NaslovnaNovostiOboren ili ne? SAD otvoreno tvrde uništenje ruskog „letećeg radara“ A-50 PVO...

Oboren ili ne? SAD otvoreno tvrde uništenje ruskog „letećeg radara“ A-50 PVO sistemom Patriot

Američka vojska je saopštila da je ruski AWACS avion A-50 iznad Azovskog mora oborio PVO sistem Patriot.

Podsetimo, uveče 14. januara na nebu iznad Azovskog mora desio se neobičan događaj, koji je privukao veliku pažnju ruskih i ukrajinskih medija.

Prema tada dostupnim podacima ukrajinski izvori vesti su širili informacije da su avioni Il-22 i A-50 oboreni od strane PVO sistema Patriot. Međutim, kasnije su se pojavile komunikacije koje ukazuju na prisustvo relejnog aviona Il-22 na nebu, koji je navodno na kraju sleteo u grad Anapa.

Informacija o tome pojavila se juče na konferenciji FIRES Udruženja artiljerije i PVO, održanoj od 6. do 9. maja. Izjave date na ovoj konferenciji od velikog su interesa u kontekstu sukoba u Ukrajini.

Pomoćnica načelnika štaba 10. armije SAD pukovnik Rozana Klemente rekla je da se za uništavanje ciljeva kao što je A-50 koristi klasična zaseda pomoću sistema PVO. Da bi ovaj mehanizam funkcionisao, posade Oružanih snaga Ukrajine pomerile su sisteme PVO direktno na liniju fronta (tzv. SAMBush, bukvalno zaseda sa raketama zemlja-vazduh).

Neki od sistema PVO koje je isporučila Nemačka kreću se duž linije fronta, drugi su raspoređeni da zaštite nepokretne objekte. Upravljanje i upotrebu PVO sistema ovog tipa vrše vojna lica 96. PVO brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Pored PVO sistema Patriot, ova formacija je naoružana sistemima PVO NASAMS i IRIS-T, kao i mnogim sovjetskim protivvazdušnim sistemima poput S-300 i S-125.

Operacija isporuke PVO sistema Patriot Ukrajini počela je u januaru 2023. godine. Američki PVO sistemi počeli su borbeno dežurstvo u Kijevu krajem aprila 2023. godine. Prema rečima Klemente, 4. maja u 02:30 presretnuta je prva balistička raketa.

Šta je značajno u ovim izjavama?

Prvo, sama činjenica postojanja ovakvih izjava u otvorenom tekstu. Prethodno su Sjedinjene Države studiozno izbegavale temu uništenja A-50 iznad Azovskog mora.

Drugo, interesantna je transformacija PVO Patriot iz stacionarnog PVO u mobilni i učešće nemačke i američke vojske u obuci posada Oružanih snaga Ukrajine za postavljanje zasede na ruske avione. Sada će se definitivno ovi rizici morati da uzmu u obzir sto se ruske vojske tiče.

Treće, verzija ruskih blogera da je A-50 oboren „prijateljskom vatrom“, sada je opovrgnuta od strane SAD.

Patriot koji je donirala Nemačka oborio A-50

Prema rečima Rozane Klemente, ukrajinska vojska je tokom napada na A-50 koristila taktiku SAMbush (vazdušna zaseda).

„Trenutno Ukrajina verovatno ima Patriot u službi na nivou bataljona (bataljoni SAD PATRIOT se sastoje od četiri PATRIOT baterije). Neki od njih se koriste za zaštitu stacionarnih objekata i kritične infrastrukture, drugi se kreću i rade zaista istorijske stvari. Nisam videla ništa slično za 22 godine rada u vazduhoplovstvu“, rekla je Klemente.

patriot
patriot

Ukrajinska vojska je posebno obučena da na ovaj način nanese udar na A-50: instruktori su aktivirali bateriju usred noći, dali naređenje da se napreduje na vatreni položaj, bori se i zatim se ponovo povlači, rekla je Klemente.

„Oni su to uradili koristeći veoma mobilne sisteme Patriot, koje je donirala Nemačka, jer su sistemi trajno pričvršćeni za kamion“, rekla je pukovnica.

Treba napomenuti da je nemački sistem Patriot montiran na kamione, a ne na prikolice, kao što je slučaj sa američkim sistemom.

Ovo čini sistem mnogo pokretljivijim i skraćuje vreme podešavanja/rastavljanja, čineći ovde opisanu taktiku pucaj i beži mogućom. U osnovi, takvi lanseri pucaju i brzo se udaljavaju, pre nego što neprijatelj može da locira i uzvrati vatru.

Zaključak i poricanje Rusije

SAD ranije nisu krile učešće u vojnoj podršci Ukrajini, ali je najava uništenja A-50 prelazak na sasvim drugi nivo. Uzimajući u obzir činjenicu da su američki i evropski instruktori usko uključeni u obuku ukrajinske vojske na licu mesta, a u nekim slučajevima mogu da isprave gađanje na licu mesta, može se pretpostaviti da su Sjedinjene Države mnogo više uključene u sukoba u Ukrajini nego što se mislilo.

S tim u vezi, rusko uništavanje kolona sa sistemima PVO Patriot počinje da poprima novi zvaničan oblik, o čemu smo pisali.

Dakle, uzimajući u obzir umešanost SAD i zemalja NATO-a u sukob, njihovo vojno osoblje će gotovo sigurno stradati u napadima na ove komplekse, međutim (za sada) ova okolnost se može pažljivo sakriti, te se ne može konkretno dokazati.

unisteni konvoj pvo sistema patriot
unisteni konvoj pvo sistema patriot

Međutim, uprkos izjavama SAD, Rusija demantuje informacije o obaranju ruske letelice. Ovu izjavu dao je šef komiteta Državne dume za odbranu, Andrej Kartapolov.

Kartapolov je demantovao tvrdnje SAD da je početkom godine ruski vojni avion A-50 oboren iznad Azovskog mora pomoću protivvazdušnog raketnog sistema Patriot. Kartapolov je naveo da su ovi navodi neistiniti.

„Da, lažu, psi, lažu besramno… Niko nam nije oborio avion, pogotovo ne Amerikanci. Njihove batine još nisu porasle“, rekao je Kartapolov.

AWACS A-50 Berijev

A-50 su izuzetno retki aparati samim tim i veoma velike potražnje. U nivoima leta, daju sliku vazdušne situacije, koja seže duboko u teritoriju koju kontroliše Ukrajina.

A-50U je moderna verzija sovjetskog „letećeg radara“ A-50 sa novim radarskim sistemom. U stanju je da istovremeno otkrije i prati do 300 vazdušnih ciljeva u radijusu od 600 kilometara, usmeravajući na njih do 30 lovaca.

Rusija je vrlo verovatno izgubila čak dva A-50 za samo nekoliko nedelja. Praktično u istoriji vazduhoplovstva, samo dva aviona tipa AWACS su za sada oborena i oba su navedena dva, ruska.

A-50 ima nadimak “Bumbar”, a NATO izveštajno ime “Mainstay”, funkcioniše kao vazdušni sistem upozorenja i kontrole (AWACS) za nadzor. Berijev A-50 je AWACS avion iz ere sovjetskog saveza, zasnovan na avionu Iljušin Il-76, a prvi put je poleteo 1978.

U službu je ušao 1985. godine, sa oko 40 proizvedenih do 1992. godine. Najnovija modernizacija jednog A-50 obaveljena je nedavno, u novembru 2023. godine.

Drugim rečima, kada je A-50 u vazduhu, Rusi „vide“ teritoriju Ukrajine kao na dlanu i znaju skoro sve šta se tamo dešava, gde poleće letelica ili se lansira rakete itd. Takvi avioni su ne samo izuzetno važni, već su i veoma skupi.

Podsetimo, jedan A-50 je takođe blaže oštećen u Belorusiji, na aerodromu Mačulišči od strane diverzanata u službi SBU. Sada, zvaničnim gubitkom dva aviona, njihov broj je postao opasno nizak za potrebe ruskih oružanih snaga. Vrednost ovih aviona se procenjuje na 330 miliona dolara.

a 50
a 50

Ruski avion A-50U za rano upozorenje i kontrolu (AEW&C) ima prozore zatamnjene zlatom. Video koji je snimio pilot A-50U objašnjava zašto.

Za zaštitu od elektromagnetnih polja ogromne antene postavljene na trupu, bočni prozori su prekriveni tankim zlatnim filmom. Ovo je najskuplja nijansa u Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije, kaže pilot.

Pošto je premaz zaista skup i takođe izmenjuje boje spektra (kao što se vidi na video snimku), njime su zaštićeni samo gornji i bočni prozori. Zlatna nijansa se takođe koristi u zastakljivanju kacige ruskih svemirskih odela.

Ukrajinci oborili dva aviona A-50 AWACS

Komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva general Nikolaj Oleščuk izašao je 24.02.2024 sa tvrdnjom da je ruski A-50 oborila ukrajinska protivvazdušna raketa.

Međutim, ruski kanali su i tada tvrdili da je avion oboren greškom, iz „prijateljske vatre“.

Prema preliminarnim izveštajima, ovaj drugi AWACS avion je oboren u Krasnodarskom kraju. Napad se dogodio oko 20 časova po lokalnom vremenu u okrugu Kanevski. Snimci iz regiona potvrdili su da je olupina aviona pala u blizini sela Trudovaja Jermenija.

30 KOMENTARA

  1. dr Naucnik..putkofiličar nije velikosrbin , več juguslovenske, boljševičke i jugoustaške orijentacije, sa srbstvom on nema nikakve veze, jelcin i njihov putin su odlikovali tuđmana, mesiča, bandiča i ko zna još koliko jugustaša..tako da to sa velikosrpstvom ne pije vodu..

  2. Nato plaćenici, koliko vas plaćaju, hoću i ja da lažem za njih ako je dobra lova u pitanju. Da malo pojačam kućni budžet

  3. Ova dva debila Zagor tenej(a gdje ti je čiko),i anonimus su zaista lišeni nervnih ćelija nastavljaju da liupetaju!Čujte degenericipatriot ima domet do 150km,a avion je bio udaljen od prvih ukrajinskih linija 230km,pa naravno da frustrirani Amerikancima kojima su Rusi uništili do sada 10 baterija patriota,11 baterija nasams ,5 baterija Iris t,4 baterije samp t i 2 baterije hawk sistema,pri čemu su ukupno uz sve taktičke greške Rusa uništili samo 16 letjelica!Alo gluperde 32 baterije ,što znači više desetina lansera,radara i komandnih centara!Kretenčine razmislite malo o tome da je Rusija osvojila proizvodnju laserskih integrisanih kola!

    • Badava se koprcaš, Rusi su najveće zamlate, Ameri ih kokaju dozirano i hirurški precizno, Rusi nemaju nikakve šanse, i ja sam mislio da du sila ali ispade MUĆAK!

  4. znači!!..rusi nemaju pojma o današnjem modernom ratovanju, razlozi su mnogi, zna ih skoro svako, samo rusofili i putkofili ih ne vide, ner su slepi pri očiju….

    • Научи прво да пишеш, па онда дозволи себи да коментаришеш војна питања. Ово друго је много комплексније од првог. Захтева извесно знање.

        • Кажем ти, НАТОФИЛИЧАРУ или шта си већ, од твог НАТО-а ни зуби неће остати. Не схваташ ко су Американци. Знаш само по рекламама и кока коли. Немаш појма шта су нам урадили,. И Русима такође. Да не причам даље. Знаш ли да су Амери били директно умешани у Октобарску Револуцији 1917? Колико су допринели хаосу који је настао после тога. Знаш ли колико су зла нанели где год су се појавили? Доста тога су постигли лажима. Овај пут неће проћи. Пре ће свет бити уништен, него САД да победе. Ти то не разумеш. Само чекај. Уверићеш се сам.

          • Осим увреда, не видех ни једно разумно објашњење. Тешко је водити расправу са људима без мозга.

    • Pa i prva super hiper vojna sila je iznad Buđanovaca izgubila stealt mašinu zar je to sramota u ratu? Rojal Navi je na Falklandima sedam brodova izgubila i?

        • Изгубила на туђој територији од санкцијама ослабљених и самих Срба, Украјинци (једва) рокају Русе на Руској територији уз свесрдну помоћ светских бандита. Стварно јој, разлике (прилично си неписмен за некога ко се потписује са “др”).

          • Fhhgytdxxnij..putkofilu badava pokušavaš da ruse predstaviš kao silu, ne ide, ceo svet vidi da su rusi gola voda, dobijaju po grbini unutar rusije od siromašne ukraine, a ako stvaro nato uzme stvar u svoje ruke..kako treba, od tih tvojih boljševika ostače samo zubi, zato ne pametuj mnogo nego pokrij se ušima.

          • znas li ti zasto S-300 slabo dejstvuje? Cim ga lansiraju, promeni smer, javi se NATO komandi i trazi azil na zapadu.

          • Е па ,др, сам кажеш да си неписмен, а комештаришеш нешто за шта се иде на војни факултет. Замисли се мало.

          • Анонимус. Браво. Погодио си свако слово МОГ ника. Верујем да је било напорно. Повлачим да си неписмен.

        • То што ти онанишеш на славску икону, не значи да сви то раде.

          • dr Naucnik ..oće da emigrira, ne može bez mekdonaldsa, navukli ga na to smeće..pa to ti je..🤣

        • Ма шта кажеш? ‘Ајд’ објасни ми разложно шта је овде безразложно оправдано. “Путинофиличар”……? Можеш ли да образложиш шта то тачно значи? Ако знаш.

          • da ti ja objasnim… taj … kako kazes.. putkofilicar je osoba velikosrBske orijentacije koji tri puta dnevno i 6 puta nocu onanise pred slikom VVP koju drzi pored slavske ikone…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave