NaslovnaNovostiRusi presreli šest raketa ATACMS na Krimu: Da li je aktiviran tek...

Rusi presreli šest raketa ATACMS na Krimu: Da li je aktiviran tek usvojeni sistem S-500 Prometej?

Ukrajinci su navodno pokušali ​​da kopiraju iranski napad na Izrael koristeći krstareće rakete i dronove u isto vreme, ali su upali u rusku zamku.

Američki Pentagon ne može da veruje da je 6 raketa ATACMS prekjuče oboreno zajedno iznad Krima, navode ruski novinarski izvori. Javljaju se ozbiljne sumnje u upotrebu sistema S-500.

Ministarstvo odbrane Rusije je 30. aprila popodne saopštilo da su „naši sistemi protivvazdušne odbrane „u protekla 24 sata oborili šest operativno-taktičkih projektila ATACMS“.

Ove rakete su pokušavale da pogode ciljeve na Krimu i istovremeno pronađu ranjivost u ruskoj protivvazdušnoj odbrani iznad poluostrva, da odrede položaje ruskih raketa.

Šef Krima Sergej Aksenov upozorio je stanovništvo poluostrva na ATACMS podmuniciju koja je razbacana u oblasti Simferopolja nakon što su rakete uništene.

Kakav je plan SAD-Ukrajine protiv Krimskog mosta

Uz pomoć raketa ATACMS, kojima SAD hitno naoružavaju Ukrajinu, Oružane snage Ukrajine pokušaće da izvrše masovni napad na Krimski most, naglašavaju ruski mediji.

mgm 140 atacms
mgm-140 atacms

„Kijev ima na umu dva datuma za napad, 7. ili 9. maj, prvi je dan inauguracije ruskog predsednika, a drugi je Dan pobede u Rusiji. Sada Pentagon zajedno sa ukrajinskim oružanim snagama izračunava putanje leta raketa.

Ovoga puta NATO blok sprema udar zajedno sa Kijevom.

Problem za Zapad je, međutim, neutralizacija bez presedana šest američkih raketa ATACMS koje su odmah oborene na Krimu. Bela kuća je bila zbunjena.

„Ne, ne možemo da potvrdimo izveštaje da su rakete ATACMS oborene“, rekao je Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD, na pitanje novinara tokom brifinga.

Zašto su SAD uznemirene zbog presretanja projektila? „Visoki američki oficiri su takođe izjavili da je Abrams „super“ tenk i da se ne može pogoditi. Američki tenkovi ovog tipa gore kao nemački „Leopardi“ na bojnom polju.

Krivac za obaranje ATACMS najnoviji ruski kompleks S-500 Prometej?

NATO i ukrajinski zvaničnici bili su veoma optimistični u pogledu novih raketa ATACMS povećanog dometa (300 km), koje su SAD tajno prenele kijevskom režimu.

Posle jučerašnjih događaja na Krimu, i sami strahuju da Rusi imaju strašni protivotrov protiv njih.

Prva javno dostupna fotografija S-500 @mod_russia
Prva javno dostupna fotografija S-500 @mod_russia

“Informacije ukazuju na razvoj novih raketnih sistema S-500 Prometej i na ratištima “, kaže ruski ekspert Konstantin Olanski.

Kakav je plan SAD i Velike Britanije za Krim

Britanski izveštaj u listu Telegraf izvestio je da su projektil Storm Shadow i njegov francuski pandan SCALP-EG bili glavno oružje ukrajinskih oružanih snaga za napad na ciljeve duboko na ruskoj teritoriji.

Iz tog razloga, Vašington nije javno objavio koliko je balističkih projektila ATACMS isporučio Ukrajini (osim savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Salivana koji je rekao da je to „značajan“ broj).

U Vašingtonu se sve više sumnja u sposobnost ukrajinskih oružanih snaga da efikasno koriste nove rakete ATACMS.

„To je pokazao i neuspeli iranski raketni napad na izraelske vojne objekte 15. aprila. Samo nekoliko od oko 300 balističkih projektila koje je ispalio Iran stiglo je do izraelskog tla.

Ukrajinci pokušavaju pogrešno da kopiraju iransku taktiku, izvodeći masovne udare i koriste ATACMS u kombinaciji sa dronovima i krstarećim projektilima. Ruski PVO sistem je, međutim, mnogo napredniji od ukrajinskog.

Telegraf piše da ukrajinske mete za raketne udare ATACMS u Rusiji uključuju linije snabdevanja (uključujući železničke linije i stanice), vojne aerodrome kao što su Saki i Jankou, i komandna mesta.

Svi ovi ciljevi su jasno pokriveni ruskom PVO, a postoje i druga sredstva zaštite“, kaže ruski stručnjak.

satelitski snimci pokazuju kako ruska vojska jaca odbranu u blizini krimskog mosta
satelitski snimci pokazuju kako ruska vojska jaca odbranu u blizini krimskog mosta

„Dok se čini da SAD više vole da se oružje koje isporučuju koristi samo na ukrajinskom tlu, samo njihovo prisustvo takođe primorava Ruse da ponovo procene bezbednost svojih aviona u drugim vazdušnim bazama“, kaže dr Sidart Kaušal iz think tank-a sa sedištem u Londonu (RUSI).

„Možete da vidite balističku raketu koja dolazi, a onda imate oko tri minuta“, rekao je Džastin Kramp, izvršni direktor strateške obaveštajne firme Sibilajn.

„Međutim, projektil je u vašem dometu, samo oko 30 sekundi i morate vrlo brzo da izvršite kontranapad. Međutim, mogućnosti ruskog S-300, a još više S-400, omogućavaju određivanje područja lansiranja raketa kao što su rakete ATACMS“, naglasio je on.

Da li S-500 Prometej čini upotrebu ATACMS raketa neefikasnom?

Ruski ministar Sergej Šojgu najavio je borbeno raspoređivanje S-500 pre malo više od nedelju dana, 23. aprila 2024. godine.

Pored toga, sistemi će biti dostupni u dva različita oblika, protivraketnoj odbrani i sistemima protivvazdušne odbrane dugog dometa.

S-500 može da pogodi ukrajinske ciljeve na dubini do 600 km (dok S-300 i S-400 mogu da dostignu 150, odnosno 400 km).

Rusija je započela razvoj S-500 2010. godine, prema Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS), koji prati stanje sistema protivvazdušne i protivraketne odbrane širom sveta.

Moskva je 2011. otkrila planove za izgradnju dve nove fabrike za proizvodnju S-500.

Prva javno dostupna fotografija S-500 @mod_russia
Prva javno dostupna fotografija S-500 @mod_russia

Ruski državni program naoružanja (tačnije njegova najnovija verzija) uključuje raspoređivanje 100 bataljona, koji će uključivati 800 lansera S-350, S-400 i S-500.

CSIS piše da je ruski PVO sistem S-500 sposoban da pogodi gotovo sve poznate tipove aviona i krstarećih raketa, kao i balističke rakete, pa čak i satelite u niskoj orbiti.

6 KOMENTARA

  1. Raketa ATAKMC, ide oko 1000 km na cas i nju obara Panvir S1 , ali je problem uociti je na vreme , zato se mozda koristi S500, za detekciju i navodjenje PVO u sistemu, a ne dejstvuje se raketom s500 to sigurno.

  2. 🤣🤣🤣 zajedno planiraju,i onda izađe majmun Stoltenberg i jede govna kako NATO NIJE STRANA U RATU!! pa ko još nešto veruje tim zločincima!!! Rupenje tog mosta može da se izbede samo ako lansiraju svih 100 ATAKAMS rakete koje su dali Ukrajni,i biće samo neka simbolika,a uticaj ma izhod rata NIKAKAV!! Posle toga Rusi će razbucati još tuh 20% energetike što je ostalo u Ukrajni,,takav je epilog

    17
    1
  3. Kako to da holivud nezna cime su Rusi oborili njihove rakete! Pa najmocnija sila odjednom nemocna ili nikada i nije bila mocna osim u holivudu. Mocni su samo u satanizmu i pravljenju zla po celom svetu i krajnje vreme je da im ceo normalan svet uzbrati sto je i pocelo da se desava a predvodi ih zapravo najjaca vojna sila Rusija i nije u opste bitno cime su oborili vec je bitno da imaju cime i da nisu sve karte otvorene a kada do toga dodje satanisti ce biti jos vise iznenadjeni!

    26
    1
  4. S 500 je namenjen za obaranje nuklearnih balistickih raketa i glava i hiper sonicnih projektila da malo poblize znate ,a s550 je za ove stvari ,inace ove rakete ukrajinci su dobili jos prije1 godinu i lansiraju ih vec poodavno te rakete obara buk m2 i pancir sm da poblize znate

    48
    1
    • За твоју информацију С-550 је намењен за обарање сателита а за нуклеарне пројектиле имаш подморнице са пресретачима и интегрисан системе са С-500

      43

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave