NaslovnaNovostiDron zabeležio spektakularane kadrove presretanja rakete Storm Shadow od strane PVO sistema

Dron zabeležio spektakularane kadrove presretanja rakete Storm Shadow od strane PVO sistema

Prvo zaista ozbiljno oružje koje je Zapad počeo da isporučuje Ukrajini prošle godine bili su američki raketni sistemi sa višestrukim lansiranjem M142 HIMARS, a zatim i guseničarski lanseri M270 MLRS.

Domet visokopreciznih vođenih raketa klase GMLRS ispaljenih iz ovih MLRS dostiže sedamdeset kilometara, što komplikuje protivbaterijski rat za Oružane snage Rusije i omogućava Oružanim snagama Ukrajine da gađaju ruske pozadinske ciljeve.

ukrajinski su 24 sa raketom storm shadow
ukrajinski su 24 sa raketom storm shadow

Podsetimo, Ukrajina dobija nove američke GLSDB bombe velikog dometa od 150 km za HIMARS tek od 2024. godine.

Međutim, za prilično kratko vreme nakon što su ove instalacije ušle u službu Oružanih snaga Ukrajine, u izveštajima ruskog Ministarstva odbrane počeli su da se pojavljuju prvo retki, a zatim stižu redovni ruski izveštaji o presretanju raketa HIMARS od strane PVO sistema.

Sada su ove poruke već postale uobičajene, iako je, nemoguće oboriti sve rakete čak ni sa najboljim sistemima protivvazdušne odbrane, ali je efikasnost njihove upotrebe od strane ukrajinskih snaga je opala.

Sledeće „čudotvorno oružje“ koje su Velika Britanija i, verovatno, Francuska počele da isporučuju Ukrajini bile su francusko-britanske krstareće rakete velikog dometa sa vazdušnim lansiranjem (francuski naziv SCALP-EG).

Do nedavno se verovalo da je ove superiorne rakete sa dometom leta do 500 km teško presresti čak ni najsavremenijim sistemima PVO. Prva poruka ruskog Ministarstva odbrane o presretanju britanske krstareće rakete pojavila se u operativnom izveštaju tri dana nakon napada na objekte u Lugansku.

Sledećeg dana je prijavljeno da su ruske snage PVO oborile sedam Storm Shadow. Rekord je postavljen 10. novembra, kada su ruski PVO sistemi navodno presreli 12 britanskih projektila i plus 32 HIMARS MLRS granate.

Važno je napomenuti da je snimak zabeležen kamerom drona, što znači rano otkrivanje rakete i, očigledno, određivanje od strane operatera protivvazdušnog raketnog sistema mesta i trenutka njenog presretanja.

Pored direktnog uništavanja francusko-britanskih „stelt projektila“ pomoću raketa vaduh zemlja, ruski vojnici su naučili da ih sklone sa kursa i presretnu sistemima za elektronsko ratovanje.

Tako su 17. novembra neutralisane dve rakete Storm Shadow usmerene na Čaplinski okrug Hersonske oblasti. Rakete su skrenule sa kursa, jedna je pala na otvorenom prostoru, druga je pala u praznu zgradu. Niko nije povređen.

U toku je i proaktivan rad na uništavanju aerodromske infrastrukture ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, na kojoj su bazirani frontalni bombarderi Su-24, koji su modifikovani da nose Storm Shadow/SCALP.

Konkretno, postali su praktično redovni udari Oružanih snaga Rusije visokopreciznim oružjem na vojne aerodrome Oružanih snaga Ukrajine u Starokonstantinovu u Hmeljničkoj oblasti i u Mirgorodu u Poltavskoj oblasti.

Oružane snage Ukrajine često menjaju način izvođenja napada na položaje ruskih snaga. Među taktikama na koje se i Rusi pozivaju je upotreba „raketa mamaca“ tipa Storm Shadow. Mamci se uvek koriste uz pravu verziju, sa eksplozivnim punjenjem, Storm Shadow.

Storm Shadow (SCALP-EG) ukratko

Krstareća raketa dugog dometa (ALCM) koju je razvio evropski proizvođač raketa MBDA. Projektil je dizajniran da ga nose različiti vojni avioni, uključujući Eurofighter Typhoon i lovac bombarder Tornado.

oboreni storm shadow
oboreni storm shadow

Raketa Storm Shadow ima domet od preko 250 kilometara i sposobna je da pogodi različite ciljeve, uključujući ojačane bunkere, komandne i kontrolne centre i sisteme protivvazdušne odbrane.

Raketa je vođena kombinacijom GPS-a i inercijalne navigacije, a može se programirati da leti na određenim rutama i pogađa zadate ciljeve.

Raketa Storm Shadow je opremljena bojevom glavom od 450 kilograma, koja je dizajnirana da prodre duboko u utvrđene strukture pre detonacije. Ovo čini raketu veoma efikasnom protiv ciljeva kao što su bunkeri i podzemni objekti.

Raketa je prvi put videla sukob u invaziji na Irak. Oružje za precizne udare su upotrebili Tornado bombarderi iz RAF-ove 617 eskadrile tokom napada na Irak 2003. godine, a u potpunosti je u službi od 2004. godine.

Raketu je nakon toga koristilo nekoliko zemalja u borbenim operacijama, uključujući Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo tokom njihove vojne “intervencije” u Libiji 2011. godine. U tom sukobu, projektil je korišćen za gađanje različitih ciljeva.

francuski rafale nosi storm shadow scalp
francuski rafale nosi storm shadow – scalp

Njegov dalji razvoj i raspoređivanje će verovatno ostati prioritet za vojske širom sveta kojima je potreban solidna i prilično efikasana krstareća raketa dugog dometa.

Sve u svemu, projektil Storm Shadow je veoma sposoban i efikasan sistem oružja koji vazdušnim snagama pruža mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave