema S-500 raspoređena u Krasnodarskom kraju

U pozadini rastućih geopolitičkih tenzija i pretnji u azovsko-crnomorskom regionu, Rusija nastavlja da jača svoju protivraketnu odbranu.

Nedavno je najavljeno raspoređivanje drugog protivvazdušnog raketnog diviziona S-500 na Kubanu, navode ruski izvori vesti.

Da je Rusija na Krimu postavila najnovije protivvazdušne raketne sisteme S-500 Prometej, izjavio je i načelnik Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov.

Ovo je zanimljiv razvog događaja u okviru izgradnje ruske regionalne azovsko-crnomorske raketne odbrambene barijere, koja je dizajnirana da odbije masovne napade operativno-taktičkih balističkih raketa MGM-140 ATACMS Block 1A i MGM-164 ATACMS 2000, ali i krstarećih raketa R-360 Neptun i SCALP-EG (Storm Shadow).

Rusi često u svojim dnevnim izveštajima tvrde presretanje raketa ATACMS na Krimu, a mi smo se pre samo mesec dana i sami pitali da li je aktiviran tek usvojeni sistem S-500 Prometej?

S-500 Prometej: Poslednja reč ruske tehnologije u protivraketnoj odbrani

S-500, takođe poznat kao Prometej, je najnoviji ruski razvoj u protivraketnoj odbrani. Osnovni zadatak ovog kompleksa je zaštita od balističkih i krstarećih projektila, kao i drugih aerodinamičkih ciljeva.

S-500 ima niz jedinstvenih karakteristika koje značajno prevazilaze mogućnosti prethodnih sistema kao što su S-300 i S-400.

Glavni elementi radarske arhitekture i sistema za upravljanje vatrom kompleksa S-500 su radar za osvetljenje i označavanje cilja 77T6 i radar za detekciju 91N6. Radar 77T6 ima 10 ciljanih kanala i koristi aktivne fazne antene (AFAR) X-opsega sa dometom detekcije cilja sa efektivnom reflektivnom površinom (ERP) od 0,1 kvadratna metra na oko 250-300 km.

Uglovi elevacije snopova u elevacionoj ravni su prošireni na 78+ stepeni, čime se obezbeđuje praćenje balističkih ciljeva koji rone iz mezosfere i stratosfere pod uglovima od 75-90 stepeni.

s 500 prometej
s 500 prometej

Radar 91N6 sa dvosmernim reflektujućim faznim nizom ima domet detekcije ciljeva na velikim visinama sa pojačivačem slike od 0,1 kvadratni metar na udaljenosti od 300-350 km i mete sa pojačivačem slike od 3 kvadratna metra na udaljenosti do 900-1000 km.

Ove karakteristike omogućavaju kompleksu S-500 da efikasno otkriva i prati različite vrste vazdušnih i raketnih pretnji na velikim udaljenostima.

Presretači hipersoničnih raketa 77N6

Jedna od ključnih karakteristika kompleksa S-500 Prometej su hipersonične protivvazdušne vođene rakete (zemlja-vazduh) 77N6. Ove rakete imaju domet od 500-600 km i mogu da pogode ciljeve na visinama do 45-50 km.

Dvostepene rakete 77N6 su duboka modifikacija raketa 9M82MD koje se koriste kao deo PVO sistema S-300V4. Opremljeni su težim i visokoimpulsnim prvostepenim raketnim motorima na čvrsto gorivo (SRM), što značajno povećava njihove borbene sposobnosti.

Nova divizija S-500 integrisana je u sistem protivvazdušne odbrane usmerene na mrežu zajedno sa divizijama S-300V4 i S-400. Ovo je obezbeđeno upotrebom automatizovanih sistema upravljanja (ACS) „Poljana-D4M1“ ili „Bajkal-M“.

Ova integracija omogućava stvaranje višeslojne odbrane sposobne da se efikasno suprotstavi širokom spektru vazdušnih pretnji.

Poređenja radi, S-500 ima jedinstvenu sposobnost da presreće manevarske hipersonične rakete pri brzinama većim od 10 Maha, a gde se pretpostavlja da sistem srednjeg dometa S-400 može da presreće ciljeve od 8 Maha.

Napredne karakteristike zbog kojih je S-500 cenjen uključuju veoma visok stepen svesti o situaciji sa dometom detekcije od 800 km je i njegova sposobnost da se umreži sa starijim sistemima protivvazdušne odbrane kao što je S-400 za još bolju svest o situaciji.

Relevantnost i izgledi

Razmeštanje drugog diviziona S-500 na Kubanu je samo po sebi jasan pokazatelj koliko je ova oblast od strateškog značaja za Rusiju. Azovsko-crnomorski region je ključna oblast sa važnim morskim i vazdušnim putevima, kao i velikim vojnim i civilnim objektima.

s 500 55r6m triumfator m prometej
S-500 55r6m triumfator-m prometej

Jačanje protivraketne odbrane u ovom regionu može značajno povećati nivo zaštite od mogućih napada potencijalnih protivnika.

Pored toga, S-500 pruža mogućnost efikasnog suprotstavljanja modernom i budućem oružju za vazdušni napad, uključujući hipersonične rakete, koje postaju sve hitnija pretnja u savremenim uslovima.

Moćne radarske stanice i visokoprecizne rakete kompleksa S-500 obezbeđuju pouzdano otkrivanje i uništavanje takvih ciljeva.

Planovi za dalji razvoj sistema S-500 uključuju povećanje mobilnosti i kompaktnosti kompleksa, što će omogućiti da se koristi ne samo za zaštitu stacionarnih objekata, već i za brzo raspoređivanje u područjima potencijalnih sukoba.

Ovo bi se moglo pokazati kao posebno važno u savremenom ratovanju, kada brzina i fleksibilnost u reagovanju na pretnje postaju ključni faktori uspešne odbrane.

S-500 u februaru prošao testove, a već raspoređen

Da ruska vojska uvodi u službu PVO sisteme nove generacije S-500 Prometej u dve verzije, pisali smo pre nešto više od mesec dana. Očekuje se da će ruski sistem PVO biti dopunjen i ažuriran ove godine. Danas je udeo savremenih protivvazdušnih sistema u ruskoj vojsci 82%, u naredne dve godine će porasti na 85%.

Podsetimo, ranije ove godine, Prometej je završio seriju testova, potvrđujući svoju sposobnost da obara hipersonične mete, prema ruskim izvorima. Poslednja faza testiranja kompleksa S-500 održana je 22. februara, kada je Prometej pogodio interkontinentalnu balističku raketu R-29RMU2 Sineva.

Posle ovoga je najavljeno da će se ove godine pridružiti trupama. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će Prometej ove godine početi da ulazi u službu, što će značajno ojačati potencijal PVO/Protivraketne odbrane zemlje.

10 KOMENTARA

 1. Nisu Ukri napravili štetu hipersoničnim raketama nego sporim krstarećim zahvaljujući puno dobrih mamaca kao i dronovima naravno. E sad ako će radari od S 500 pomoći za kompletniju sliku svaka čast. Ukri su srušili dosta krstarećih kalibara strijelama i ko pragama u dolasku istina ti kalibri su isli hiljadu i dvije kilometara pa se imalo vremena a njihove iz aviona do 300 km uz more sofisticiranih mamaca i dosta štete napravili.

 2. Greska Rusa,skupi S500 ,na prvoj liniji front.Krim medju najopasnija mesta na svetu.Ukri ce za njega da koriste Iransku taktiku protiv Izraela,tad bila bezuspesna.zagusiti S500,velikim brojem dronova,posle idu Scalp,Storm Shadow,na kraj Atacms.Tako neutralisana Crn.flota ,nezna se ni gde se vise krije,po uvalama.

  3
  8
 3. Kad se javi neki ovako neki pametnjakovic..
  Ni ti je patriot laka meta ni ti s 400.
  S 500 može biti još teža zbog daljine dobacivanja i same detekcije.
  Da je sve tako lako rusko zapaliti ne bi se rat vodio još uvek.

  7
  1
 4. Sve je to lepo samo nigde ne piše da li obara dronove sa tipa 20 kg eksploziva šta vredi što može sve rakete oboriti kad jedan mali dron dovoljan da ozbiljno oštetiti deo sistema.

  4
  8

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave