NaslovnaNovostiNačelnik ukrajinskog generalštaba: moglo je biti gore ali smo pripremili rezerve; Budanov:...

Načelnik ukrajinskog generalštaba: moglo je biti gore ali smo pripremili rezerve; Budanov: Glavni pravac Rusa neće biti Harkov nego Sumi

General-major Anatolij Bargilevič, načelnik ukrajinskog generalštaba, priznaje da je situacija kritična u pravcu Harkova, ali bi “mogla biti još gora da se mere nisu preduzele na vreme”.

Visoki ukrajinski oficir je u ponedeljak uveče dao neke komentare u vezi sa evolucijom borbi u pravcu Harkova, za ukrajinsko glasilo Unian.

“Najteža situacija je u oblasti Vovčansk, gde neprijatelj prikuplja snage da krene u juriš na grad. Ruska vojska pokušava da priđe u malim grupama kako bi kasnije formirala jurišne grupe”, rekao je šef ukrajinskog generalštaba.

„Neprijatelj je jutros postao aktivniji u oblasti Vovčanska. Vode se borbeni okršaji. Ukrajinske odbrambene snage uništavaju neprijatelja u blizini grada. Promptno reagujemo na kretanje neprijateljskih trupa i dovodimo rezerve. Da rezerve nisu bile pripremljene u poslednja dva meseca, situacija bi bila mnogo gora“, dodao je ovaj general.

Prema njegovim rečima, “taktika Rusa u pravcu Harkova je da se približavaju u malim grupama da bi kasnije formirali jurišne grupe”.

Bargilevič je napomenuo da je Generalštab dodelio neophodan broj udarnih sredstava i organizovao njihovo odgovarajuće postavljanje, ali su ruske snage brojčano nadmoćnije.

harkov i belgorod
harkov i belgorod

“Moramo shvatiti da bez obzira koliko rezervi pripremimo, Rusi su još brojniji. Zbog toga se od početka invazije velikih razmera borimo u uslovima njihove brojčane nadmoći. Međutim, činimo sve što je moguće i nemoguće zaustaviti njihovo napredovanje, da izazovemo što više ruskih gubitaka i da preuzmemo inicijativu“, naglasio je general.

“Borbe se vode i na drugim pravcima, situacija i dalje teška”

„Situacija u zonama borbenih dejstava i dalje je teška. Neprijatelj aktivno napada naše jedinice u više pravaca sa ciljem da napreduju duboko u teritoriju Ukrajine. Odbrambene snage čine sve da iscrpe ofanzivni potencijal neprijatelja“, navodi se u istom saopštenju ovog generala.

Bargilevič je izjavio i da su 12. maja ruske snage zabeležile najveće ljudske gubitke od početka rata, čak 1.740 vojnika.

“Broj je veoma visok i rezultat je apsolutne eskalacije angažovanja ruskih snaga koje su, inače, već pojačale napade od 24. aprila. Od tada su naglo porasli na preko 100 dnevno, ali sa srazmernim gubicima, procenjenim na dnevni prosek od 1.130 vojnika, posle 24. aprila.”, ponavljaju svi ukrajinski mediji i dodaju da je povlačenje ukrajinskih trupa iz Vovčanska “ruska propaganda”.

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe: Glavni pravac napada neće biti u Harkovu; Rusija planira snažnu ofanzivu severnije u rejonu Sumi

Prema prognozi načelnika Glavne obaveštajne uprave Armije (GUR), napadi u regionu Harkov će se nastaviti još nekoliko dana.

Situacija u Ukrajini se znatno zakomplikovala poslednjih nedelja. Bez municije, brojčano nadjačane, ukrajinske snage su prinuđene da se povuku pred ruskim napadima, a stvari mogu da se pogoršaju, rekao je za Njujork Tajms načelnik Obaveštajne uprave ukrajinske vojske Kirilo Budanov.

sirski i budanov u bunkeru
sirski i budanov u bunkeru

Šef GUR-a ocenjuje da će ukrajinske snage u narednim danima moći da pojačaju svoje linije i stabilizuju front u Harkovu.

Međutim, glavni pravac napada neće biti ovde. Budanov očekuje da će Rusija pokrenuti još jedan napad severno od Harkova u Sumskoj oblasti.

On je u komentaru za Njujork tajms rekao da će se ruski napadi u oblasti Harkova nastaviti još tri ili četiri dana.

Očekuje se da će nakon toga ruske trupe izvršiti snažnu ofanzivu u pravcu Sumija, grada oko 140 km severozapadno od Harkova“, navodi se u američkoj publikaciji pozivajući se na Budanova.

Ruska ofanziva na oblast Harkova

General Kirilo Budanov, koji je navodno i sam bio u Harkovu, priznao je da „svakog sata ova situacija postaje kritična“.

Ukrajinska vojska pokušava da skrene trupe sa drugih linija fronta kako bi ojačala svoju odbranu u Harkovu. „Sve naše snage su ili ovde ili u Časov Jaru“, rekao je Budanov, misleći na ukrajinsko uporište oko 200 kilometara južno koje su ruske trupe napale poslednjih nedelja.

„Iskoristili smo sve što imamo. Nažalost, nemamo nikog drugog u rezervi“, reče Budanov.

“Rusi su nedavno pojačali ofanzivu u oblasti Harkova. Prijavljeno je da su protivnici uspeli da preuzmu kontrolu nad određenim brojem naselja. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su neprijatelji uspeli da postignu taktički uspeh tokom borbi za grad Vovčansk, koji se nalazi nedaleko od granice”, pišu ne ukrajinski već zapadni mediji, sada već potpuno transparetno navodeći ko je prijatelj, a ko neprijatelj.

volcansk, ruske trupe prepravljaju ukrajinske nazive mesta u prvobitna
volcansk, ruske trupe prepravljaju ukrajinske nazive mesta u prvobitna

Sledeći period biće ključna faza. Trenutno su idalje najžešći sukobi u pravcu Harkova. Za samo nekoliko dana u ruske ruke pao je dvocifren broj ukrajinskih mesta. Sa prodorom od skoro 8 km u dubinu, a pravolinijski do periferije grada Harkova, ovo je možda najbrža ruska ofanziva, osim u toku prvih nedelja rata, kada su lakoverno stali i povukli se.

3 KOMENTARA

  1. Nikakav to nije Ruski napad na Harkov,za celu ovu operaciju Eusi koriste 4 bataljona po 800 ljudi,,i razbucali su celu Ukrajinsku odbranu,,sami Ukrajinci potvrdili da imaju ogromne gubitkeu ljudstvu i oklopu!!! Ali zločincu Zelenskom,Budanovu i Sirskom po naredbi svojih gazdi iz Londona i Vašingtona malo im je već 610 000 poginuloh Ukrajinskih vojnika!!

    33
    1
  2. Ovaj je vidovit, predvideo je da će rusi napasti pose više meseci čačkanja i terorisanja civila i upozorenja koja su slali.

    133
    7

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave