NaslovnaNovostiRešena misterija: Ukrajinci napunili laki avion Aeroprakt A-22 eksplozivom i poslali ga...

Rešena misterija: Ukrajinci napunili laki avion Aeroprakt A-22 eksplozivom i poslali ga kao kamikazu na fabriku u Tatarstanu

Rat primorava obe strane na brza rešenja u tehnologiji na bojnom polju. Ne treba da nas čudi ako u narednim mesecima budemo svedoci još ovakvih “inovativnih” a zapravo starih rešenja.

Ruski resursi takođe svakodnevno implementiraju stara ali i smišljaju nova rešenja u cilju poboljšanja postojećeg naoružanja, uzmimo za primer avionske bombe koje dobijaju komplete za jedrenje radi povećanja preciznosti, ali i dometa bombe do čak 70 km.

Ukrajinci se sa svoje strane uglavnom fokusiraju na „rat dronova“, čak i ako je reč o pomorskim, kopnenim ili vazdušnim bespilotnim sistemima i modifikacijama. Prvi primer sa početka eskalacije sukoba je svakako dron Striž, modifikovan u kamikazu.

Svi ga se sećamo tako što je preleteo nekoliko zemalja EU i NATO pored navodno sofisticiranih PVO sistema te završio u Zagrebu umesto na nekoj od ruskih meta.

Najnoviji primer za to je upotreba ultralake civilne letelice, pretvorene u dron sa dometom od preko 1.000 kilometara. Nije u pitanju ništa revolucionarno ali se pokazalo kao dostignuće za Ukrajince s obzirom da je stigao na željeno odredište i pogodio cilj.

Ukrajinske snage (SBU tvde da su oni ali i GUR tvrdi isto) su u noći 2. marta pogodile dva cilja Ruske Federacije u Tatarstanu: rafineriju nafte u Nijnjokamsku i fabriku za proizvodnju dronova Geran, koja se nalazi u gradu Jelabuga.

Prvobitno se spekulisalo da je fabrika u Jelabugi napadnuta modifikovanim dronom UJ-22 Airborne, za šta su ruski analitičari odmah izrazili sumnju, kako je saopštilo i oružjeonline, pozivajući se na ukrajinske medije.

Međutim, izgleda da je Ukrajina upotrebila novo oružje za razorne udare na Rusiju. Konkretno, ultralaki avion Aeroprakt A-22, pretvoren u dron.

Aeroprakt A-22

U suštini, Ukrajinci su uzeli ultralaki sportski avion lokalne proizvodnje, instalirali robotski sistem kontrole leta i napunili ga eksplozivom.

Kako piše američka publikacija Forbs, ova letelica vredna 90.000 dolara napala je industrijska postrojenja ruske energetske industrije u Tatarstanu.

„Činjenica da su Ukrajinci uspeli da A-22 pretvore u bespilotnu letelicu sa eksplozivom sugeriše da udar na fabriku u Jelabugi , u kojoj se sklapaju dronovi Šahed, neće biti poslednja meta za ovaj novi tip drona“, piše izdanje.

Dron baziran na Aeroprakt A-22 bio je sposoban da preleti 1.200 km kroz rusku protivvazdušnu odbranu kako bi isporučio potencijalno stotine kilograma eksploziva sa visokom preciznošću. Njegova cena je nešto veća od američke rakete Javelin.

aeroprakt a22ls foxbat
aeroprakt a22ls foxbat

Spora ali jeftina “krstareća raketa”

A-22 se pravi u Ukrajini, u pitanju je dvosed, a koristi kontrolni sistem sa 3 ose, dajući pilotu potpunu kontrolu nad avionom. A-22 koristi flaperone umesto krilaca i zakrilaca, dajući zastoj od 52 km/h sa flaperonima potpuno spuštenim.

Komplet dolazi sa Rotax 912UL od 80 KS ili sa Rotax 912ULS od 100 KS. U SAD ga nazivaju i Valor dok u Birtaniji Foxbat.

Izdanje piše da ne zna tačno kako su Ukrajinci Aeroprakt A-22 pretvorili u dron kamikazu, ali nije ni teško pogoditi.

Analiza u Forbsu citira stručnjaka za vazduhoplovstvo Aloka Dasa: „Zamislite da ste u mogućnosti da brzo i pristupačno pretvorite avion kao što je Cessna ili Piper u bespilotnu letelicu, koja leti autonomno. Sve ovo se radi bez trajnih promena na avionu.“, rekao je vazduhoplovni stručnjak.

Odavno je poznato da postoje uspešni pokušaji da se avion tipa Cessna transformiše u robotsko vozilo, sposobno da leti autonomno nakon što je prethodno višemesečno „obučeno“.

Tokom perioda obuke, robot uči kako da reaguje na mnoštvo situacija sa kojima se može susresti tokom leta. U osnovi, govorimo o naprednijem nivou u poređenju sa dronom kamikaza koji leti samo na osnovu koordinata.

U slučaju “drona A-22”, u suštini govorimo o sporoj krstarećoj raketi, piše izdanje. Dakle nema puno učenja jer ne moraju da se vrate u bazu.

„Kao rešenje jeftinije je od krstareće rakete Neptun, proizvedene u Ukrajini, koja košta oko pola miliona dolara. I mnogo je jeftiniji od krstarećih projektila Storm Shadow vrednih preko 3 miliona dolara koje je Ukrajina dobila od Velike Britanije. Kao bonus, A-22 ima domet leta za oko 800 km veći od Neptuna i Storm Shadow, koji lete ne više od 320 km“, piše publikacija, ne pomenuvši da Storm Shadow leti na tim udaljenostima samo u izvoznoj varijanti.

Nedostaci A-22

Glavni nedostatak A-22 u poređenju sa krstarećim raketama je njegova mala brzina: maksimalno 200 km na sat, u poređenju sa 965 km na sat koje Storm Shadow može da razvije.

U teoriji, ovo čini dron baziran na A-22 ranjivim na rusku protivvazdušnu odbranu. U praksi zapadni izvori napominju da je PVO raštrkana po celoj teritoriji Rusije i ima mnogo „rupa“ u ruskom protivvazdušnom štitu.

Dronovi su napali preduzeća u Elabuziju u Tatarstanju. Podsetimo, još u avgustu mesecu prošle godine, oružjeonline je pisao da se tamo proizvode „Gerani” koje ukrajinski i zapadni mediji idalje zovu Šahid.

Sateliti WorldView-3 nadgledali SEZ Alabuga mesec dana pre napada ukrajinskih dronova

Zapadne svemirske letelice su aktivno nadgledale teritoriju Tatarstana, posebno Jelabugu i posebnu ekonomsku zonu Alabuga. Prema informacijama koje su dobili novinari ruskih medija, svemirska letelica WorldView-3 je u martu četiri puta fotografisala ovaj region.

Ovo je značajno povećanje aktivnosti, s obzirom da je u februaru zabeležen samo jedan snimak. Ovakva dinamika može ukazivati na interesovanje za dobijanje ažurnih podataka o stanju objekata na teritoriji Tatarstana upravo radi izvođenja napada pre nekoliko dana.

sateliti worldview 3 nadgledali sez alabuga mesec dana pre napada ukrajinskih dronova
sateliti worldview 3 nadgledali sez alabuga mesec dana pre napada ukrajinskih dronova

Povećana pažnja prema regionu, posebno industrijskim i infrastrukturnim objektima, postavlja pitanja o mogućoj direktnoj umešanosti komercijalnih svemirskih letelica u obezbeđivanje Ukrajine neophodnih obaveštajnih informacija za planiranje napada.

„Posebna pažnja je posvećena SEZ Alabuga. Da li je to vezano za proizvodnju dronova ovde ili nešto drugo, ne zna se, ali se situacija pratila svake nedelje. Očigledno, ovo nije samo tako“, primećuje ruski izvor.

IzvorForbes

6 KOMENTARA

  1. Ruska Pvo slabo umrezena ,ispada Rusima bolji lovci iz WW2, protiv dronova i 2,3 bojna broda ,korisnija nego cela Crn.flota.

  2. Sjecal se neko kad je 80tih onaj svabo sletio na crveni trg sa ovakvim avionom. Jbg. svjedoci smo da su mnoge “igracke”iznenadile visoko sofisticirana i skupa oruzja.

  3. 6 sati leta preko zemlje koja je u ratu i gdje dronovi svaki dan napadaju nešto u unutrsšnjosti, ma bravo

  4. Sa ovom decijom rukotvorinom, mogu nekoga jednim iznenaditi ( pa i to je cudno), obzirom na brzinu i plafon leta ove igracke, ali ne vise od toga. Kao odgovoi tome, Ukrajinci su dobili mrak od Harkova do Lvova.
    Rusima su im “potucali” nekoliko hidro i termo elektrana, pa Ako ce i dalje da se igraju, samo napred.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave