NaslovnaNovostiVolstrit Žurnal: Ruska fabrika će proizvoditi 6.000 kamikaza dronova Geranium godišnje

Volstrit Žurnal: Ruska fabrika će proizvoditi 6.000 kamikaza dronova Geranium godišnje

Rusko preduzeće za proizvodnju dronova „Alabuga“ planira da poveća proizvodnju bespilotnih letelica tipa „Geranijum“ na šest hiljada jedinica godišnje, objavio je američki poslovni list Volstrit Žurnal.

Prema pisanju publikacije, pored Geranijuma, fabrika proizvodi i druge bespilotne letelice za Oružane snage Rusije. Krajem aprila fabrika je isporučila ruskoj vojsci 4.500 bespilotnih letelica tipa Geranium, piše u publikaciji.

Ističe se da preduzeće, koje se nalazi u Tatarstanu, uspešno koristi iranske tehnologije bespilotnih letelica i da će značajno povećati obim proizvodnje u bliskoj budućnosti.

Pored toga, kompanija proizvodi izviđačke bespilotne letelice Albatros, koje vrše izviđanje položaja i kretanja Oružanih snaga Ukrajine na liniji fronta, naglašava ovaj američki list.

Treba napomenuti da se bespilotna letelica Geranium s pravom smatra jednim od simbola ruske operacije u Ukrajini. Dok su na samom početku sukoba značajno zaostajali, Rusi su se brzo okrenuli bespilotnim letelicama.

probijen metkom kamikaza dron geran 2 nastavio da leti
probijen metkom kamikaza dron geran 2 nastavio da leti ka cilju

Uz njihovo korišćenje, Oružane snage Rusije napadaju vojne objekte koji se nalaze u različitim regionima zemlje. U poslednje vreme, pored udarne funkcije, ruska vojska koristi ove dronove za otvaranje i preopterećenje ukrajinskog PVO sistema.

Dodajmo da je pre izvesnog vremena fabriku za proizvodnju dronova Alabuga napala ukrajinska bespilotna letelica. Prema mišljenju stručnjaka, ova činjenica ukazuje na značaj fabrike u Tatarstanu za rusku vojsku.

Zapadn zabrinut zbog razvoja i količine Geranijuma

Broj ruskih dronova dugog dometa porodice Geranium je mnogo manje zabrinjavajući od brzine njihove tehničke evolucije, piše Forbs.

Rusi prilagođavaju dronove kako bi bili manje ranjivi na vatru sa zemlje. Krajem 2023. pojavila se nova „stelt verzija“ sa tamnim premazom koji apsorbuje radio talase i takođe čini dronove prikrivenim noću, navodi se u publikaciji.

Pojašnjava se da su u isto vreme „Gerani“ identifikovani sa 4G ćelijskim modemima koji se povezuju na ukrajinski sistem mobilnih komunikacija. Ovo omogućava operaterima bespilotnih letelica da ih prate u letu i utvrde da li su stigli do cilja ili gde su oboreni.

Prisustvo modema na letelici takođe ukazuje da se dron može reprogramirati na nove koordinate u letu kako bi se izbegla ukrajinska protivvazdušna odbrana.

Potencijalno, modem takođe omogućava navigaciju koristeći lokaciju antenskih stubova, što je moguća kontramera ukrajinskom sistemu lažiranja satelitske navigacije Pokrova, koji bi mogao da izbaci Geran sa kursa, tehnički detalji su navedeni u članku.

004 sahid geranj
Sahid-Geranj

Zabeleženo je da je u martu 2024. pronađeno nekoliko oborenih Geranijuma opremljenih kamerama i modemima, što im je omogućilo da prenose slike. Verovatno, ruski proizvođači bespilotnih letelica međusobno razmenjuju korisne informacije dobijene tokom rada uređaja.

Pretpostavlja se da su se inovacije na Geranijumima mogle pojaviti za izviđanje ili utvrđivanje efekta prethodnih napada, ali u mraku je to sumnjivo, međutim izbegavanje protivvazdušne odbrane može biti pravi zadatak.

Mobilni timovi PVO Oružanih snaga Ukrajine najčešće koriste tragajuću municiju, koja ostavlja primetan trag na nebu, kao i moćne reflektore.

Ovi razvoji su važni po tome što svi koriste jeftinu komercijalnu tehnologiju koja se može brzo staviti u upotrebu. Uobičajeni višegodišnji proces karakterizacije, testiranja, razvoja, evaluacije i tek potom puštanja u proizvodnju je pojednostavljen do brzine približne brzini razvoja bespilotnih letelica koja je primećena u Ukrajini, naznačeno je u materijalu.

Ističe se da nedavni izveštaji ukazuju da Ruska Federacija razvija nove bojeve glave za Geran dronove, uključujući zapaljive i termobarične za upotrebu protiv određenih ciljeva, kao i dvostruko veću snagu, što će verovatno uticati na domet u poređenju sa originalnim, ali imaće povećane destruktivne sposobnosti.

Ukrajina je takođe oborila nekoliko primeraka nove mlazne verzije koju oni oslovljavaju iranskim izvornim imenom kao Šahed-238. Oni su na radaru zabeležili da se model 238 kretao brzinom većom od 320 milja na sat, skoro tri puta brže od drona na propeler Shahed-136, piše u članku.

Forbsov istraživač na koga se pozivaju veruje da cena i složenost mlaznog motora otežavaju masovnu proizvodnju. Izvozna verzija Shahed-238 košta 1,4 miliona dolara, pa će se mlaznjak Geranium proizvoditi u malim količinama.

Međutim, dronovi koje je isporučio Iran i proizvedeni u Ruskoj Federaciji već su postali ključno rusko strateško oružje u sukobu.

shahed 238 
shahed 238 

I brzo se razvijaju i množe dok konstruktori pokušavaju da prevaziđu odbranu od njih. Brojevi možda nisu toliko važni koliko ko pobeđuje u trci u tehnologiji bespilotnih letelica i anti-dron sistemima, sažeto je u materijalu.

Geran-2 ukratko

Od septembra 2022. godine, ruska vojska koristi bespilotne letelice iranskog dizajna Shahed za napad na ukrajinske ciljeve. U početku su ruske snage počele sa rojevima napada koristeći više dronova kamikaza odjednom, u serijama od pet i više, kako bi savladali ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

Ruske snage su navodno koristile i pa 12 dronova za jedan napad. Zabeležen je čak i slučaj obaranja MiG-a 29 dronom Shahed.

Prema nekim izveštajima, ruske snage lansiraju i dronove kamikaze u parovima, pri čemu je jedan leti iznad drugog, kao rezerva ako donji bude oboren ili u slučaju da je donji dron uspešan, drugi može da se usmeri prema sledećoj meti.

Kako smo ranije objasnili, Ukrajina već troši znatno više novca na suzbijanje dronova kamikaza nego što Rusija troši na nabavku i lansiranje ovih bespilotnih letelica u osnovi iranskog dizajna.

Na primer, prosečan ruski dron košta između 10 i 20.000 dolara, dok projektil IRIS-T košta oko 430.000 dolara, što je 20 puta više od cene drona kamikaze.

Navodi se da je Ukrajina potrošila oko 28,14 miliona dolara, od 13. septembra do 17. oktobra 2023. godine, na odbranu od ovih kamikaza dronova, prema proceni vojnih analitičara iz nevladine organizacije Molfar, zasnovanoj na podacima iz “otvorenih izvora“.

005 geranj 2
Geranj-2

Čak i ako dronovi budu oboreni, oni i dalje iscrpljuju ukrajinske zalihe raketa zemlja-vazduh koje se i pored finansiranja zapada smanjuju. U krajnjem slučaju kamikaza dronovi su i planirani da budu uništeni u svojim misijama; stoga njihovo obaranje ne predstavljaja gubitak za rusku vojsku.

5 KOMENTARA

  1. Mislim da je greška, ili se Rusi igraju rata, u kom se nalaze?! 6000 komada GODIŠNJE može da se napravi u mojoj šupi! Mesečno je ok!

    2
    4
  2. Za 250 radnih dana u jednoj smeni 6000 komada. Pa vise naprave kamiona a ne dronova. Moja slobodna procena oko 25000 godisnje ce da ide po smeni bez vikenda i prekovremenog rada a ako zapne bar 35k.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave