NaslovnaNovostiIspostavilo se da je video iz Tetkina u Rusiji koji su objavili...

Ispostavilo se da je video iz Tetkina u Rusiji koji su objavili proukrajinski borci LSR snimljen u ukrajinskom selu

Već nekoliko dana borci takozvane Legije slobode Rusije (LSR) i druge navodno partizanske grupe pod kontrolom ukrajinskog GUR-a napadaju sela u pograničnoj oblasti Belgorodske i Kurske oblasti. Bez konkretnih uspeha na frontu, ukrajinski i proukrajinski borci pokušavaju da pobede u medijskom prostoru.

Proukrajinski borci su na društvenim mrežama objavili snimak na kojem se navodno nalaze u selu Tetkino u Kurskoj oblasti u Rusiji, ali su zaboravili na detalje. Kako je ubrzo postalo jasno, snimak je snimljen u selu Rižovka u Sumskoj oblasti u Ukrajini.

Operateri iz legije „Sloboda Rusije“ zaboravili su da žive u doba interneta koji sve pamti. U proleće 2022. godine Rižovka je bila pod kontrolom ruske vojske. U blizini kuće u kojoj su proukrajinski borci snimili snimak, na priloženim fotografijama vidi se kako ruski vojnici pre dve godine dele pakete sa hranom lokalnom stanovništvu.

Ove „uspehe“ proukrajinskih militanata je na svom Telegram kanalu podelio šef Čečenije Ramzan Kadirov.

Kako je pisao čečenski lider, jedinicama bataljona Zapad-AHMAT pod vođstvom Ismaila Agueva, zajedno sa drugim jedinicama Oružanih snaga Rusije, nije bilo teško da odbiju ovako neorganizovanu ofanzivu.

Snimci sa stvarnih scena pokazuju kako ruske snage odbijaju napad takozvane Legije slobodne Rusije. Vazduhoplovno izviđanje, zajedno sa operaterima artiljerije i bespilotnih letelica, funkcionisalo je veoma dobro, tvrdi lider Čečena.

“Udari su izvedeni brzo i izuzetno precizno na neprijateljske položaje. Ovde možete videti i uništenje tenka koji nije imao sreće da naleti na sopstvenu minu. Borci su mogli da završe ono što su započeli bacanjem bombi iz dronova”, preneo je detalje Ramzan Kadirov.

Ruski borci snimili su svoj šaljivi odgovor na izvorni snimak Legije slobode Rusije. Na snimku ruski vojnici javljaju da ne mogu da otkriju pravu lokaciju, ali se već bore u Kijevu..

Podsetimo, Vladimir Putin je rekao da je upad naoružanih antikremljskih grupa 12. marta u Rusiju „pokušaj da se poremete” predstojeći predsednički izbori u zemlji. Putin je takođe dodao da je svrha upada „da se dobije sredstvo za razmenu teritorija u mogućim pregovorima“ i da se stvori „informacioni efekat“.

„Sibirski bataljon“ je preko društvenih mreža pozvao Ruse da ignorišu predsedničke izbore u Rusiji, koji će se održati od 15. do 17. marta, nazivajući glasačke listiće i biračka mesta „fikcijom“.

Međutim, treba napomenuti da kakvi god bili, za razliku od Ukrajine gde su potpuno zabranjeni, u Rusiji se ipak održavaju izbori. Podsetimo, nijedna strana u ovom sukobu nije objavila rat drugoj, takođe ruski gas nesmetano teče čak i u treće zemlje kroz Ukrajinu.

“Legija Slobode Rusije“, „Sibirski bataljon“ i „Ruski dobrovoljački korpus“ su navodno 12. marta prešli granicu sa ruskim regionima Belgorod i Kursk, i to na samom graničnom prelazu navodno radi borbenih dejstava, koja su nastavljena do danas, smanjenim intenzitetom.

Jedinice su tvrdile da su preuzele kontrolu nad selom Tetkino u Kurskoj oblasti, što se kao što vidimo ispostavilo kao potpuna laž. Kao i Legija „Sloboda Rusije“ i „Sibirski bataljon“ objavili su video snimke na svojim platformama društvenih mreža na kojima se tvrdi da prikazuju njihove grupe koje “deluju na ruskom tlu”.

Putin je takođe naveo i da se prodor jedinica na rusku teritoriju dogodio „usled neuspeha Ukrajine“ na bojnom polju.

Ukrajina je bila prinuđena da se povuče iz Avdijevke, ključnog grada na liniji fronta u Donjeckoj oblasti, 17. februara, i iz drugih obližnjih sela nekoliko nedelja kasnije. Rusija pojačava ofanzivne akcije duž fronta, dok se ukrajinske oružane snage suočavaju sa uzastupnim porazima ali i ozbiljnom nestašicom municije.

Podsetimo, predsednik Ukrajine Zelenski rekao je 11. marta francuskoj televiziji BFMTV da je situacija na liniji fronta „bolja nego što je bila poslednjih meseci“.

1 KOMENTAR

  1. To se i znalo da nisu ušli u Rusiju nešto “duboko”
    Ali nije mi jasno što su uništili onesposobljeni i napušteni tenk.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave