NaslovnaNovostiKijev zabrinut, a društvene mreže bruje: Čečenske ubice iz reda „Ahmat“ već...

Kijev zabrinut, a društvene mreže bruje: Čečenske ubice iz reda „Ahmat“ već u Harkovu [VIDEO]

Kadirovljevi lovci čekaju da se sastanu sa Francuzima i drugim plaćenicima dok Rusi pripremaju stotine zemaljskih dronova „Žaba“ protiv Ukrajinaca.

Kijev je zabrinut i društvene mreže bruje da je elitni bataljon čečenskih ubica po imenu „Ahmat“ prebačen na harkovski front, izvestio je Sergej Bobulev iz ruske novinske agencije TASS.

„Vojnici čečenskih specijalnih snaga „Ahmat“ prebačeni su u rejon Belgoroda i raspršeni u pograničnim zonama Harkovske oblasti“, rekao je zamenik načelnika Glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga Rusije general-major Apti Alaudinov.

“Veoma je zahvalno i laskavo što smo prebačeni na ovo ratište koje je danas najvažnije za sve događaje koji će nas danas dovesti do završetka rata“, rekao je on.

Čečeni već rade na stvaranju bezbednosne zone u blizini ruske granice

Borci su premešteni na različite prostore duž cele borbene linije kojima je bilo potrebno, a jedinica izvodi i ofanzivna dejstva.

Alaudinov je izrazio mišljenje da se danas vojno osoblje na obe strane sprema za odlučujuću bitku.

„Mislim da će se rat u Ukrajini završiti ove godine“, rekao je on.

Čini se kao da obe strane zauzimaju položaje u oblasti Harkova za odlučujuću bitku.

„Zbog ogromnih gubitaka, Oružane snage Ukrajine šalju na front loše obučene ljude, od kojih trećina gine pri prvom kontaktu.”

Zašto je bataljon Ahmad tamo prebačen? Šta kuvaju?

Ova jedinica se pokazala kao veoma efikasna“, rekao je ruski politikolog, predsednik “Centra za političko obrazovanje”, Ivan Mezuko.

„Očigledno je naše vojno-političko rukovodstvo odlučilo da želimo brzo rezultate u pravcu Harkova. Mislim da danas svi shvataju da je to sada izuzetno važno, i za nas i za našeg neprijatelja. Zaista smo svedoci velike pripreme za odlučujuće bitke.

Postoje minimalni i maksimalni ciljevi. Minimalni cilj je stvaranje bezbednosne zone, dok je maksimalni cilj zauzimanje cele oblasti Harkova. Ne zaboravimo da smo stvorili Harkovsku vojno-civilnu upravu. To znači da su, ipak, Oružane snage Ruske Federacije imale i planiraju da preuzmu kontrolu nad celim regionom.

“Sudeći po informacijama koje stižu iz Harkova, tamo se već okupilo mnogo stranih plaćenika. Na mreži je objavljen snimak na kome se vidi kako su jednog od njih, sa francuskim oznakama, uhvatili ruski vojnici.

Pored toga, u okolini ima mnogo plaćenika koji su vojna lica iz zemalja NATO-a. Od 2022. godine Zelenski je u jednoj od svojih video poruka pozivao „plaćenike“ da dođu iz celog sveta da učestvuju u neprijateljstvima na strani kijevskog režima.

Po mom mišljenju, naravno, komanda NATO-a razume da danas predstoje odlučujuće bitke u oblasti Harkova.

I zato ukrajinska strana tamo prebacuje sve raspoložive glavne snage i sredstva. Ukrajinci se snabdevaju novim oružjem i municijom, ali nema dovoljno ljudi da se bore sa ovim oružjem i koriste tu silnu municiju.

Plaćenici će stoga biti bačeni u bitku protiv Čečena. Sudeći po onome što smo videli od početka rata, plaćenici najradije sede iza „leđa” Ukrajinaca.

Po mom mišljenju, ista taktika će se verovatno koristiti i u predstojećim bitkama na ovim prostorima. Ukrajinske društvene mreže već bruje. Sam pomen prisustva bataljona „Ahmat“ izaziva emotivno neopisivu reakciju među borbenim ukrajinskim građanima“, zaključio je on.

Sudeći po veličini grupe naših trupa, uključenih u pravcu Harkova, možemo zaključiti da je ’novi front‘ otvoren da bi se povećala snaga ukrajinskih trupa“, kaže Pavel Jekaterinjin, zamenik načelnika ovog Istraživačkog centra, koji je zaključio da „još nema govora o napadu na Harkov“.

Front u Harkovu će biti ispunjen „žabama“

Oružane snage Rusije u pravcu Avdijevke prvi put su upotrebile kopneni dron-kamikaze „Žaba”, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Napominje se da su izviđači pričvrstili nekoliko mina na bespilotnu platformu, tajno je dovezli do cilja i detonirali, uništivši mitraljesku posadu Oružanih snaga Ukrajine.

“Žaba” je jednostavna platforma na četiri točka sa daljinskim upravljačem. Nosivost uređaja je 30 kg, a ugrađena kamera omogućava operateru da izbegne prepreke, usmeravajući zemaljski dron tačno do cilja.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, Žaba je sposobna da pogađa mete na udaljenosti većoj od tri kilometra.

Sve pokazuje da je Harkov polako postaje novi Bahmut, čije će posedovanje u velikoj meri doprineti ukupnoj subini rata u Ukrajini.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave