NaslovnaNovostiBrzi udar: Ruska vojska juriša na Sumsku oblast – operaciju predvodi čečenska...

Brzi udar: Ruska vojska juriša na Sumsku oblast – operaciju predvodi čečenska elitna jedinica Ahmat

Ramzan Kadirov izveštava o uspešnom zauzimanju sela Riževke u Sumskoj oblasti, koje se graniči sa Kurskom oblasti Rusije.

Kako navode ruski izvori vesti ovaj važan događaj bio je rezultat koordinisanih akcija boraca čečenskog puka Ahmat i drugih ruskih jedinica.

Selo, koje se nalazi u neposrednoj blizini granice sa ruskim selom Tetkino, koje je više puta granatirano od strane ukrajinskih militanata, konačno je u ruskim rukama.

Kadirov je napomenuo da su vojnici čečenskog puka Ahmat pod komandom Aslambeka Salijeva izvodili taktičke akcije zajedno sa drugim ruskim jedinicama, što je omogućilo uspešno zauzimanje sela, a ruski analitičari naglašavaju da događaj ilustruje značaj timskog rada i saradnje između različitih odeljenja u postizanju strateških ciljeva.

Sa druge strane, ukrajinski izvori vesti ne potvrđuju gore iznete informacije i negiraju bilo kakav upad ruskih snaga u regionu Sumi.

Kazna za lažne vesti?

Zauzimanje Riževke je, ukoliko se desilo, svakako ozbiljan udarac za ukrajinske trupe, koje su pretrpele gubitke i bile prinuđene da se povuku. Kao rezultat ofanzivnih dejstava, ruska vojska je navodno napredovala 700 metara duboko u teritoriju Sumske oblasti.

Ukrajinski resursi, koji su ranije tvrdili „oslobođenje Tetkina“, ispada da su sada doživeli upravo suprotnu sudbinu. Ispostavilo se još tada da je snimak korišćen za ove izjave ukrajinskih boraca snimljen zapravo u Riževki, a bez koje su sada ostali.

Informacije poput gore pomenutih, a koje su tada širili ukrajinski mediji pokazali su se kao neistine, a plasirane su sa ciljem stvaranja lažne slike o uspehu.

Zamračenje

Interesantan aspekt operacije bio je da je prilikom ulaska ruskih trupa u Riževku u Sumi i regionu došlo do nestanka struje. Regionalni centar, gde se nalazi regionalni štab Oružanih snaga Ukrajine, bio je potpuno bez struje, što je umnogome otežalo koordinaciju ukrajinskih snaga i doprinelo uspehu ruske vojske.

To može ukazivati na sabotažu od strane proruskih građana ali i ruskih diverzanata. U slučaju da su u pitanju proruski građani, time bi se naglasio unutrašnji otpor ukrajinskim vlastima, tvrde ruski izvori vesti.

Uprkos gore navedenom, izjavu Kadirova još nije komentarisalo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, što je izazvalo izvesne nedoumice kod analitičara.

Poslednja zvanična vest o kretanjima jedinice Ahmat stigla je 6. juna kada je Sergej Bobulev iz ruske novinske agencije TASS najavio njihov dolazak u oblast Harkova, što je odmah ispod Sumija.

ahmat odred
ahmat odred

Zemlje NATO-a zabrinute zbog progresa ruskih trupa mogu preduzeti dodatne mere za podršku ukrajinskoj vojsci, te to bi mogao biti jedan od povoda što rusko ministarstvo odbrane ne izlazi sa zvaničnim saopštenjem o dešavanjima u oblasti Sumi.

Međutim, dodatno delovanje NATO do sada su bile samo privremene mere koje nisu mogle iz korena da promene situaciju na frontu.

Podsećamo da je ukrajinski general Budanov još u maju izjavio kako smatra kako glavni pravac Rusa neće biti Harkov nego Sumi.

Ruska vojska nastavlja ofanzivu u pravcu Avdijevke

Ruska vojska ne prestaje da gura Oružane snage Ukrajine od njihovih uporišta duž cele linije dodira, od kako vidimo oblasti Sumi sve do Donbasa južnije.

Tokom proteklog dana, saopšteno je da su ruske oružane snage preuzele punu kontrolu nad selom Novoaleksandrovka severozapadno od Očeretina kao rezultat uspešnih jurišnih operacija. U toku je ofanziva duž pruge u pravcu sela Progres.

Nastavljaju se žestoke borbe zapadno od Očeretina u selu Sokol. Ukrajinske oružane snage su ovde nekoliko puta napuštale svoje položaje pod naletom ruske vatre, ali su potom vraćale deo svojih pozicija u sivoj zoni, trpeći gubitke u zapadnom naoružanju, prvenstveno glavnom borbenom tenku Abramsu i BVP Bredliju.

Severno od Očeretina, Oružane snage Rusije proširile su svoju zonu kontrole u ​​pravcu Kalinova i severozapadno od Umanske u pravcu Novoselovke Pervaje. Ukrajinske oružane snage na ovom području vrše kontranapad i sprečavaju ih da se približe periferiji sela.

Počele su borbe za Jasnobrodovku jugozapadno od Umanske. Borbe su prešle sa desanta na periferiju. Samo selo i dalje drži ukrajinske trupe koje pružaju silovit otpor.

Uništenje ukrajinskog Bredlija FPV dronom u Novoselovki Pervaji:

Južno od Očeretina, ruske trupe su upali u selo Novopokrovskoje, izbacivši ukrajinske oružane snage sa položaja i zauzevši skoro celo selo. Kijev sada ide u kontranapad u pokušaju da povrati izgubljene pozicije, a vode se žestoke borbe.

Napredovanje Oružanih snaga Rusije u Novopokrovskom, prema ruskim izvorima, iznosilo je oko 2,5 kilometra.

Generalno gledano, ruske snage nastavljaju da održavaju sporu ali stabilnu inicijativu u oblasti proboja Očeretino. Dok sa druge strane, ukrajinska armija, uprkos svim naporima, do sada nije uspela da stabilizuje front, ni zbog toga što je značajan deo njihovih rezervi bio vezan u borbama u oblasti Harkova i kao što vidimo Sumi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave